Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
3. septembra 2023, 9:30
Čas čítania 10:58
Lukáš Čelka

Ľuboš vlastní fotolab: Ľudia si u nás bežne tlačia svoje akty. Raz sme fotili staršiu paniu na parte, aj keď bola ešte živá

Ľuboš vlastní fotolab: Ľudia si u nás bežne tlačia svoje akty. Raz sme fotili staršiu paniu na parte, aj keď bola ešte živá
Zdroj: Archív/Ľuboš Bórik
REFRESHER FOTOGRAFIE ROZHOVORY
Uložiť Uložené

Okrem vyvolávania fotografií bežne digitalizuje VHS-ky aj 8-milimetrové filmy.

Ľuboš Bórik prevádzkuje fotolab v malom meste už viac ako desať rokov. Zažil aj éru, keď ľudia denne vyvolávali analógové fotografie, ale aj to, keď o ne záujem opadol a keď sa znova naštartoval. Ako nám v rozhovore prezradil, zatiaľ čo si voľakedy dávali filmy vyvolávať ľudia staršej generácie, dnes sú trendom najmä medzi mladými.

Od majiteľa fotolabu sme zisťovali, či si ľudia dávajú vyvolávať svoje akty, ale aj to, s akými najbežanejšími požiadavkami sa počas svojej práce stretol. „Raz k nám prišla staršia pani a chcela sa odfotiť, čo je úplne bežné. Automaticky sme si mysleli, že potrebuje fotografiu na nejaký preukaz, keďže s týmto zámerom k nám chodí väčšina ľudí. Nakoniec z nej vypadlo, že fotografiu potrebuje na parte,“ spomína Ľuboš na jednu z najvtipnejších situácií, ktoré vo svojom fotolabe zažil.

Okrem toho, že nám opísal proces vyvolávania fotiek, vysvetlil nám aj to, ako sa dá zdigitalizovať 8-milimetrový film. Prezradil, čo robí, ak nájde na VHS kazete určenej na digitalizáciu okrem záznamu z rodinnej oslavy erotický film, a aké najčastejšie chyby robia mladí nadšenci analógovej fotografie pri fotení.

Odporúčané
Tomáš stážuje u eurokomisára Maroša Šefčoviča: Plat 1 300 eur stačí na prežitie. Na druhú prácu by som už nemal čas (Rozhovor) Tomáš stážuje u eurokomisára Maroša Šefčoviča: Plat 1 300 eur stačí na prežitie. Na druhú prácu by som už nemal čas (Rozhovor) 2. mája 2024, 16:30

Na našom webe ti pravidelne prinášame rozhovory s rôznymi zaujímavými ľuďmi. Vyspovedali sme už napríklad satanistu či chovateľa pavúkov. Ak chceš podporiť našu snahu stále skvalitňovať obsah a získať neobmedzený prístup k článkom, pridaj sa do klubu Refresher+.

Ako dlho už prevádzkuješ fotolab?  Prvú prevádzku som otvoril pred asi desiatimi rokmi s tým, že som neskôr expandoval aj do susedného mesta.

Zmenil sa za tento čas záujem o vyvolávanie fotiek?

Určite áno. Zo začiatku som filmy nevyvolával priamo u nás vo fotolabe, ale nosil som ich ku konkurencii vo vedľajšom meste. Išlo o starú prevádzku, ktorá vyvolávala filmy na automatickom vyvolávacom stroji. Práve vďaka tomu u nich vyvolávanie vychádzalo tak lacno, že sa mi viac oplatilo nosiť svoje zákazky k nim, než ich spracovávať.

Fotograf a majiteľ fotolabu Ľuboš Bórik.
Fotograf a majiteľ fotolabu Ľuboš Bórik. Zdroj: Archív/Ľuboš Bórik

Vyvolávacie stroje majú však jeden problém: musíš vyvolať dostatočne veľa filmov, aby sa ti ich používanie oplatilo. Je to spôsobené tým, že do nich treba naliať bandasku chemikálií, ktoré však rýchlo exspirujú. Vydržia dva až päť mesiacov, pričom za tento čas potrebuješ vyvolať napríklad päťsto filmov. Inak by si prerobil na nákladoch. Čiže áno, automaty sa síce voľakedy oplatili, ale dávno to tak už nie je.


Dnes sa totiž vyvoláva omnoho menej. Dajme tomu, že kedysi to bolo päťsto filmov za mesiac, ale potom to kleslo na jeden film mesačne. Teraz záujem o analógové fotografie „náramne“ vzrástol na päť zákaziek mesačne. (Smiech) Stále teda nekupujem automat, ale vyvolávam fotografie ja sám a ručne – tak ako som to začal robiť pred piatimi rokmi.

S príchodom automatických fotoaparátov a mobilov nabral každý človek dojem, že dokáže fotiť.


Čo znamená, že film vyvolávaš ručne?

Vyskúšaj predplatné REFRESHER+
len za 51
a čítaj všetko bez obmedzení
Kúpiť predplatné
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 143518 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Koľko stojí vyvolanie jedného filmu.
  • Aké najčastejšie chyby robia pri fotení na analóg nováčikovia a ako sa im vyvarovať.
  • Kedy maže akty zákazníkov, ktoré si dajú vo fotolabe vytlačiť.
  • Akú najdesivejšou fotografiu Ľuboš tlačil za svoj život. 
Domov
Zdieľať
Diskusia