Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
7. januára 2024, 12:30
Čas čítania 7:11
Adriana Královičová

Slovák Marcus trénuje tenis na Maldivách: Bon Jovi trénoval každý deň, najväčší tringelt mi nechal Čech (Rozhovor)

ZAUJÍMAVOSTI MALDIVY TENIS ÚSPEŠNÍ SLOVÁCI
Uložiť Uložené
Články o športe ti prináša Fortuna. Zaregistruj sa a vyber si svoj bonus!chcem bonus

„Keď prišiel do hotela Bon Jovi, išli sme sa mu všetci predstaviť. Povedal som mu, že som tréner tenisu a keď bude chcieť, som k dispozícii. Podal mi ruku a povedal, že sa uvidíme zajtra,“ opisuje svoje pracovné zážitky Marcus.

Marcus Drien pochádza z Trenčína a od malička sa venuje športu. Do 18 rokov hrával hokej za Duklu Trenčín a neskôr odišiel do klubu v Dubnici. Blízko mal však aj k tenisu, keďže jeho rodičia dodnes vlastnia tenisové kurty v Trenčíne. Tu trávil svoj voľný čas a venoval sa tréningom s deťmi. Okolnosti zariadili, že s hokejom skončil a dnes pracuje ako tenisový tréner v jednom z najluxusnejších rezortov na Maldivách. Cena za noc tam začína na 7 000 eurách a Marcus si v silných mesiacoch dokáže zarobiť trikrát viac ako na Slovensku. 

Rezort si zakladá na súkromí a personál často ani nevie, kto známy sa v hoteli nachádza. Hodinu tenisu u Marcusa však využilo mnoho celebrít, medzi ktoré patrí napríklad Bon Jovi, 8-násobný majster Rally Sebastien Ogier či Michal David. „Bon Jovi bol pre tenis veľmi zapálený. Trénoval každý deň. V tom čase bola v rezorte aj herečka Millie Bobby Brown, ktorá sa práve tam zasnúbila s jeho synom,“ hovorí Marcus pre Refresher. Počas svojho života sa však venoval dokonca aj modelingu, z ktorého si zarobil svoje prvé peniaze. 

Odporúčané
Marek predáva byty v Thajsku: Slováci tu po voľbách začali vo veľkom kupovať nehnuteľnosti. Byt tu kúpiš už za 35-tisíc Marek predáva byty v Thajsku: Slováci tu po voľbách začali vo veľkom kupovať nehnuteľnosti. Byt tu kúpiš už za 35-tisíc 29. apríla 2024, 9:30

V rozhovore sa dočítaš, ako sa k tejto práci dostal, koľko stojí noc v luxusnom rezorte v ktorom pracuje, aký najväčší tringelt dostal, ale aj to, ako prebiehalo stretnutie s Bon Jovim. 

Ak ťa bavia rozhovory s úspešnými Slovákmi, prečítaj si rozhovor s Luciou, ktorá pracuje pre módnu značku Michael Kors, alebo so Silviou, ktorá oblieka v Paríži francúzskych raperov. Slovák Patrik zase študuje módu v Anglicku. Pre exkluzívny obsah odoberaj Refresher+. 
Marcus s Jensom Lehmannom, bývalou brankárskou jednotkou Nemecka a Arsenalu.
Marcus s Jensom Lehmannom, bývalou brankárskou jednotkou Nemecka a Arsenalu. Zdroj: Archív: Marcus Drien

Aj keď si sa odmalička venoval hokeju, skončil si s ním. Ako si sa dostal k tenisu? 

Keď som skončil s hokejom, začal som robiť modeling. Vďaka nemu som spoznal super ľudí, bolo to „cool“. Ak by som vystrelil s modelingom niekde do „výšin“, bolo by to určite super. Ale vedel som, že to nie je niečo, na čo sa mám spoliehať a začal som premýšľať nad niečím iným. Venoval som sa tomu tri roky a začal som si zarábať prvé peniaze. Medzitým som zmaturoval, bol som aj na výške, ale z tej som odišiel.

Popri tom, ako som hrával hokej, som mal odmalička blízko aj k tenisu práve preto, že „naši“ vlastnia tenisové kurty v Trenčíne. Vo voľnom čase som hrával tenis a trénoval som neformálne malé deti. 

