Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
11. decembra 2023, 11:20
Čas čítania 1:17
Karolína Uličná

Počas Vianoc uvidíme svietiť dve betlehemské hviezdy. Čo presne nás čaká?

TECH VESMÍR VIANOCE
Uložiť Uložené

Máme sa na čo tešiť.

Tieto Vianoce uvidíme na oblohe svietiť okrem Mesiaca dve betlehemské hviezdy. Jasné svetlá na oblohe budú v skutočnosti planéty, konkrétne Jupiter a Venuša. Jedna planéta bude jasne viditeľná pred východom Slnka a druhá až po západe Slnka, píše iMeteo.

Po západe Slnka môžeme na oblohe vidieť Jupiter, ktorý svieti mimoriadne jasne počas celej noci. Nedávno prešiel cez takzvanú opozíciu, keď bola Zem priamo medzi ním a Slnkom. V novembri bol Jupiter na nočnej oblohe veľmi výrazný, pretože bol z našej perspektívy úplne osvetlený. Piata planéta našej slnečnej sústavy bude naďalej svietiť aj počas vianočných sviatkov, čím bude pripomínať jednu z betlehemských hviezd.

Efekt cúvajúceho auta

Okrem iného je Jupiter v tejto chvíli výnimočný aj svojím pohybom. Všetky planéty sa zvyčajne pohybujú z východu na západ proti hviezdam. Niekedy je to však naopak, pretože Zem ho na svojej najrýchlejšej obežnej dráhe okolo Slnka „predbehne“ zvnútra. Prirovnať to môžeme k autu, ktoré míňame na diaľnici.

Vtedy sa zdá, že ide dozadu, rovnako sa z nášho pohľadu Jupiter stáva retrográdnym. Jeho pohyb sa spomalí a potom úplne zastaví. Tento jav bude trvať až do 31. decembra. „V čase Kristovho narodenia sa jeden takýto nehybný bod vyskytol, keď bol Jupiter niekoľko nocí priamo nad Betlehemom, v súlade s biblickými správami,“ dodal výskumník Minjae Kim.

jupiter venusa mesiac obloha vesmir ukaz betlehemska hviezda vianoce priroda
Zdroj: Google/Wikimedia

Ako na tom bude Venuša?

Venuša je síce žiarivejšia ako Jupiter, ale na oblohe sa bude objavovať v ranných hodinách, preto jej viditeľnosť bude slabá. Venuša je najjasnejšou planétou a tretím najjasnejším objektom na oblohe (okrem Mesiaca a Slnka). V súčasnosti je rannou hviezdou, ale väčšinu roka 2023 sa označovala ako večernica či večerná hviezda.

Odporúčané
Ak si milovník vesmíru, v Brne je miesto pre teba. Pozri si, ako vyzerá štúdium kozmických technológií a kde sa môžeš uplatniť Ak si milovník vesmíru, v Brne je miesto pre teba. Pozri si, ako vyzerá štúdium kozmických technológií a kde sa môžeš uplatniť 11. januára 2024, 9:00

Podľa jednej teórie betlehemská hviezda mohla byť vzácnym astronomickým javom nazývaným konjunkcia, ktorý sa vyskytuje, keď sa planéty Jupiter a Venuša spoja na oblohe do jedného svetlého bodu. Posledná konjunkcia týchto planét sa udiala 21. decembra 2020, len niekoľko dní pred Štedrým dňom, keď boli Jupiter a Saturn veľmi blízko seba. Stalo sa tak prvýkrát za takmer 800 rokov.

Domov
Zdieľať
Diskusia