Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
4. septembra 2023, 19:27
Čas čítania 1:55
Ema Stanovská

Nový výskum: Pacienti, ktorých operuje muž, majú vyššie riziko úmrtia. V čom sú ženské chirurgičky lepšie?

ZDRAVIE RODOVÁ ROVNOSŤ ZDRAVIE ZDRAVOTNÍCTVO
Uložiť Uložené

Nová štúdia publikovaná v prestížnom vedeckom periodiku JAMA Surgery ukázala, že pacienti operovaní mužskými chirurgmi majú o 25 % vyššiu pravdepodobnosť skorého úmrtia.

Najnovší výskum ukázal, že ak si môžeš vybrať pohlavie svojho chirurga, vyber si radšej ženu. Pacienti, ktorých operovali ženské chirurgičky, majú menej nepriaznivých pooperačných následkov v porovnaní s pacientmi, ktorých operovali mužskí chirurgovia. Vyplýva to z novej štúdie publikovanej v prestížnom vedeckom periodiku JAMA Surgery.

Výskumníci skúmali údaje zahŕňajúce viac ako 1 milión pacientov, ktorí podstúpili jednu z 25 možných bežných alebo urgentných operácií v rokoch 2007 až 2019. Z toho 151 054 pacientov ošetrila chirurgička a 1 014 657 liečil chirurg. 

Výskum sledoval pooperačný stav do 90 dní alebo do jedného roka. V predošlom výskume, ktorý priniesol podobné výsledky, vedci sledovali obdobie do 30 dní. 

Rozdiel bol väčší až o štvrtinu

Výsledky ukázali, že pacienti operovaní mužskými chirurgmi mali o 25 % vyššiu pravdepodobnosť úmrtia do 90 dní po zákroku a o 24 % vyššiu pravdepodobnosť, že umrú do jedného roka, ako pacienti, ktorých operovala žena. V ich prípade hrozilo o 9 % vyššie riziko, že sa u nich v tomto období vyskytnú komplikácie.

Okrem toho, pacienti, ktorých operoval muž, mali v porovnaní s druhou skupinou o 5 % vyššie riziko, že budú do 90 dní znovu prijatí do nemocnice.

@arghavansallesmdphd Replying to @Imherefortherecipes Yes! And we just published more data on this today. Importantly, it’s not just women who benefit from the care of female surgeons. I should also note we are limited to analyzing sex rather than gender because of the data available to us. One recent example of a woman pushed out: @Dr. Arghavan Salles #surgery #healthcare #outcomes #womensurgeons #womeninsurgery ♬ original sound - Dr. Arghavan Salles

Výsledky sú veľmi prekvapivé a rozdiel bol značný aj napriek tomu, že vo výskume figurovalo 2 306 chirurgov a len 700 chirurgičiek.

Výskumníci tiež zistili, že ženy-pacientky dopadli oveľa horšie, keď ich liečili mužskí chirurgovia. V priebehu jedného roka od operácie ich totiž trápilo podstatne viac pooperačných komplikácií.

V čom sú lepšie?

Tento značný rozdiel medzi chirurgami a chirurgičkami podľa odborníkov zrejme nesúvisí s tým, čo sa deje v operačnej sále, ale s tým, čo sa deje „v zákulisí“. Vedci v štúdii konštatujú, že kľúčovými faktormi sú rozdiely v komunikácii, vzťahy medzi lekárom a pacientom či predoperačná starostlivosť.

Odporúčané
Čo proti alergiám? Pomôže ti bozkávanie aj počúvanie Mozarta (vysvetľuje vedec) Čo proti alergiám? Pomôže ti bozkávanie aj počúvanie Mozarta (vysvetľuje vedec) 3. mája 2024, 13:30

„Ženy vynakladajú v rámci zdravotnej starostlivosti a riešenia problémov úsilie nad rámec ich štandardnej práce, čo sa môže prejaviť na výsledkoch pacientov,“ píše sa v štúdii.

Aj chirurgičky sa stretávajú s obťažovaním 

Napriek pribúdajúcim poznatkom, ktoré hrajú v prospech lekárok, sú ženy na pracovisku v mnohých ohľadoch marginalizované. Prieskumy ukázali, že vysoký podiel žien v chirurgických odboroch sa stretáva s obťažovaním alebo diskrimináciou, dôsledkom čoho pracovisko často opúšťajú. 

„V záujme poskytovania najlepšej zdravotnej starostlivosti o pacientov by organizácie mali viac podporovať ženské lekárky a tiež zistiť, ako dosahujú tieto výsledky,“ uzatvárajú vedci v štúdii. Rozmanitosť pohlavia v rámci chirurgie zároveň bude zároveň lepšie odzrkadľovať populáciu samotných pacientov.

V budúcnosti sa budú výskumníci zaoberať aj ostatnými členmi tímu zdravotnej starostlivosti, ako sú zdravotné sestry, sociálni pracovníci a ďalší podporný personál.

Domov
Zdieľať
Diskusia