Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
12. februára 2022, 14:30
Čas čítania 8:54
Tímea Krauszová

Katarína sa s manželom o dieťa usiluje už šesť rokov, Veronika si prešla niekoľkými potratmi. Nie je také ľahké mať dieťa

REFRESHER PLODNOSŤ RODIČOVSTVO ZDRAVIE
Uložiť Uložené

Mladé páry nám porozprávali o svojich skúsenostiach s neplodnosťou.

Koľkokrát si na hodinách biológie, pri príprave na manželstvo alebo jednoducho pri drinkoch s kamarátmi v dlhodobých vzťahoch počul, že nie je ľahké otehotnieť? Neplodnosť sa síce postupne stáva čoraz menej tabuizovanou témou, stále však nie je bežné medzi rovesníkmi otvorene hovoriť o tom, že nejakú jej formu zažívajú tiež. Pri otázke, kedy už konečne budú mať deti, tak zatajujú strach, vyčerpanie, neistotu a často potláčajú slzy.

Stretli sme sa s odvážnymi pármi, ktoré sa o svojej bolesti už neboja hovoriť. Vedia, že tým môžu pomôcť ďalším ľuďom a povzbudiť tých, ktorí svojho vytúženého potomka ešte nemajú.

Podľa odborníkov zhruba v polovici prípadov ide o zdravotný problém na strane ženy a v polovici prípadov majú problém s plodnosťou muži. So stúpajúcim vekom a so zhoršujúcim sa životným štýlom sa šance znižujú. Lekár Martin Hrivňák hovorí, že aspoň polovici pacientov dokáže vždy pomôcť. 

Ak ťa zaujíma výchova detí, tehotenstvo či pôrodníctvo na Slovensku, klikni sem a dostaneš upozornenie vždy, keď taký obsah na webe pribudne. Snažíme sa prinášať pohľady na rôzne osudy ľudí a zároveň odborníkom kladieme otázky, na ktoré nás v škole nikto nepripravil. Viac podobných článkov môžeme robiť len s tvojou podporou, ak nás chceš podporiť, pridaj sa do klubu Refresher+.

Neotehotnieš len tak

V čase, keď sa Veronika Rosputinská s manželom zhodli, že už je čas na potomka, vôbec nepremýšľali nad tým, či s počatím bývajú problémy. Nevnímali, že by ľudia v ich okolí riešili plodnosť, podľa Veroniky to šlo známym v ich okolí ľahko.

Odporúčané
Prečo si vždy nájdeš miesto na dezert? (Vysvetľuje vedec) Prečo si vždy nájdeš miesto na dezert? (Vysvetľuje vedec) 25. apríla 2024, 11:00

Bolo to v roku 2018 a ani v spoločnosti či v médiách sa o neúspešných snahách o potomkov veľmi nehovorilo, preto ich ani nenapadlo to riešiť. „Jednoducho sme sa vzali, ešte sme si trochu pocestovali a jedného dňa sme si povedali, že si chceme založiť rodinu. Nechali sme to plynúť, nijako sme sa na to nefixovali.“ No prešiel rok a nič sa neudialo.

Andrológ Martin Hrivňák považuje jeden rok za štandardný čas, počas ktorého sa dvojica usiluje o dieťa. Odporúča párom oddychovať, znížiť stres, ísť na dovolenku a budovať si vzťah, príliš sa tým nezaoberať a nelipnúť na tom, kedy už bude tehotenský test pozitívny. Výnimku tvoria ľudia, ktorí majú už predtým, než začnú plánovať rodinu, potvrdené zdravotné problémy, napríklad s krvným tlakom, ktoré môžu ovplyvniť plodnosť a priebeh tehotenstva.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by VERONIKA | shemakesmetravel (@veronika.rosputinska)

Tri potraty a dosť?

Po roku sa na plánované rodičovstvo Veronika s manželom zamerali viac a zhruba do dvoch mesiacov sa im aj podarilo otehotnieť. Ani nečakali, že to pôjde tak ľahko, ale radosť netrvala dlho. „Veľmi skoro som potratila, čo bol veľký šok. Vôbec som nečakala, že sa nám to môže stať,“ zverila sa nám Veronika.

Ešte viac ju však šokovala reakcia gynekologičky, ktorá brala potrat ako čosi, čo sa ženám stáva bežne. O svojej skúsenosti napísala aj podrobný blog a podelila sa o ňu na svojom Instagrame.

Vyskúšaj predplatné
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 109434 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Koľko potratov považovala Veronikina lekárka za normálne.
  • Aké bežné je, že pri prvom tehotenstve žena spontánne potratí.
  • V akom veku klesá plodnosť a ako sme na tom na Slovensku podľa lekára.
  • Či sa dá každému páru pomôcť mať dieťa bez asistencie.
  • Aké vyšetrenia absolvovali páry v snahe zistiť, kde je problém.
Domov
Zdieľať
Diskusia