Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
21. decembra 2023, 15:31
Čas čítania 1:02
TASR

V košickej ZOO riešia bizarný prípad: malá medvedica Linda vyliezla na strom a už týždeň nechce zliezť

ZAUJÍMAVOSTI SPRÁVY Z DOMOVA ZOO KOŠICE
Uložiť Uložené

Ošetrovatelia to zdôvodňujú jej plachosťou a nedôverou voči ľuďom a očakávajú, že sama zlezie dole. Jej stav monitorujú.

V košickej zoologickej záhrade majú od novembra nový prírastok – mláďa medveďa hnedého menom Linda. Po vypustení v samostatnom chovnom zariadení minulý štvrtok 14. decembra vyliezla na strom a odvtedy tam trávi čas vo dne aj v noci. Ošetrovatelia to zdôvodňujú jej plachosťou a nedôverou voči ľuďom a očakávajú, že sama zlezie dole, pričom monitorujú jej stav.


Samičku medveďa, ktorá má necelý rok, priviezli do ZOO zo záchrannej stanice pre zvieratá v Zázrivej. Ide o osirelé mláďa, ktoré zjavne malo zlú skúsenosť, kým sa dostalo do opatery ošetrovateľov.

Na strome sa cíti bezpečne

„Toto je siedme medvieďa, ktoré u nás rehabilitujeme, a vieme, že tie medvede chodia na strom, kde sa cítia bezpečnejšie. Je to pre nich prirodzené, takže nerobíme z toho senzáciu. Zdravotný stav tejto medvedice, samozrejme, kontrolujeme, ona sa pohybuje po tom strome hore-dole. Každý deň sú pri nej ošetrovatelia, ktorí sa jej venujú,“ uviedol zoológ Patrik Pastorek.

Mláďa je pritom podľa neho pripravené na zimné obdobie a teda v dobrom výživovom stave. „Vzhľadom na to, že je jedináčik, tak vybudovať ten vzťah zviera – človek trvá trochu dlhšie,“ dodal zoológ.


Linda sa nachádza v chovnom zariadení, tzv. škôlke, kde prebieha fáza spoznávania vonkajšieho okolia. Vystrašiť ju mohol nový zvuk alebo v okolí prechádzajúce auto. Sledovať ju môžu aj návštevníci ZOO. Na strome aktuálne trávi aj noci, pričom sa vie oprieť o konáre. „Tým, že je sama, nemá súrodencov a asi si prežila niečo ťažké, potrebuje sa cítiť bezpečne. Nechceme ju násilne dávať dole,“ uviedol Pastorek.


Košická ZOO v lete tohto roku prichýlila iné tri zachránené medvedie mláďatá – Alicu, Huga a Michala.

medveď
Zdroj: TASR/František Iván
Domov
Zdieľať
Diskusia