Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
13. júla 2023, 9:30
Čas čítania 7:40
Tímea Krauszová

Koľko stojí svadba v roku 2023 na Slovensku? Zisťovali sme, koľko zaplatíš za kvety, DJ-a či prenájom miesta

REFRESHER O VZŤAHOCH A LÁSKE SVADBA
Uložiť Uložené

Svadobná sezóna je v plnom prúde a my sme zisťovali, koľko stojí sľúbiť si lásku až navždy v roku 2023.

Viaceré nevesty nám odhalili, koľko za svoj veľký deň zaplatili, a zisťovali sme aj to, na ktorých položkách vieš trochu ušetriť a s ktorými poplatkami sa nedá pohnúť. 

Otázkam manželstva či rodičovstva, vzťahom medzi kamarátmi a aj tým partnerským sa venujeme pravidelne. Rozoberáme neveru, manželstvo či netradičné vzťahové usporiadania a pýtame sa mladých ľudí, ako tieto životné situácie prežívajú a riešia. Podpor našu prácu a pridaj sa do klubu Refresher+. Okrem prístupu k článkom ti pribalíme aj výhodné benefity.

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: Unsplash/Elvis Bekmanis

Týmto poplatkom sa nevyhneš

Existujú úradné náklady na sobáš, s ktorými musí počítať každý, kto má svadbu na Slovensku. Prenájom kostola je zvyčajne zadarmo, no po sobáši sa očakáva milodar.

Sobášny list na matrike je zadarmo, overená kópia stojí 5 €. Samotný sobáš na matrike, pod ktorú patríte podľa trvalého pobytu, je v určenom čase tiež zadarmo. Ak však jeden z vás nie je z daného mesta či nebodaj zo Slovenska, začnú sa nabaľovať iné náklady.

Anketa:
Koľko si ochotný/-á investovať do svadby?
Do 10 000 eur.
Do 20 000 eur max.
NULA. Nechcem mať svadbu, je to prežitok.
Do 10 000 eur.
69 %
1593 Hlasov
Do 20 000 eur max.
19 %
428 Hlasov
NULA. Nechcem mať svadbu, je to prežitok.
13 %
289 Hlasov

Povolenie na uzavretie manželstva na inom než príslušnom matričnom úrade alebo v inom než určenom čase stojí 20 €. Obrad mimo úradne určenej miestnosti (čiže nie v sobášnej sieni konkrétnej matriky) stojí 70 €, nezabudni pripočítať poplatok za prenájom danej miestnosti.

Za sobáš s cudzincom si priprav ešte 105 € navyše (70 € za sobáš, 35 € za povolenie na uzavretie manželstva). A ak sa chcete vziať na Slovensku, ale ani jeden z vás nemá na Slovensku trvalý pobyt, tak to bude stáť 200 €.

👰🤵 Okrem toho si rôzne mestá účtujú rôzne príspevky, napríklad:
– Ak sa beriete v Košiciach a jeden z vás tam nemá trvalý pobyt, prenájom sobášnej siene stojí 150 €. Za svadbu na inom mieste priplatíte ďalších 200 €, bude to až 300 €, ak je to navyše mimo schváleného plánu sobášnych obradov. Toto je len príspevok mestu, ešte stále musíš pripočítať cenu za prenájom konkrétneho miesta.
– V Bratislave za sobáš v Zichyho paláci zaplatíte 200 €, ak je to mimo určených sobášnych dní. Ak to je v sobotu, tiež to stojí 200 € (bude to o polovicu menej, ak je jeden z vás z Bratislavy). Mimo Zichyho paláca to bude 250 € (plus – znovu – prenájom toho iného miesta).

Tradičná svadba pre 110 ľudí už môže stáť aj 20-tisíc

Na populárnom fóre Moja svadba ľahko nájdeš stovky príspevkov najmä od neviest, ktoré ochotne rozpísali svoj rozpočet. Už v roku 2021 v diskusiách prevláda číslo 10-tisíc eur ako akási hranica toho, za koľko sa dá urobiť svadba pre zhruba 50 hostí. 

Svadobný kompas zas uvádza, že svadba v okolí Bratislavy pre 50 až 100 hostí môže stáť 8 000 – 15 000 eur. Od pandémie pritom podľa tohto webu cena svadby stúpla až 1,5-násobne.

Zakladateľka svadobnej agentúry Holubica Adela Strimbeanu pre Refresher povedala, že svadby v okolí Bratislavy stoja od 15-tisíc eur, ale závisí od počtu hostí a konkrétnej lokácie. Keď sme sa neviest priamo opýtali, koľko ich svadba stála, odpovede sa hýbali podobne.

