Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
13. septembra 2023, 9:30
Čas čítania 5:33
Eduard Starkbauer

Amerických turistov sem nezoberiem. Nezdá sa mi to bezpečné. Zisťovali sme, ako vnímajú Bratislavčania novú cyklotrasu na nábreží

ZAUJÍMAVOSTI BRATISLAVA CYKLISTIKA
Uložiť Uložené

Za dve hodiny pondelkového rána v centre mesta sme nezaznamenali žiaden konflikt ani porušenie predpisov. Od dopravného kolapsu, ale aj cyklorevolúcie máme na nábreží ďaleko.

Červená vozovka, na ktorej sa týždeň po otvorení ešte povaľujú robotnícke rukavice a pod kolesami šuštia čerstvo nastriekané ikony bicykla, pôsobí na bratislavských vodičov ako tri metre široké červené súkno.

Tlmiť emócie sa magistrát snaží umiestnením svetelnej tabule tesne pred križovatkou na Šafárikovom námestí. Jej text uvádza, že 70 % automobilov nábrežím len prechádza, a vodičom odporúča využívať Einsteinovu ulicu v Petržalke.

cyklotrasy
Zdroj: Refresher/Eduard Starkbauer

Reakcie šoférov sú často kritické, lebo cyklisti sa v tomto priestore pohybujú sporadicky a podobne veľkorysé riešenie nepotrebujú. Centrálnu dopravnú tepnu vraj cyklopruh mení na zapchatú cievu.

Presvedčili sme sa, že o ošiali, ale ani o úplnej absencii cyklistov nemôže byť reč. Čo je však dôležitejšie, nezachytíme ani kolóny vodičov. Autá sa počas dvoch hodín strávených na nábreží dostávajú cez svetelné križovatky nanajvýš na druhú zelenú a doprava je plynulá. Zdá sa, že dopravná situácia sa po týždni prevádzky upokojila.

Odporúčané
Ako ušetriť na cestovaní po Bratislave? Najlepšie tipy Ako ušetriť na cestovaní po Bratislave? Najlepšie tipy 24. apríla 2024, 15:00

Podľa magistrátu prejazd vozidiel medzi Šafárikovým námestím a Mostom SNP v oboch smeroch trvá v dopravných špičkách v priemere len o 1 minútu a 30 sekúnd až o 2 minúty a 30 sekúnd dlhšie, než to bolo minulý rok v rovnakom čase. Na druhej strane v prvú septembrovú stredu prešlo nábrežím 2 099 cyklistov, v kým prvú septembrovú stredu pred rokom to bolo 1 775 cyklistov.

Červený koberec pre cyklistov alebo Potemkinova infraštruktúra?

Na bicykli sme si okrem nábrežia prešli aj najfrekventovanejšie cesty, po ktorých sa na novú cyklotrasu dostane väčšina ľudí. Konštatujeme závažnú nedokonalosť a nezriedka totálny chaos v značení a organizácii dopravy.

Cyklosvet v Bratislave sa začína niekde na Košickej. Nájdeme tu komfortnú a bezpečnú trasu vedenú za zaparkovanými autami, ktorá sa však pri Nivách záhadne vytratí. Návrat cyklistickej infraštruktúry zažijeme pri Eurovei 2 v podobe stavebne oddelenej trasy. Radosť z nej však trvá len 200 metrov, kým ju pretne vjazd do podzemnej garáže a vydláždené námestie pred SND.

cyklo.-cesty
Štart cyklopotulky je na trhovisku Miletičova. Pokračovali sme cez Košickú (2 – 5) až k Eurovei 2. Trasa pokračovala na Šafárikovo námestie (9). Koniec novej cyklotrasy je pod Mostom SNP (8). Zo Šafárikovho námestia sme sa vybrali aj po Štúrovej po Americké námestie (11) a neskôr zo Záhradníckej odbočili na Karadžičovu (12). Práve po nej a Dostojevskom rade sme sa vrátili opäť na začiatok cyklotrasy na Vajanského. (9) Zdroj: Snímka obrazovky Mapy.cz

Pohyb na bicykli po promenáde Eurovea pri rieke je zakázaný a poza nákupné centrum nájdeme len infraštruktúru pre autá. Obrovský piktogram bieleho bicykla sa zjavuje až na Šafárikovom námestí. Pri príjazde z automobilovej Karadžičovej a Dostojevského radu je to príjemná zmena.

Vyskúšaj predplatné REFRESHER+
len za 51
a čítaj všetko bez obmedzení
Kúpiť predplatné
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 144355 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Z čoho majú obavy niektorí cyklisti na nábreží.
  • Aké zlepšenie sľubuje do budúcnosti magistrát.
  • Prečo budú mnohí naďalej využívať chodník.
  • V akej kondícii sú bratislavské cyklocesty.
Domov
Zdieľať
Diskusia