Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
16. novembra 2023, 9:30
Čas čítania 5:25
Tímea Krauszová

Obtiahnuté cyklotrenky aj vyhrievané sedačky: toto sú dôvody, prečo sa ani mladým mužom niekedy nedarí splodiť dieťa

Obtiahnuté cyklotrenky aj vyhrievané sedačky: toto sú dôvody, prečo sa ani mladým mužom niekedy nedarí splodiť dieťa
Zdroj: Unsplash/Kelly Sikkema
SLOVENSKO PLODNOSŤ ZDRAVIE
Uložiť Uložené

Neplodnosť už dávno nie je len problémom žien. Lekár, výživový poradca a autor knihy o plodnosti Boris Bajer vysvetľuje, ako si mladí muži zhoršujú šance na potomstvo životným štýlom. Takmer určite sa to týka aj teba.

Plodnosť mladých ľudí je ohrozená. Vyplýva to z najnovších vedeckých poznatkov, ktoré poukazujú na rozsah faktorov, ktoré vstupujú do plodnosti a znižujú šancu na spontánne počatie detí. Zatiaľ čo o ženskej neplodnosti sa hovorí často, tá mužská býva v spoločenskej debate zanedbávaná.

Počet spermií na celom svete sa pritom za posledných päť desaťročí znížil na polovicu a tento pokles sa zdvojnásobuje. Niektorí experti odhadujú, že v bohatých krajinách bude nedostatok spermií už v roku 2045. Aby toho nebolo málo, medzinárodný vedecký tím nedávno varoval pred prichádzajúcou krízou plodnosti, ktorá môže ohroziť prežitie ľudstva.

Tím sa zameral na 223 štúdií založených na vzorkách spermií od viac ako 57 000 mužov z 53 krajín. Varuje, že priemer spermií teraz klesol k hranici, ktorá môže skomplikovať počatie. To znamená, že počať dieťa bez lekárskej pomoci – bez asistovanej reprodukcie – bude problém.

Vedecká komunita nemá jednoznačnú odpoveď, prečo sa to deje. Toxíny vo vode a v jedle, znečistenie životného prostredia a ďalšie rizikové faktory ovplyvňujú počet, pohyblivosť či kvalitu spermií. Dobrou správou je, že niektoré z faktorov spôsobujúcich neplodnosť môžu muži obmedziť. Prečítaj si, čo môžeš začať robiť už dnes, aby si v budúcnosti nemal problémy s počatím potomstva.

Odporúčané
Ovocné džúsy: Zdravie vo fľaške alebo blížiaca sa cukrovka? Je 100 percentná šťava skutočne kvalitnejšia? Ovocné džúsy: Zdravie vo fľaške alebo blížiaca sa cukrovka? Je 100 percentná šťava skutočne kvalitnejšia? 27. apríla 2024, 9:30

Sexuálnemu a reprodukčnému zdraviu sa v Refresheri venujeme dlhodobo a podrobne, v tejto práci však môžeme pokračovať iba s podporou našich predplatiteľov. Pridaj sa do klubu Refresher+ aj ty.

Plodnosť klesá celosvetovo. U mužov do roku 2045 hrozí, že už nebudú mať spermie.
Plodnosť klesá celosvetovo. U mužov do roku 2045 hrozí, že už nebudú mať spermie. Zdroj: Unsplash/Kelly Sikkema

Aj muži majú biologické hodiny, ani o nich nevedia

Počet a kvalita spermií sa celosvetovo mení tak veľmi, že vedci musia prepisovať aj normy. To, čo považujeme dnes za normálne, je oveľa nižší počet spermií v ejakuláte než pred 50 rokmi, vysvetľuje pre Refresher lekár, výživový špecialista a autor knihy o plodnosti Boris Bajer.

Odporúčané
ÚŽASNÝ OBJAV: Umelá inteligencia by mohla pomôcť liečiť neplodnosť. Spermiu dokáže nájsť tisícnásobne rýchlejšie ako lekár ÚŽASNÝ OBJAV: Umelá inteligencia by mohla pomôcť liečiť neplodnosť. Spermiu dokáže nájsť tisícnásobne rýchlejšie ako lekár 3. júla 2023, 17:30

Mužom do karát nehrá ani vek: hoci je pravda, že muži produkujú spermie až do vysokého veku, ich kvalita a pohyblivosť sa po tridsaťpäťke mení. Pri otcoch vo veku nad 35 – 40 rokov navyše podľa niektorých štúdií stúpa riziko vrodených chýb či dokonca odumretia plodu.

S vyšším vekom otca rastie tiež riziko autizmu, schizofrénie alebo bipolárnej poruchy. Dá sa teda povedať, že aj muži majú biologické hodiny: o schopnosť splodiť dieťa vekom prísť nemusia, ale šanca je nižšia a riziko porúch u dieťaťa vyššie.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 147572 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako ovplyvňuje fajčenie tabaku či marihuany mužskú plodnosť.
  • Či je mobil vo vrecku naozaj taký zabijak spermií.
  • Čo môžeš urobiť pre svoju plodnosť a aké ďalšie faktory zhoršujú kvalitu a iné ukazovatele pri spermiách.
Domov
Zdieľať
Diskusia