Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednávaj si z množstva reštaurácií so skvelými zľavami na Wolte. S doručením.Objednaj si jedlo
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
17. novembra 2023, 14:18
Čas čítania 0:45
Barbora Adamkovičová

Naši susedia otvorili najvyššiu šmykľavku v Európe. Nachádza sa len hodinu od Bratislavy

KULTÚRA ROZHĽADŇA VIEDEŇ ZAHRANIČNÁ ARCHITEKTÚRA
Uložiť Uložené
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednaj si jedlo

Nachádza sa na vyhliadkovej veži Donauturm vo výške 165 metrov.

Vo Viedni sprístupnili v stredu najvyššiu šmykľavku v Európe. Jej polopriehľadná rúra meria 40 metrov a vedie pozdĺž steny vyhliadkovej veže Donauturm. TASR uvádza podľa agentúry DPA a rakúskych médií.


Jazda v špirálovitej rúre so sklonom 29 stupňov trvá návštevníkom bažiacim po adrenalíne približne osem sekúnd. Začína sa vo výške 165 metrov a končí na terase vo výške 150 metrov. Lístok na jednu jazdu stojí 5 eur.

Ide o súčasť inštalácie nemeckého umelca Carstena Höllera. Náklady na polykarbonátovú šmykľavku boli 940 000 eur a na najvyššej budove v Rakúsku má zostať minimálne tri roky.

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa TAGESJOURNAL ÖSTERREİCH (@avusturya.gunlugu)


Höller inštaloval aj v minulosti obdobné šmykľavky na rôznych miestach, napríklad vo veži Vitra v nemeckom meste Weil am Rhein či v Turbine Hall v Tate Modern v Londýne. Turistami vyhľadávaná vyhliadková veža Donauturm oslávi v apríli 2024 60 rokov od otvorenia pri príležitosti medzinárodnej záhradnej výstavy (WIG).

Odporúčané
V púšti v Nigérii vznikla farebná dedina, z jej minulosti ťa však zamrazí. Dizajnérku projektu čoskoro stretneš aj v Bratislave V púšti v Nigérii vznikla farebná dedina, z jej minulosti ťa však zamrazí. Dizajnérku projektu čoskoro stretneš aj v Bratislave 30. apríla 2024, 10:30

Meria 252 metrov, vo výške 150 metrov je pozorovacia plošina, nad ňou je otáčajúca sa kaviareň a reštaurácia. Hoci sa podobá na televíznu vežu, nepoužíva sa ako televízny vysielač. Na veži sa nachádzajú antény mobilných operátorov a súkromných rádiostaníc.

šmykľavka, Viedeň
Zdroj: Donauturm.at
Domov
Zdieľať
Diskusia