Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
6. októbra 2023, 9:30
Čas čítania 5:08
Ema Stanovská

Je ketamín nový alkohol? Kontroverzné „sedatívum pre kone“ ovládlo európske tanečné parkety

Je ketamín nový alkohol? Kontroverzné „sedatívum pre kone“ ovládlo európske tanečné parkety
Zdroj: Unsplash.com
ZDRAVIE DROGY ZDRAVIE
Uložiť Uložené

„Je to pre mňa jediná droga, ktorá má mierny účinok a necítim po nej následky. Som povolaním vodič, a keď si dám v piatok na párty ketamín, v nedeľu si môžem sadnúť za volant a šoférovať naprieč Európou,“ hovorí pre Refresher 24-ročný Dany.

Na konci augusta zverejnil portál Vice článok s názvom Ketamín zabíja tanečný parket. Cituje v ňom britského dídžeja, podľa ktorého sa ľudia na tanečnom parkete nebavia tak ako predtým. Za hlavného vinníka označil drogu ketamín.

„Na britských tanečných parketoch sa užíva príliš veľa ketu,“ napísal DJ Salute v tweete, ktorý mal vyše 400 tisíc videní a takmer 2000 lajkov. „Je smutné vidieť ľudí, ktorí len tak postávajú ako zombies a netancujú.“

K tomuto názoru sa vraj pripojili aj iní dídžeji vrátane poľskej hudobníčky a producentky VTSS: „Párkrát som mala po vystúpení pocit, že som bola hrozná a všetci ma nenávidia. Potom som sa však rozprávala s ľuďmi a zistila som, že všetci len fičali na ketamíne a koncert si v skutočnosti užívali vnútri. Odvtedy si pred hraním v danej krajine zisťujem, akú drogu tam užívajú najviac, aby som prispôsobila svoje očakávania,“ dodala položartom hudobníčka.

Štatistiky ukazujú, že v posledných rokoch sa čoraz viac mladých ľudí vyhýba alkoholu. Niektorí sa stávajú California sober, čo znamená, že nepijú alkohol, ale namiesto neho užívajú marihuanu a psychedeliká. Tvrdia, že si vďaka tomu dokážu užiť viac zábavy s menšími „dozvukmi“ na druhý deň. Je ketamín naozaj nový alkohol?

Odporúčané
Ovocné džúsy: Zdravie vo fľaške alebo blížiaca sa cukrovka? Je 100-percentná šťava skutočne kvalitnejšia? Ovocné džúsy: Zdravie vo fľaške alebo blížiaca sa cukrovka? Je 100-percentná šťava skutočne kvalitnejšia? 27. apríla 2024, 9:30

Tento obsah slúži na edukačné účely a v žiadnom prípade ním nijako nepodporujeme užívanie nelegálnych drog. V Refresheri informujeme o zdraví a drogách zodpovedne, na základe vedeckých faktov a rozhovorov s odborníkmi. Podobné články nájdeš pod témou zdravie či drogy. Nezabudni sa stať členom nášho klubu Refresher+.

Konské sedatívum bez „opice“

Ketamín už tri roky užíva aj 24-ročný Dany z Česka. K droge ho priviedol známy, ktorý mu opisoval jej výhody. „Je to pre mňa jediná droga, ktorá má mierny účinok a necítim po nej následky. Som povolaním vodič, a keď si dám v piatok na párty ketamín, v nedeľu si môžem sadnúť za volant a šoférovať naprieč Európou,“ povedal v rozhovore pre Refresher.

Pod vplyvom ketamínu môžeš zažívať pocity ľahkosti – akoby si „kráčal po Mesiaci“.
Pod vplyvom ketamínu môžeš zažívať pocity ľahkosti – akoby si „kráčal po Mesiaci“. Zdroj: Unsplash.com

Tvrdí, že ketamín naňho pôsobí „tak nejak zvláštne“. Jeho účinky závisia od pôvodu a množstva, aké užije. „Pri správnom dávkovaní mi spôsobí stav, pri ktorom necítim bolesť a mám viac chuť hýbať sa. Pri vyšších dávkach si musím sadnúť alebo ľahnúť.“ 

Ketamín je podľa neho lepší ako alkohol, pretože jeho účinky trvajú kratšie, nezhoršujú mu správanie a na druhý deň ho netrápi „opica“. Otázne je, do akej miery je bezpečný.

Z utišujúceho prostriedku pre kone sa stala droga rave scény

Ketamín nie je žiadna novinka. Prvýkrát bol syntetizovaný v 60. rokoch minulého storočia. Ide o silné anestetikum a analgetikum s rýchlym nástupom účinku a krátkym trvaním. Pre jeho nízku cenu sa používa najmä v rozvojových krajinách.

Odporúčané
Prečo si vždy nájdeš miesto na dezert? (Vysvetľuje vedec) Prečo si vždy nájdeš miesto na dezert? (Vysvetľuje vedec) 25. apríla 2024, 11:00

Najčastejšie sa však využíva vo veterinárnej medicíne. Známy bol ako utišujúci prostriedok pre kone. V posledných rokoch sa však začal predpisovať aj ako antidepresívum pre ľudí s duševnými problémami, ktorí nereagujú na štandardnú liečbu – u pacientov s vážnou depresiou to môže byť až 30 percent.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 145540 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Čo spôsobilo rozšírenie drogy ketamín.
  • Prečo je obľúbený.
  • Aké účinky vyvoláva a aké má riziká.
  • Ako Dany opisuje jeho „disociačné účinky“.
  • Prečo automaticky odmieta ketamín zo Slovenska a z Česka.
Domov
Zdieľať
Diskusia