Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
Viktória Ševelová
15. novembra 2022, 21:29
Čas čítania 0:31

Chceš mať deti? Maj ich teraz. Mužské spermie sa rýchlo míňajú

Kategória:
News
Uložiť Uložené

Počať dieťa bez lekárskej pomoci môže byť problém.

Pokles množstva spermií sa celosvetovo zrýchľuje a ohrozuje budúcnosť ľudstva, varujú vedci. Počet spermií na celom svete sa za posledných päť desaťročí znížil na polovicu a tento pokles sa zdvojnásobuje, ukazuje nový výskum. Informoval o tom portál Euronews

Medzinárodný tím, ktorý pracoval na výskume, tvrdí, že údaje ohlasujú blížiacu sa krízu plodnosti, ktorá môže ohroziť prežitie ľudstva. Tím sa zameral na 223 štúdií založených na vzorkách spermií od viac ako 57 000 mužov z 53 krajín. Varuje, že priemer spermií teraz klesol k hranici, ktorá môže sťažiť počatie. To znamená, že počať dieťa bez lekárskej pomoci bude problémom.

Alarmujúci pokles počtu spermií bol avizovaný už v roku 2017 v západnom svete. V najnovšej štúdii vedci zistili, že priemerný počet spermií na celom svete klesol za posledných 50 rokov o viac ako 50 %.

Plodnosť klesá celosvetovo. U mužov do roku 2045 hrozí, že už nebudú mať spermie.
Plodnosť klesá celosvetovo. U mužov do roku 2045 hrozí, že už nebudú mať spermie. Zdroj: Unsplash/Kelly Sikkema
Domov
Zdieľať
Diskusia