Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
6. augusta 2023, 9:30
Čas čítania 4:48
Ema Stanovská

Čo sa stane, keď úplne prestaneš jesť? Takto vyzerajú týždne predtým, ako telo „zožerie“ samo seba

Čo sa stane, keď úplne prestaneš jesť? Takto vyzerajú týždne predtým, ako telo „zožerie“ samo seba
Zdroj: Pexels
ZDRAVIE ČO SA DEJE S TVOJÍM TELOM, KEĎ... ZDRAVÉ STRAVOVANIE ZDRAVIE
Uložiť Uložené

Ak dlhé obdobie neprijmeš ani omrvinku potravy, prestaneš úplne pociťovať hlad. Posledné dni pred smrťou môžeš dokonca zažívať euforické pocity a halucinácie. Smrť vyhladovaním tak v skutočnosti vôbec nepatrí medzi tie najhoršie.

V roku 1993 žena s rakovinou úplne prestala jesť. Život bol pre ňu dovtedy neznesiteľný, pretože všetko, čo zjedla, okamžite vyvracala. Napriek odporúčaniam lekárov sa teda rozhodla pre krok, ktorý znamenal istú smrť. Lekár ju sledoval nasledujúcich 40 dní, vďaka čomu poskytol jeden z najpodrobnejších klinických opisov hladovania a dehydratácie.

Zaujímavé je, že žena sa cítila oveľa lepšie ako predtým. Rozum jej pracoval, rozprávala sa so svojimi opatrovateľmi v domove dôchodcov a písala listy rodine a priateľom. Posledné dni zažívala euforické pocity. Keď jej zlyhali orgány, bezbolestne upadla do kómy a zomrela.

Umieranie od hladu si často predstavujeme ako dlhé a bolestivé. Pravdou je, že takáto smrť môže byť vlastne celkom príjemná. Teda, aspoň jej posledné fázy. Telo je totiž na podobné situácie pripravené. Mnohé cicavce umierajú tak, že prestávajú prijímať potravu a vodu, čo je podľa doktorov „veľmi jemný spôsob, akým im príroda umožnila opustiť tento svet“.

Vyhladovanie je dlhší proces, ale tesne pred smrťou môže byť úplne bezbolestný.
Vyhladovanie je dlhší proces, ale tesne pred smrťou môže byť úplne bezbolestný. Zdroj: Unsplash

Utrpenie z hladu pociťujú len tí, ktorí sa živia malým množstvom jedla a vody – napríklad obete hladomoru alebo väzni v koncentračných táboroch. Sú nenásytní, pretože keď ich telá dostanú kúsok paliva, hneď túžia po ďalšom.

Odporúčané
Ovocné džúsy: Zdravie vo fľaške alebo blížiaca sa cukrovka? Je 100-percentná šťava skutočne kvalitnejšia? Ovocné džúsy: Zdravie vo fľaške alebo blížiaca sa cukrovka? Je 100-percentná šťava skutočne kvalitnejšia? 27. apríla 2024, 9:30

„Hladovanie je stav ohrozenia. Ľudia sa môžu správať ako zvieratá zahnané do kúta,“ povedala pre LA Times nutričná poradkyňa Maureen Gallagherová, ktorá pracuje pre humanitárnu organizáciu. „Sú prehnane ostražití a príliš rýchlo reagujú na potenciálne hrozby. Deti prestávajú byť deťmi, sú apatické, nehrajú sa a ich matky nejavia žiadne známky starostlivosti.“

V Refresheri ti v rámci série Čo sa deje s tvojím telom, keď... prinášame vedecky podložené zaujímavosti o úžasných mechanizmoch ľudského tela. Prečítaj si napríklad, čo s deje s človekom, ktorý umiera na prehriatie, alebo ako tvoje telo zareaguje, keď prestaneš piť kávu. Pre prístup k prémiového obsahu sa nezabudni stať členom klubu Refresher+.

Bez jedla vydržíme skoro dva mesiace

Pred siedmimi rokmi vedci opísali prípad 34-ročného muža, ktorý dobrovoľne podstúpil 50-dňový pôst. Bol obézny – vážil 96,8 kíl (BMI 30,2, teda začínajúca obezita). Počas tohto obdobia konzumoval iba čaj, kávu, vodu a kapsulu multivitamínu. Celý čas bol pod dozorom vedeckého tímu.

Muž každý deň vypil neuveriteľných 8 až 12 šálok kávy a dve až tri fľaše vody. Hýbal sa menej, ale nebol pripútaný na lôžko. Medzi 7. a 21. dňom hladovky začal mať silné kŕče v bruchu a mdloby pri vstávaní zo stoličky. Takmer úplne prestal vylučovať stolicu.

Nik nevie ako, ale muž naozaj prežil 50 dní bez jedla. Na konci šialeného experimentu mal váhu 75,4 kíl (BMI 23,5, teda normálna hmotnosť), zdravý však nebol.

Vyskúšaj predplatné REFRESHER+
len za 51
a čítaj všetko bez obmedzení
Kúpiť predplatné
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 141909 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Čo sa stalo s mužom, ktorý podstúpil 50-dňovú hladovku.
  • Či ti pri hladovaní pomôže mať viac tuku.
  • Či bez potravy dlhšie prežijú ženy alebo muži.
  • Čo sa deje hodiny, dni a týždne potom, čo prestaneš jesť.
Domov
Zdieľať
Diskusia