Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
21. októbra 2023, 14:30
Čas čítania 5:50
Eduard Starkbauer

Skutočná história z Killers of The Flower Moon: za vlády teroru nezomrelo len 24 Indiánov. Obeťami honby za ropou boli celé národy

Skutočná história z Killers of The Flower Moon: za vlády teroru nezomrelo len 24 Indiánov. Obeťami honby za ropou boli celé národy
Zdroj: Facebook/ The Osage National Museum
ZAUJÍMAVOSTI KILLERS OF THE FLOWER MOON
Uložiť Uložené

Podľa autora predlohy filmu nemá vraždenie Indiánov z Oklahomy jediného vinníka. Dôvodmi sú atmosféra beztrestnosti, pocit nadradenosti a lajdácke vyšetrovania.

Najnovší film Martina Scorseseho Killers of the Flower Moon nie je len poctivým, pôsobivým a napínavým dielom s Oscarovými ambíciami. Je aj mimoriadne užitočným pre pochopenie americkej histórie.

Článok obsahuje spoilery k filmu Killers of the Flower Moon.

Pripomína, že ekonomické pomery a zákonitosti dneška majú korene v krutom vykorisťovaní, korupcii a neposlednom rade aj vo vypočítavých vraždách, ktorých sa bieli osadníci dopúšťali na pôvodnom obyvateľstve kontinentu.

Legendárny režisér sa scenáristicky opiera o rovnomennú literárnu predlohu Davida Granna z roku 2017. Nerobí to však celou váhou a pôvodnú optiku rovnomenného diela na pomedzí krimi a reportáže citlivo transformuje. Viac ako na policajné vyšetrovanie a zrod FBI sa zameriava na krutú komplexnosť spolunažívania dvoch etník.

Killers
Lily Gladstone ako Mollie a Leonardo DiCaprio ako Ernest. Zdroj: Apple TV

Práve vďaka päťročnému úsiliu Davida Granna, ktorý študoval policajné spisy, historické materiály aj príhody miestnych, niet pochýb o tom, že séria brutálnych vrážd Indiánov z kmeňa Osedžov sa skutočne udiala. 

Presídlení Indiáni mali živoriť. Stali sa z nich najbohatší Američania

Indiánov do okolia Fairfaxu presídlilo v rámci Indian Removal Act americké ministerstvo indiánskych záležitostí z Kansasu. Predpokladalo totiž, že v Oklahome nebudú prosperovať a nájdu len sterilnú pustatinu plnú kameňov nevhodnú na zveľaďovanie.

Odporúčané
RECENZIA: Killers of the Flower Moon – najlepší DiCapriov herecký výkon v kariére RECENZIA: Killers of the Flower Moon – najlepší DiCapriov herecký výkon v kariére 19. októbra 2023, 18:30

Postupne sa však ukázalo, že poľnohospodársky mizerná pôda ukrýva obrovské zásoby ropy. Keďže ju Osedžovia legálne vlastnili, stali sa najbohatším národom na svete. Podľa oklahomských historikov vygenerovala rezervácia z ropy za dve desaťročia viac bohatstva ako všetky americké zlaté horúčky dohromady.

Killers
Mollie (vpravo) so svojimi sestrami Annou (v strede) a Minnie (vľavo). Zdroj: Wikimedia/Raymond Red Corn

Koncept súkromného vlastníctva bol pritom pre pôvodných obyvateľov nový. V roku 1887 ich doň dotlačil Dawesov zákon, ktorý rezervácie rozdelil na menšie súkromne vlastnené celky. 

Indiáni z kmeňa Osedžov dokázali v roku 1906 s úradmi vyrokovať výhodné podmienky a zabezpečili si zachovanie spoločného vlastníctva nerastov. „Namiesto možnosti rozhodovať o tom, ktoré osoby zbohatnú z licenčných poplatkov za ropu a plyn, sa príslušníci kmeňa rovnomerne podieľali na bohatstve z podzemných zdrojov rezervácie,“ píše Terry P. Wilson v knihe The Osage. Každý z 2 229 členov kmeňa sa stal podielnikom na ropných výnosoch.

Hoci podiely bolo možné len dediť, bieli „podnikatelia“ si našli cestu, ako sa k nim dostať. Začali sa systematicky ženiť s Indiánkami.

„Vláda teroru“ poháňaná ropou

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 146718 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Prečo sa zločiny z Fairfaxu spájajú so vznikom FBI.
  • Ako sa po sérii vrážd zmenil zákon o dedení pôdy.
  • Prečo nechceli súdy odsúdiť vrahov Indiánov.
  • Akú rolu zohrávalo náboženstvo.
Domov
Zdieľať
Diskusia