Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
18. decembra 2023, 10:42
Čas čítania 0:39
Karolína Uličná

FOTO: Na oblohe v Tatrách sa objavili „lentilky“. Unikátny nebeský úkaz Slovákom vyrazil dych

ZAUJÍMAVOSTI POČASIE PRÍRODA
Uložiť Uložené

Na východe unikátny oblak, na juhozápade Slovenska sa zas dali pozorovať Alpy.

Úchvatný červenorúžový západ slnka koncom týždňa Slovákom vo viacerých mestách vyrazil dych. Výnimočný a najkrajší bol v oblasti Vysokých Tatier, konkrétne nad Popradskou kotlinou, kde sa na nebi objavil jav lenticularis, ktorý meteorológovia prezývajú aj „lentilky“.

Oblak typu lenticularis nie je až takou vzácnosťou ako okolnosti, ktoré v nedeľu viedli k tomu, aby mohol vzniknúť tento unikát. Postarali sa oň faktory pri zapadajúcom slnku (červené sfarbenie) a prúdenie teplého vzduchu v atmosfére, vysvetľuje iMeteo

„Zapadajúce slnko sa spolu s nastupujúcim prúdením teplého vzduchu postarali o neobyčajné divadlo na oblohe, ktoré vzniká na vlne generovanej severozápadným prúdením cez Tatry. Vlna je stacionárna, a tak je bez pohybu tento oblak, ktorý na nej vzniká, akurát mení tvar,“ objasnili situáciu meteorológovia zo SHMÚ

Ďalšia zaujímavá anomália sa uskutočnila na juhozápade Slovenska. Tam si zas vďaka výbornej dohľadnosti mohol/mohla pozorovať Alpy. „Zaujímavý pohľad sa naskytol aj na juhozápade Slovenska, kde boli vďaka veľmi dobrej dohľadnosti pozorovateľné Alpy, ktoré spolu s okolitými oblakmi na západe vrhali tieň na oblohu,“ dodal SHMÚ.

Domov
Zdieľať
Diskusia