Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
19. októbra 2023, 18:30
Čas čítania 3:33
Dominik Vetrák

RECENZIA: Killers of the Flower Moon – najlepší DiCapriov herecký výkon v kariére

RECENZIA: Killers of the Flower Moon – najlepší DiCapriov herecký výkon v kariére
Zdroj: Apple Paramount Pictures
FILMY A SERIÁLY KILLERS OF THE FLOWER MOON
Uložiť Uložené

Stretnú sa De Niro, DiCaprio, Scorsese a už tradične natočia jeden z najlepších filmov roka, ktorý však nie je bez chyby.

Killers of the Flower Moon nie je divácky film. Nevyplýva to automaticky z triapolhodinovej stopáže. Nakoniec aj Scorseseho Vlk z Wall Street má viac ako tri hodiny. Sú to však snímky stvorené na to, aby diváka pobavili. Film „Vrahovia mesiaca kvetov“ však diváka znechutí svojimi postavami a pripomenie mu, akí dokážu byť ľudia zlomyseľní, bezcitní a chamtiví. 

Odporúčané
Režisérka filmu Past Lives Celine Song: Ako natočili najlepší romantický film roka? (Rozhovor) Režisérka filmu Past Lives Celine Song: Ako natočili najlepší romantický film roka? (Rozhovor) 16. októbra 2023, 9:30

Legendárny Martin Scorsese tento projekt vytvoril s pomocou svojich priateľov Roberta De Nira a Leonarda DiCapria, ktorých už dávno pevne previazal so svojou kariérou a najlepšími filmami. Možno poslednýkrát spoločne ukázali, prečo stoja v popredí posledných generácií najlepších hollywoodskych hercov.

Výsledkom je ich podmanivá synergia, v rámci ktorej jeden druhého neustále vyzdvihujú. V prípade De Nira je reč o jeho najlepšom hereckom výkone 21. storočia, v prípade DiCapria možno o jeho najlepšom hereckom výkone vôbec. 

Killers of the Flower Moon
Zdroj: Apple TV+/Paramount

DiCapriov druhý Oscar?

Leo tu mal zaujímavú, no nesmierne náročnú rolu. Stvárnil vojnového veterána Ernesta Burkharta, tak trochu hlupáka, naivného „kamoša od vedľa“ a trochu opovrhnutiahodného človeka, ktorý nič nemiluje tak ako vôňu peňazí. DiCaprio urobil z Ernesta veľmi komplikovanú osobu s celým zástupom unikátnych charakterových čŕt.

V istých momentoch sa s ním dá súcitiť či dokonca ho podporovať, a to aj napriek tomu, že je stelesnením zla. Bolo úchvatné sledovať, ako presvedčivo a uveriteľne stvárnil muža úprimne milujúceho svoju ženu, a to napriek tomu, čo popritom pácha. Leo to dokázal a vžil sa do charakteru ako nikdy predtým. 

Jeho Ernesta zvedie na zlé cesty strýko William Hale (Robert De Niro), ktorý sa tvári ako samaritán a priateľ národa Osage, ale v skutočnosti sa priživuje na ich bohatstve a snaží sa dostať k ich peniazom. Tie dostávajú za ťažbu ropy na ich území, čo z nich spravilo jedných z najbohatších ľudí v Amerike.

Killers of the Flower Moon
Zdroj: Apple TV+/Paramount

A kde je ropa, tam sú v dlhých radoch postavení belosi pripravení na nej zbohatnúť. Ernest, jeho brat Byron a ich strýko William sú len jedni z množstva odporných privilegovaných ľudí, ktorí v honbe za peniazmi dokážu zabiť svojich blízkych a ani pritom nežmurknú. 

Odporúčané
Skutočná história z Killers of The Flower Moon: za vlády teroru nezomrelo len 24 Indiánov. Obeťami honby za ropou boli celé národy Skutočná história z Killers of The Flower Moon: za vlády teroru nezomrelo len 24 Indiánov. Obeťami honby za ropou boli celé národy 21. októbra 2023, 14:30

Ernest sa tak s cieľom dostať sa k peniazom „prižení“ do rodiny Indiánky Mollie, ktorej postupne začínajú vraždiť sestry a celú rodinu. Slučka sa pomaly sťahuje a spoločne s Indiánmi cíti divák nielen nevyhnutný príchod smrti, ale aj pocit bezmocnosti a dusenia.

Režisér Scorsese dávkuje zúfalstvo a bolesť ľudu Osage veľmi pomaly, takže keď dôjde k emočne vyhroteným scénam, nechýba im podstatná váha. Scorsese sa však nevyžíva v bolesti svojich postáv a nesnaží sa diváka rozplakať pátosom. Emócie vznikajú na základe toho, ako veľmi sa divák dokáže vcítiť do životov ľudí, ktorých na plátne sleduje tri a pol hodiny.