Z Trenčína rovno do luxusného rezortu na Maldivy, to je celkom dobrý štart. Mal si aj nejakú „medzizastávku“?

Keď som bol v Trenčíne, ozval sa mi známy, ktorý robil trénera tenisu na Kréte. Navrhol mi, že by som mu mohol prísť pomôcť so spravovaním kurtov a popritom začať trénovať hostí. V tom čase som chcel odísť do zahraničia, čiže mi to naozaj bodlo. Tam som sa mohol ešte viac zdokonaliť. V Grécku som si osvojil všetky trénerské záležitosti v rezorte a začal som si už reálne zarábať. 

Tvoje ďalšie kroky už teda viedli na Maldivy? Mali na teba nejaké špeciálne požiadavky? Predsa išlo o veľmi luxusné rezorty....

V Grécku som bol šesť mesiacov a potom som odišiel na Maldivy. V takýchto rezortoch pracovala moja kamarátka, ozval som sa jej a zistil som všetky potrebné kontakty. Dal som si s nimi videohovor a vyšlo to.

Odporúčané
Mladý Bratislavčan si otvoril luxusnú čistiareň tenisiek ShinyShoes: Najhoršie, čo môžeš urobiť, je hodiť ich do práčky (Reportáž) Mladý Bratislavčan si otvoril luxusnú čistiareň tenisiek ShinyShoes: Najhoršie, čo môžeš urobiť, je hodiť ich do práčky (Reportáž) 27. apríla 2024, 12:30

Na pohovore išlo o základné požiadavky. Videli licencie aj nejaké videá ako hrám tenis. Hlavným plusom bolo to, že sme mali videohovor a vtedy toho človeka dokážeš navnímať viac, ako len z obyčajného životopisu. Musíš mať dobrú energiu. Budeš sa stretávať s ľuďmi a je dôležité, aká z teba ide energia. Nejde iba o to, aký dobrý tréner budeš. Musíš mať nejakú charizmu, aby sa tým ľuďom na hodine páčilo. Hlavne aby to nebol nejaký „magor“, ktorý nebude vedieť normálne komunikovať s hosťami.  

Bola ti trénerská pozícia prirodzená? Je iné trénovať deti a dospelých...

Zo začiatku som určite nebol na tom tak, ako teraz. Vždy som však mal trpezlivosť, aj čo sa týka detí. Vedel som ich zabaviť a spraviť im naozaj dobrý športový program. Časom som vedel, čo funguje, aj čo sa týka dospelých. Robiť to tak, aby z toho niečo mali, aj aby sa zabavili. 

V rezortoch, kde o tenisové hodiny nemali až taký veľký záujem, som musel chodiť volať ľudí, aby si išli zahrať tenis. V tom som sa necítil veľmi komfortne. Buď si niekto chce zahrať alebo nie. Nedá sa tých ľudí prehovárať. 

Lewis Burton a jeho priateľka Lottie Tomlinson, influencerka a sestra speváka z One Direction.
Lewis Burton a jeho priateľka Lottie Tomlinson, influencerka a sestra speváka z One Direction. Zdroj: Archív: Marcus Drien

Viem si predstaviť, že by ma možno život v rezorte po pár týždňoch prestal baviť a začala by som sa nudiť, aj keď sú to Maldivy. Ako by si opísal život v luxusnom rezorte? 

Haha, áno. Boli časy, keď som sa naozaj nudil a hral som len „playko“, pozeral filmy a volal s kamarátmi. V busy sezónach máme ale veľa práce a za voľné dni som veľmi rád. Chodím plávať a makať do fitka, každý deň je v podstate iný. Pracujem tak 7 až 8 hodín denne s tým, že sa staráme aj o úpravu kurtov. Ako zamestnanec rezortu môžem využívať všetky služby mimo hlavných sezón, niektoré zadarmo a iné so zľavou. 

Odporúčané
Porotca z Nákupných maniačok: Slovenky sa obliekať vedia, chýba im však autentickosť. Tento módny kúsok by som zakázal (Rozhovor) Porotca z Nákupných maniačok: Slovenky sa obliekať vedia, chýba im však autentickosť. Tento módny kúsok by som zakázal (Rozhovor) 25. apríla 2024, 12:30

Veľkou výhodou je, že keby som chcel, nemusím mať absolútne žiadne výdavky, no sem-tam si kúpim niečo, čo nemáme v cene. Ubytovanie aj strava je hradená, teraz mi dokonca zaplatili aj letenku. Nebývame priamo v rezorte, ale v areáli pre staff.

