Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
20. decembra 2023, 15:38
Čas čítania 1:06
TASR

Vydali pokračovanie Pána prsteňov. Autora však zažalovali, všetky kópie „dokonalého pokračovania“ musí zničiť

KULTÚRA KNIHY PÁN PRSTEŇOV
Uložiť Uložené

Nadviazanie príbehu zo Stredozeme zrušili. Súd nariadil zastaviť šírenie neautorizovaného pokračovania Pána prsteňov.

Spisovateľ žijúci v USA, ktorý vydal neautorizované pokračovanie ságy Pána prsteňov, musí v súlade s rozhodnutím amerického súdu zastaviť distribúciu knihy a zaplatiť právne poplatky vo výške viac než 130 000 dolárov. TASR správu prevzala v utorok z agentúry DPA a webovej stránky stanice BBC.


Spisovateľ Demetrious Polychron žijúci v USA v roku 2022 zverejnil knihu s názvom Fellowship of the King (Spoločenstvo kráľa), ktorú označil za dokonalé pokračovanie trojdielnej ságy Pána prsteňov. Tú napísal britský autor John Ronald Reuel (J. R. R.) Tolkien v polovici minulého storočia.


Žalobu voči Polychronovi podala v USA správa pozostalosti J. R. R. Tolkiena (Tolkien Estate). Súd minulý štvrtok tomuto spisovateľovi nariadil zastaviť distribúciu knihy, zničiť všetky jej výtlačky a aj elektronické kópie. Takisto nesmie vydať ďalšie plánované pokračovania knihy.

Pán prsteňov
Zdroj: New Line Cinema

Samotný Polychron sa v apríli tohto roka pokúsil o žalobu voči Tolkien Estate a spoločnosti Amazon, keď tvrdil, že televízny seriál Rings of Power (Prstene moci) porušuje autorské práva týkajúce sa jeho knihy, píše BBC. Seriál je k dispozícii v streamovacej službe Amazonu.

Odporúčané
Toto je údajne 10 najlepších kníh všetkých čias. Máš prečítané všetky? Toto je údajne 10 najlepších kníh všetkých čias. Máš prečítané všetky? 23. apríla 2024, 9:00

Spisovateľova žaloba však bola v auguste zamietnutá a sudca, naopak, rozhodol o tom, že samotná Polychronova kniha porušuje autorské práva spoločnosti Amazon. Spoločnosť Tolkien Estate následne podala vlastnú žalobu, v ktorej žiadala zastavenie ďalšej distribúcie The Fellowship of the King.

Súd jej dal minulý týždeň napokon za pravdu. Polychron musí uhradiť Amazonu aj Tolkien estate právne poplatky v hodnote 134 637 dolárov.


„Je to významný úspech pre spoločnosť Tolkien Estate, ktorá nepovolí neoprávneným spisovateľom a vydavateľom takýmto spôsobom speňažovať obdivované diela J. R. R. Tolkiena,“ uviedol právnik pozostalosti Steven Maier. Dodal, že zo strany spisovateľa Polychrona išlo o vážne porušenie autorských práv.


BBC požiadala Polychrona o vyjadrenie, ktoré však bezprostredne nedostala.

Domov
Zdieľať
Diskusia