Killers of the Flower Moon
Zdroj: Apple TV+/Paramount

Film nie je bez chyby

V závere filmu bola Millie málo asertívna. Počas viacerých častí snímky prejavila odhodlanie a silu postaviť sa vrahom svojich sestier a zlu. Keď na to však mala príležitosť, zostala v tichosti sedieť. Vôbec to nekorešpondovalo s tým, ako ju autori počas filmu zobrazovali.

V snímke je aj niekoľko emotívnych scén, ktoré potrebovali dozrievať o niekoľko sekúnd viac a režisér ich namiesto toho rýchlo uťal, zatiaľ čo iné, menej výrazné a dejovo dôležité scény značne naťahoval. Triapolhodinovú stopáž tu miestami nepríjemne cítiť. Film síce nikdy nie je nudný, ale prospel by mu aktívnejší strih. 

Odporúčané
O budúcnosti Star Wars filmov bude rozhodovať nový človek. Kathleen Kennedy na hlavnej pozícii v Lucasfilme končí O budúcnosti Star Wars filmov bude rozhodovať nový človek. Kathleen Kennedy na hlavnej pozícii v Lucasfilme končí 21. júna 2019, 5:00

Našťastie, viac ako hodinu pred koncom získa druhý dych, keď na scénu dorazia vyšetrovatelia z FBI a nakopnú dynamiku medzi postavami. Po viac ako dvoch hodinách pomalého zobrazovania života kmeňa Osage to začalo pôsobiť ako iný, živší film.

Killers of the Flower Moon
Zdroj: Apple TV+/Paramount

Táto svižnejšia verzia zrejme vychádzala z pôvodného scenára, ktorý tento príbeh rozprával z pohľadu vyšetrovateľov FBI. Ťažko povedať, či by bol tento film v takejto verzii lepším.

Scorsese taký film očividne natočiť nechcel. Namiesto toho vytvoril autorské dielo bez kompromisov. Killers of the Flower Moon sa teda dá vnímať aj v rovine toho, aký odkaz má Scorsese pre súčasný Hollywood. 

Killers of the Flower Moon
Zdroj: Apple TV+/Paramount

Nádherné a úderné využitie symbolizmu

Zážitok zosilňuje skvelým využívaním symbolizmu v úderných momentoch. Scorsese tento nástroj využíva veľmi jednoducho, no o to výraznejšie a s emotívnym vplyvom na postavy a dej (platí to najmä v prípade strhujúcej scény so sovou a DiCapriovou postavou). 

Režisér svoju najnovšiu drámu spracoval citlivo, no nevyhýbal v nej sa drsným témam a brutálnej povahe svojich postáv. Najzreteľnejšie to bolo počas vyobrazenia toho, s akou ľahkosťou títo ľudia uvažovali a konali ohavné činy.

Ako v „našom“, tak vo viacerých ďalších kinách sa diváci počas týchto scén z konca snímky nahlas smiali, ale zámerom režiséra nebolo pobaviť. Naopak, znázornil tým prehnitosť a chladnokrvnosť týchto ľudí. Dokázal ich pritom prirodzene postaviť do jedného radu s ich ostatnými, ľudskejšími charakterovými črtami. Učinil tak spôsobom, akým to pôsobilo „normálne a uvoľnene“. A práve to vzbudzuje hlboké znechutenie. 

Killers of the Flower Moon
Zdroj: Apple TV+/Paramount

Scorseseho najnovší počin je rozhodne film, nad ktorým budú diváci rozmýšľať ešte niekoľko dní po návšteve kina a ktorý v nich vyvolá hlboké pocity. Význam témy, ktorú tak detailne spracoval, dostatočne ospravedlňuje dĺžku filmu, čo podčiarkuje aj fantastický a originálny koniec. 

Killers of the Flower Moon je brilantne natočená dráma. Cinefilovia sa môžu rozplývať nad jej kompozíciou scén, výpravou či skvelým make-upom. Bežní diváci ocenia krásne dobové prostredie či prvotriedne kostýmy a kulisy, vďaka ktorým ich Scorsese dokonale vtiahne do 20. storočia.

Všetci však ocenia výnimočné herecké výkony a nesporne geniálnu réžiu Martina Scorseseho. Ten si uctil pamiatku kmeňa Osage, vtiahol divákov do pútavého deja a uvrhol svetlo na temnú históriu USA bez toho, aby to pôsobilo ako nudná poučka z dejepisu. Osem a pol bodu z desiatich.

Priemerné hodnotenie čitateľov
Tvoje hodnotenie
Aké hodnotenie by si dal ty?
Zobraziť výsledky
Skryť výsledky
0/10
Domov
Zdieľať
Diskusia