Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
27. júna 2023, 16:30
Čas čítania 8:00
Ema Stanovská

„Ketamín mi dal pocit úplnej slobody,“ hovorí Peter. V Česku sa psychedelikami lieči bežne, odborníčka vysvetľuje, ako to prebieha

„Ketamín mi dal pocit úplnej slobody,“ hovorí Peter. V Česku sa psychedelikami lieči bežne, odborníčka vysvetľuje, ako to prebieha
Zdroj: Pexels
ZDRAVIE DROGY DUŠEVNÉ ZDRAVIE PSYCHEDELIKÁ PSYCHIATRIA ZDRAVIE
Uložiť Uložené

Výskumy o potenciálnych terapeutických účinkoch psychedelík rastú ako „(magické) huby po daždi“. Zisťovali sme, ako táto terapia prebieha.

Psychologičku Ivetu Hírešovú k štúdiu psychedelík priviedlo vlastné ochorenie (v článku ho nechce menovať). Keďže moderná medicína ho zatiaľ nedokáže účinne liečiť, odborníčka sa začala rozhliadať po možných alternatívach. Dostala sa k ayahuasce – silnému šamanskému halucinogénu, ktorý sa nachádza v amazonských rastlinách.

Ayahuasca ju priviedla až do Peru, kde podstúpila „liečebný ceremoniál“, ktorý sa vykonáva v úplnej tme. „Liečitelia počas ceremónie prichádzajú k ľuďom a individuálne sa im venujú. Kľaknú alebo sadnú si pred človeka, ktorý má po vypití ayahuascy sedieť a sústrediť sa na svoj zámer,“ opisuje pre Refresher svoju skúsenosť.

„Tesne pred sebou som vnímala postavu, ktorá sa bez dotyku pohybovala po ploche celého môjho tela a spievala liečivú pieseň Icaros v reči Shipibo. Tie piesne znejú jedinečne. V stave zmeneného vedomia, keď sa človek stráca v psychedelikami zosilnených náročných obsahoch, dokážu byť majákom k realite,“ hovorí Iveta.

Po tomto zážitku jej bolesti takmer úplne ustúpili. Keďže odborníčka v prvom rade verí vedeckým dôkazom a nie šamanským rituálom, prisúdila to psychosomatike. Napriek tomu ju psychedeliká zaujali natoľko, že sa im začala venovať aj z odborného hľadiska.

Odporúčané
Ovocné džúsy: Zdravie vo fľaške alebo blížiaca sa cukrovka? Je 100 percentná šťava skutočne kvalitnejšia? Ovocné džúsy: Zdravie vo fľaške alebo blížiaca sa cukrovka? Je 100 percentná šťava skutočne kvalitnejšia? 27. apríla 2024, 9:30

Keďže Iveta Hírešová videla v týchto látkach potenciál, absolvovala niekoľko kurzov určených pre odborných pracovníkov v americkom Psychedelickom centre. Dnes spolupracuje s českou osvetovou a vzdelávacou iniciatívou Beyond Psychedelics, ktorú podporuje aj štát. V rámci nej pomáha ľuďom lepšie pochopiť a spracovať zážitky zo „zmeneného stavu vedomia“, ktorý nastáva po užití halucinogénnych látok.

Upozorňujeme, že tento článok vznikol na informačné a zábavné účely a v žiadnom prípade nemá nabádať k užívaniu drog.

V Refresheri tvoríme obsah na základe hodnoverných faktov a zdrojov. Viac podobných textov nájdeš pod témami Zdravie a Psychedeliká. Nezabudni sa stať členom Refresher+ klubu, vďaka čomu budeš mať prístup ku všetkým článkom.

Psychedeliká Ivete pomohli, začala sa im preto venovať aj profesionálne. Ilustračný obrázok.
Psychedeliká Ivete pomohli, začala sa im preto venovať aj profesionálne. Ilustračný obrázok. Zdroj: Pexels

Psychedeliká v súčasnosti v praxi využívajú psychiatrické kliniky po celom svete vrátane Česka, Kanady či USA. Čoraz viac špičkových vedeckých výskumov dokazuje, že tieto látky môžu nielenže pomôcť, ale v mnohých ohľadoch dokonca presahujú zdravotné prínosy štandardnej farmakologickej liečby. 

Tradičné antidepresíva majú pomalý nástup, zvyknú ich sprevádzať nepríjemné vedľajšie účinky a niekedy je nutné užívať ich celé roky. Na druhej strane najnovšie vedecké výskumy dokazujú, že niektoré psychedeliká účinkujú hneď a ich efekt môže pretrvávať aj niekoľko mesiacov. To však neznamená, že všetky tvoje problémy vyrieši papierik LSD, ktorý si „hodíš“ pod jazyk na divokej párty. V skutočnosti je to oveľa zložitejšie.

Rozpúšťajú ego

Medzi liečbou a rekreačným užívaním psychedelík je veľký rozdiel. Výskumy hovoria, že väčšina pocitov, ktoré zažiješ pod ich vplyvom v bezpečnom a kontrolovanom prostredí, bude pozitívna. Tá istá dávka ti však môže v inej situácii spôsobiť veľmi zlý trip. Vo všeobecnosti je preto pri podávaní týchto látok dôležitý set (vnútorné rozpoloženie človeka) a setting (prostredie, v ktorom berie drogu). Tieto dve veci zabezpečí terapeut.

Odporúčané
Prečo si vždy nájdeš miesto na dezert? (Vysvetľuje vedec) Prečo si vždy nájdeš miesto na dezert? (Vysvetľuje vedec) 25. apríla 2024, 11:00

Jednou z najužitočnejších schopností psychedelík je to, že pomáhajú odkrývať a zosilňovať dôležité myšlienky, emócie a pocity, ktoré väčšinou (vedome alebo nevedome) potláčame. V podpornom prostredí môžu klasické psychedelické drogy (psilocybín, DMT, LSD...) podporovať pocity dôvery, empatie, väzby, nehy, odpustenia, prijatia a prepojenia.

Extrémne nízke dávky (tzv. „microdosing“ – mikrodávkovanie) sa dokonca neoficiálne spájajú so zlepšením kognitívnej výkonnosti.

Zaujímavým fenoménom, ktorý býva súčasťou psychedelickej skúsenosti, je „rozpustenie ega“. Ide o termín označujúci stratu hraníc medzi subjektívnym a objektívnym svetom. Človek sa na svoje problémy díva akoby „zhora“, s nadhľadom, dokáže prísť na nové, kreatívne riešenia. Niekedy sa hovorí o pocite úplného rozplynutia seba a svojej identity.

Vyskúšaj predplatné
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 138096 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako je možné, že liečba psychedelikami môže zlepšiť duševný stav už po prvej terapii.
  • Ako táto terapia mení štruktúru mozgu.
  • Ktorá psychedelická droga je v súčasnosti najsľubnejšia.
  • Ako opisuje svoju ketamínovú terapiu český pacient Peter.
  • Ako to prebieha.
  • Či niečo podobné zavedie aj slovenské zdravotníctvo. 
Domov
Zdieľať
Diskusia