Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
23. novembra 2023, 9:30
Čas čítania 9:17
Ondřej Jarůšek

Môžu energy drinky ohroziť tvoj život? Nutriční odborníci vysvetľujú, kedy je ich konzumácia nebezpečná

Môžu energy drinky ohroziť tvoj život? Nutriční odborníci vysvetľujú, kedy je ich konzumácia nebezpečná
Zdroj: Unsplash/thom masat/na voľné použitie (ilustračné foto)
ZDRAVIE ZDRAVIE
Uložiť Uložené

S tromi výživovými odborníkmi sme sa porozprávali o tom, aké zdravotné komplikácie ti môže spôsobiť pravidelné pitie energetických nápojov.

Obezita, zubný kaz, zmeny srdcového rytmu, úzkosť, problémy so spánkom. To je len časť problémov, ktoré môže spôsobiť nadmerná konzumácia energetických nápojov. Odborníci na výživu, ktorých oslovil Refresher, sa zhodujú no tom, že ich nadmerné pitie môže potenciálne viesť k vážnym zdravotným problémom. Týka sa to najmä detí a dospievajúcich, ale komplikácie môžu spôsobiť aj dospelým.

Refresher ti prináša články zo sveta zdravého životného štýlu, spolu s odborníkmi vyvraciame rôzne mýty a radíme, ako si môžeš stravou zlepšiť kvalitu života. Ak chceš podporiť náš obsah a získať prístup k množstvu overených rád a tipov, staň sa členom nášho klubu Refresher+.

Odporúčané
Mal som pacienta, ktorý roky jedol len dve potraviny, hovorí uznávaný gastroenterológ Ladislav Kužela Mal som pacienta, ktorý roky jedol len dve potraviny, hovorí uznávaný gastroenterológ Ladislav Kužela 24. septembra 2021, 14:30

Čo o energy drinkoch hovoria odborníci? 

„Energetické nápoje a ich škodlivosť či užitočnosť sú častou témou mnohých odborných článkov. Napriek tomu, že väčšina odborníkov sa zhoduje na tom, že sú škodlivé najmä pre tínedžerov a deti, ich popularita naberá na obrátkach. Dôvodom konzumácie energetických nápojov je väčšinou módny trend, reklama alebo to, že tínedžeri chcú byť ‚cool‘,“ povedala redakcii výživová poradkyňa Barbora Bürgerová z českého Výživového inštitútu.

Súhlasí s tým aj dietologička a nutričná terapeutka Dagmar Mušková, zakladateľka projektu Príbeh kalórie. „Konzumácia energetických nápojov a ich vplyv na zdravie je v poslednom období veľmi diskutovanou témou vzhľadom na ich možné zdravotné riziká a najmä čoraz mladší vek konzumentov,“ hovorí.

energy drink
Zdroj: REFRESHER/Ondřej Jarůšek

Redakcia oslovila aj Miloslava Šindelářa z českého Inštitútu modernej výživy, ktorý zdôrazňuje, že potenciálne zdravotné riziká spojené s pitím energetických nápojov závisia predovšetkým od toho, ako často a koľko energetických nápojov človek konzumuje. Okrem potenciálnych problémov, ako sú napríklad problémy so srdcom, však môžu energetické nápoje spôsobovať aj psychické problémy. Navyše, ak človek súčasne pije alkohol, komplikácie sa môžu znásobiť. Súvisí to so zložením energetických nápojov, ktoré majú zvyčajne vysoký obsah cukrov, kofeínu alebo taurínu.

„Negatívne účinky sa najčastejšie spájajú s vysokým obsahom stimulantov a, samozrejme, s vysokým obsahom jednoduchých sacharidov (cukrov). Energetické nápoje môžu zvyšovať krvný tlak a srdcovú frekvenciu, zosilňovať stres a úzkosť, zvyšovať riziko metabolických komplikácií alebo obezity, spôsobovať zubný kaz a narúšať spánok,“ upozorňuje odborník na výživu Miloslav Šindelář.

Oslovení špecialisti:
Miloslav Šindelář (Inštitút modernej výživy): Certifikovaný výživový poradca, absolvent nutričnej terapie na 1. lekárskej fakulte UK, autor odborných kníh a lektor.
Barbora Bürgerová (Výživový inštitút): Akreditovaná odborníčka na výživu, ktorá sa špecializuje na poradenstvo v oblasti športovej výživy detí a dospelých, chudnutie, trénovanie a prednášky.