Doteraz som býval sám, ale aktuálne mam spolubývajúceho, je to stále fajn. Na to som však pristúpil len preto, že mám najlepší deal zo všetkých skúseností. A tým myslím finančne, ale aj v tom, že je to najluxusnejší rezort, v akom som kedy pracoval. 

Máš nejaký fixný plat alebo si platený od toho, koľko si odrobíš tréningov...

Hodiny tenisu nemajú hostia v cene, a teda platia si ich sami. Keď som pracoval na Maldivách v inom rezorte, tam hostia vôbec nechceli hrať tenis. Do toho prišiel covid a všetci sme museli odletieť domov. V tom čase som bol platený na tzv. commision, a teda od toho, koľko som mal tréningov. Keďže nikto nechcel hrať, nezarobil som si nič a dokonca som si musel aj sám zaplatiť letenku, čiže som fakt zostal na nule.

V silných mesiacoch cez zimu si dokážem zarobiť trikrát viac ako na Slovensku. Silná sezóna je december, január a február, potom to ide postupne dolu. Cez Veľkú noc sa to ešte rozbehne a potom od apríla je to slabšie.  

Teraz mám normálne fixný plat, platí ma rezort. Hodina trvá 60 minút alebo sa upraví podľa potreby hosťa. Čo sa týka ľudí, 70 % sú dospelí a 30 % deti. Myslím si, že vzhľadom na to, akú prácu robím, som ohodnotený veľmi dobre. S niektorými hosťami sa cítim tak, že si zahrám tenis a som platený za moje hobby. Niektorí majú fakt talent a pritom hovoria, že držia raketu v ruke prvýkrát. 

Koľko stojí hodina tenisu? Stretávaš sa aj s tým, že ti hostia dávajú tringelty? 

Hodina v tomto rezorte stojí 170 eur v čistom, po prirátaní ‚service charges‘ je to 200 dolárov. Áno, hostia mi dajú niekedy tringelt, často aj taký, od ktorých by som to možno ani nečakal. Ale je to individuálne, tringelt môžu dať aj nemusia.

Odporúčané
Peter je výťahový technik aj hviezda TikToku: Výťahy padajú len v amerických filmoch, mesačne si viem zarobiť aj 2 000 eur Peter je výťahový technik aj hviezda TikToku: Výťahy padajú len v amerických filmoch, mesačne si viem zarobiť aj 2 000 eur 7. apríla 2024, 12:30

Čo sa týka národov, tak najviac tringeltov nechávajú Rusi, Briti a najvyšší tringelt som dostal od Čecha, bolo to 300 dolárov. Nebol to nikto slávny, ale veľmi vplyvný a bohatý muž. Bol tu s rodinou dva týždne, mohli tu nechať aj 200-tisíc eur. 

Takže je to rezort pre naozaj ultrabohatých ľudí. Koľko stojí noc? 

Áno, dá sa povedať, že patrí medzi top 3 na Maldivách. Ceny za noc sa tu začínajú na 7 000 eurách, v predošlých rezortoch to bolo za noc 1 000 až 3 000 eur. Cez Vianoce sú ceny najvyššie. Vyznačuje sa tým, že si naozaj zakladá na súkromí. My ako personál niekedy ani nevieme, kto je u nás ubytovaný, pretože hostia sú často vedení ako inkognito. Keď si u mňa rezervujú hodinu, až vtedy zistím, kto je to.

Aj keď sa to možno nezdá, Maldivy si viete užiť aj za menej peňazí. Počul som, že ak sa ubytujete u rodín na menej známych ostrovoch, je to oveľa lacnejšie a, samozrejme, aj dobrodružnejšie. 

Na Maldivách si zatrénoval tenis aj Michal David.
Na Maldivách si zatrénoval tenis aj Michal David. Zdroj: Archív: Marcus Drien

Počas svojej práce v rezortoch si mal možnosť trénovať aj mnoho celebrít. Kto slávny si u teba rezervoval hodinu tenisu?

