Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
Obsah článku vznikol v spolupráci so spoločnosťou Linka.
8. augusta 2023, 11:00
Čas čítania 1:25
Richard Balog

FOTO: Kvalitné riešenia dispozície a drevo ako nosný prvok interiéru. Pozri si rekonštrukciu starého dvojdomu z Českej republiky

FOTO: Kvalitné riešenia dispozície a drevo ako nosný prvok interiéru. Pozri si rekonštrukciu starého dvojdomu z Českej republiky
Zdroj: Jiří Alexander Bednář
KULTÚRA ARCHITEKTÚRA ZO SLOVENSKEJ A Z ČESKEJ REPUBLIKY
Uložiť Uložené

Architektom udeľujeme za zložitú prestavbu plný počet bodov. Čo hovoríš na ich prácu ty?

Českí architekti majú naozaj zlaté ručičky. Dnes sa o tom presvedčíš pri pohľade na prestavbu starého rodinného domu z päťdesiatych rokov, ktorí tvorcovia z ateliéru ORA (originální regionální architektura) premenili na moderné bývanie plné dreva a kvalitných riešení pre súčasný život. 

Na prvý pohľad ide o nenápadnú, ale vkusnú rekonštrukciu, ktorá otvorila a prepojila vnútorné priestory. Vďaka novej verande sa dom a záhrada stali jedným celkom.

Projekt trojice architektov v zložení Jan Veisser, Jan Hora a Barbora Hora predstavuje úpravu polovice dvojdomu pre potreby veľkej rodiny. Život rodiny je dnes iný ako v čase výstavby, nie je obmedzený na presne vymedzené miestnosti. Hlavnou požiadavkou bolo vytvoriť veľký priestor na spoločné bývanie. Tomu nezodpovedala komplikovaná dispozícia zložená z mnohých rovnakých miestností.

Odporúčané
FOTO: Takto môže vyzerať prestavba starého rodinného domu, ak vložíš dôveru do rúk šikovných architektov FOTO: Takto môže vyzerať prestavba starého rodinného domu, ak vložíš dôveru do rúk šikovných architektov 2. augusta 2023, 13:30
Ostopovice
Zdroj: Jiří Alexander Bednář

Architekti zmenili interiér, a to priestorovo aj prevádzkovo – prízemie museli otvoriť, čo si vyžiadalo obsadenie podkrovia. Úžitková plocha domu po rekonštrukcii je 390 štvorcových metrov, zatiaľ čo výmera pozemku predstavuje necelých 700 štvorcových metrov.

Ateliér ORA vytvoril smerom dovnútra namiesto labyrintu izieb veľký spoločenský priestor s kozubom uprostred. Aby bol priestor nielen veľký, ale mal aj kvalitnú výšku, odstránili strop nad časťou obytného priestoru a prepojili oddychovú a sedaciu časť s herňou na poschodí. Na prvom poschodí sú detské izby. 

Celý interiér je prívetivý a svojich obyvateľov zahlcuje hrou štruktúr a textúr jednotlivých materiálov vo vysokom štandarde. Drevo s rôznymi povrchovými úpravami, odreté stierky či nátery, z ktorých cítiť ľudskú ruku. 

Ostopovice
Zdroj: Jiří Alexander Bednář

Tak ako sa zmenili vzťahy v rámci dispozície, zmenil sa aj vzťah k exteriéru. Dvor už nie je priestorom, od ktorého sa dom odvracia, ale slúži predovšetkým na prácu. Je to skôr priestor na oddych, do ktorého sa chce dom vsunúť – hlavný obytný priestor šíri svoj vplyv cez novú verandu. V jarných a letných mesiacoch je dvor prirodzeným rozšírením interiéru.

Hoci je dom prevádzkovo iný, architekti nechceli vymazať jeho pôvodný obraz a atmosféru, ktoré určite mali svoje kvality. Zachovali čitateľnú pôvodnú hmotu vrátane otvorov s replikami pôvodných výplní. Vikier orientovaný do ulice, v ktorom sa nachádza herňa, vytvára novú dominantu.

Pozri si galériu a v komentároch nám napíš, či sa ti táto prestavba rodinného domu z päťdesiatych rokov páči. Autorom fotografií je Jiří Alexander Bednář

OstopoviceOstopoviceOstopoviceOstopovice
Zobraziť galériu
(20)
Odporúčané
FOTO: Pozri si vilu s obrovským bazénom na Yucatáne. Nádherná symbióza medzi modernou architektúrou a prírodou FOTO: Pozri si vilu s obrovským bazénom na Yucatáne. Nádherná symbióza medzi modernou architektúrou a prírodou 30. júla 2023, 11:00
Domov
Zdieľať
Diskusia