Dagmar Mušková (Príbeh kalórie): Absolventka Lekárskej fakulty UK v Brne v odboroch nutričný terapeut (Bc.) a nutričný špecialista (Mgr.), zameriava sa na poradenstvo v oblasti redukčných programov, výživy detí, dospelých a športovcov.

Na riziko vzniku cukrovky v súvislosti s energetickými nápojmi upozorňuje nutričná terapeutka Dagmar Mušková. „Energetické nápoje, podobne ako mnohé iné potraviny a nápoje, obsahujú veľké množstvo cukru, napríklad glukózy alebo fruktózy, ktoré sú pre organizmus preferovaným zdrojom energie, ale príjem veľkého množstva sa spája so vznikom cukrovky 2. typu, čo bolo dokázané vedeckými štúdiami.“

Pozitíva vs. negatíva 

Výrobcovia energetických nápojov sa snažia zákazníkov presvedčiť tým, že zdôrazňujú ich pozitívne účinky. A hoci je pravda, že energetické nápoje môžu mať na konzumenta do istej miery pozitívny vplyv, človek by si mal byť vedomý aj rizík, aby sa vyhol prípadným problémom.

Podľa odborníčky Dagmar Muškovej môže byť pozitívom energetických nápojov to, že obsahujú niektoré vitamíny (napr. B2, B5, B6), rastlinné extrakty a zlepšujú koncentráciu. V štúdii z roku 2010 vedci napríklad opísali pozitívne účinky Red Bullu na vodičov, ktorým pomáhali zvládať únavu za volantom.

To, či je energetický nápoj prospešný alebo škodlivý, však podľa nej závisí nielen od vypitého množstva, ale aj od zdravotného stavu konzumenta. Ona sama by konzumáciu energetických nápojov neodporúčala, a to najmä pre deti, dospievajúcich a dojčiace ženy. „Zároveň by som chcela apelovať na rodičov, aby konzumáciu energetických nápojov u svojich detí priamo nepodporovali.“

energy drink
Zdroj: Unsplash/Tyler Nix/na voľné použitie (ilustračné foto)

To, že energetické nápoje majú čiastočné pozitíva, nepopiera ani odborníčka Barbora Bürgerová z Inštitútu výživy, ale zdôrazňuje, že možné ich riziká stále prevažujú nad pozitívami. „V niektorých energetických nápojoch sa nachádzajú aminokyseliny, vitamíny a minerálne látky. Všetky tieto látky sa však dajú doplniť z prírodných zdrojov. Preto si myslím, že negatíva spojené s pitím energetických nápojov prevažujú nad pridanou hodnotou vitamínov alebo minerálov,“ hovorí.

Prínos energy drinkov je podľa Miloslava Šindelářa najmä v tom, že podporujú fyzickú a psychickú výkonnosť. Na jednu vec by si si však mal dať pozor, a to najmä v prípade, ak športuješ. „Opäť platí, že energetické nápoje môžu byť dobrým sluhom, ale zlým pánom. Osobne by som na podporu výkonu u športovcov odporúčal samostatne dopĺňať jednotlivé látky (napr. kofeín) bez zbytočne vysokého príjmu jednoduchých cukrov,“ vysvetľuje Šindelář.

Pred užívaním energetických nápojov pri športe varuje aj odborníčka Barbora Bürgerová z Inštitútu výživy. Podľa nej môže byť konzumácia energetických nápojov pre mladých športovcov dokonca životu nebezpečná.

Vyskúšaj predplatné REFRESHER+
len za 51
a čítaj všetko bez obmedzení
Kúpiť predplatné
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 148819 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Prečo môžu byť energetické nápoje pre športovcov životu nebezpečné.

  • Prečo môže byť pre deti riziková aj jedna plechovka.

  • Koľko cukru a kofeínu obsahujú najznámejšie energetické nápoje.

  • Či je podľa odborníkov možné určiť, ktorý energetický nápoj je najrizikovejší.

  • Či sú rizikové aj energetické nápoje bez cukru.

  • Či je možné vytvoriť si závislosť od energetických nápojov.

  • Čo radia odborníci tým, ktorí hľadajú prísun energie.

Domov
Zdieľať
Diskusia