Prvá známa hviezda, z ktorej som skoro odpadol, bol 8-násobný majster sveta v rely Sebastien Ogier. Ja som fanúšikom motošportu, bol som z toho naozaj hotový. Vtipné bolo to, že ja som to meno poznal, ale nevedel som, ako presne vyzerá. Povedali mi, že si niekto objednal hodinu, stretli sme sa na kurte a začali sme spolu kecať. Pýtal som sa ho, čomu sa venuje a odkiaľ je, no a on mi zrazu povedal, že je Sebastien Ogier. Zostal som úplne v šoku. (smiech)

Odporúčané
Slovenka Adéla robí kariéru v LA: Moja naivita tu dostala zabrať, šoubiznis je tvrdý. Pomôcť mi chce Madonnin producent (Rozhovor) Slovenka Adéla robí kariéru v LA: Moja naivita tu dostala zabrať, šoubiznis je tvrdý. Pomôcť mi chce Madonnin producent (Rozhovor) 3. apríla 2024, 12:30

Trénoval som aj Michala Davida so ženou, ktorá sa vlastne venovala tenisu. Boli tu aj s vnukom. Boli super, ich vnuka som zobral na vodné športy, robil som mu program. Michal David bol za to veľmi vďačný. No najväčší extrém bol určite Bon Jovi. 

Ako si na tú hodinu pamätáš? 

V tom čase tu už bola ubytovaná herečka Millie Bobby Brown aj s jeho synom, s ktorým tvorí pár. Presne v tom čase sa zasnúbili, práve u nás v rezorte pri potápaní. Dostali sme informáciu, že príde za nimi aj Bon Jovi. 

Sledujem tenisové turnaje Miami Open a všimol som si, že vždy v hľadisku sedel Bon Jovi. Vedel som, že je veľká šanca, že si u mňa zarezervuje hodinu. Prišiel deň jeho príchodu a vedúci ľudia z každého oddelenia ho prišli privítať na tzv. jettynu. Je to taký malý prístav, kde hostia prídu loďou. Predstavili sme sa mu. Podal som mu ruku a povedal som, že som tréner tenisu, a ak bude chcieť, som mu k dispozícii. Podal mi ruku a povedal, že sa uvidíme zajtra. Bol to cool moment, z ktorého som mal zimomriavky po celom tele. 

Marcus Drien mal možnosť trénovať Bon Joviho.
Marcus Drien mal možnosť trénovať Bon Joviho. Zdroj: Archív: Marcus Drien

Ak vieš, že tvoj „študent“ bude takáto celebrita, máš z toho nejaký stres?

Cez svojho asistenta si zabookoval hodinu o ôsmej ráno. Večer mi to ešte ani nedoplo, ale všetko to prišlo ráno. Prišiel prvý stres, ale potom sa zrazu zjavil na tom kurte a bol úplne v pohode. Bol ukecaný a veľmi zažratý do tenisu. Priznal sa mi, že trénuje už dva roky. Bolo vidno, že to berie s vášňou. Jeho pobyt v rezorte trval štyri dni a on trénoval každé ráno.

Stalo sa ti niekedy, že hosť bol arogantný alebo si mal z neho zlý pocit? 

Musím povedať, že takú skúsenosť, našťastie, nemám. Sú naozaj milí a aj celebrity sa mi normálne predstavujú menom. Nie všetci očakávajú, že ich budem automaticky poznať.

Odporúčané
Šéf slovenského Googlu Rasťo Kulich: V detstve som nemal ani na lyžiarsky, na štúdium na Harvarde som si zarobil (Rozhovor) Šéf slovenského Googlu Rasťo Kulich: V detstve som nemal ani na lyžiarsky, na štúdium na Harvarde som si zarobil (Rozhovor) 29. marca 2024, 9:30

Poznám aj také príbehy, keď si hostia s trénerom tak sadli, že ho zavolali k sebe do haciend ako osobného trénera. Stáva sa to aj mne. Niekedy mi povedia, odkiaľ sú, a navrhnú mi, aby som ich prišiel trénovať, keby som niekedy navštívil ich krajinu. Ešte som to zatiaľ nevyužil. 

Na fotke je Lewis Burton, bývalý hráč ATP okruhu. tenis Maledivy úspešní slováci celebrity športtenis Maledivy úspešní slováci celebrity športtenis Maledivy úspešní slováci celebrity šport
Zobraziť galériu
(10)
Domov
Zdieľať
Diskusia