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: Unsplash/Victoria Priessnitz

My pre teba máme aj dva rozpočty neviest zo Slovenska. Nevesta Mirka, ktorá bude mať svadbu neďaleko Kežmarku v Majeri pod lesom, za ňu zrejme zaplatí viac ako 20-tisíc eur. Nepoužívame jej pravé meno, pretože si neželá, aby rodičia zistili, koľko svadba v skutočnosti stojí. Väčšinu výdavkov platí ona a budúci manžel.

Vydávať sa bude čoskoro a plánovanie z veľkej časti rieši ona, v niektorých veciach jej pomáha partner. Agentúra jej podľa jej slov ponúkla také sumy, že by si to nemohla dovoliť.

Oznámenia si vyrobila sama a našla lacnú tlačiareň, kde sa to oplatilo, svojpomocne vyrábala aj rôzne dekoratívne drobnosti, ktoré ju tak vyšli lacnejšie.

Vraví, že ťažké to bolo s miestom a jedlom, keďže v predbežných ponukách často nie je kompletná suma. Tá sa navyšuje každou otvorenou fľašou alkoholu aj každým pridaným chodom, pričom sa platí nielen za jedlo, ale aj za servis a niekedy si rôzne lokály pýtajú navyše za obsluhu po polnoci.

Väčšinu výdavkov kryjú sami s manželom, ich rodičia im však chcú prispieť. Jej približný rozpočet na podtatranskú svadbu so 110 hosťami sme kvôli prehľadnosti spracovali do tabuľky nižšie.

Nevesta Ivana mala svadbu prednedávnom vo Ville Theresia Kunerad pri Žiline a tiež hovorí, že síce sa plánovali zmestiť do 11-tisíc eur, rozpočet presiahli. Snažili sa vyberať veci tak, aby našli najlepší pomer kvality a ceny, a plánovala to takmer výhradne sama, s občasnou pomocou manžela.

Na svadbe mali 71 dospelých a 6 detí a v rámci programu mali tombolu, prskavky, čepčenie či fotokútik. Keďže nepoznáme presné detaily a každý si svadbu personalizuje, tento rozpočet už nemusí sedieť pre tvoju situáciu. Ale ilustruje, koľko percent z celkovej sumy zhltnú jednotlivé kategórie.

Každá hodina zábavy navyše zabolí 

Pozreli sme sa na jednu z najväčších položiek a tou sú prenájmy za miesto na svadbu. Zatiaľ čo prinajhoršom vieš pri jedle ušetriť (uberieš chod, obmedzíš alkohol, blízki donesú koláče a podobne), za prenájom sa zvyčajne účtuje paušálny poplatok. To znamená, že sa platí fixná suma bez ohľadu na počet hostí, ku ktorej sa potom pripočíta cena za catering, výzdobu a rôzne príplatky (napríklad za trvanie hostiny po polnoci).

💸 Najviac, pokojne až polovicu rozpočtu, zaberie miesto a catering. Flexibilnejšie položky sú napríklad šaty a obleky, topánky, make-up a vlasy či výzdoba, hlavne ak máš možnosť niektoré z týchto vecí vyrobiť alebo pokryť bez pomoci či cez kamarátov a kamarátky.

My sme sa opýtali prevádzkovateľov 10 populárnych miest na Slovensku, koľko si za prenájom účtujú. Niektoré majú stanovenú paušálnu cenu, teda fixný poplatok za prenájom. Inde sa účtuje podľa počtu hodín, pri tých sme počítali s trvaním hostiny 8 hodín, aby sme ti dali aspoň nejaký príklad ceny.

Okrem prenájmu existujú však aj rôzne príplatky. Napríklad za večer v stane v kaštieli Mierovo zaplatíš 1 100 €, prenájom interiéru s letnou terasou stojí 800 € a prenájom len terasy s interiérom 600 €. Vo Wiegerovej vile vo Svätom Jure si zas účtujú príplatky za každú hodinu po polnoci (100 €) či príplatok za prenájom veľkej sály na poschodí (500 €) alebo za slávnostnú večeru v záhrade (600 €).

Bratislavská Hradná reštaurácia má ceny za hodinu a k dispozícii dve lokácie, pričom pri väčších svadbách je vhodné rezervovať si obe miesta.

Ako vidíš, ceny za prenájom sa teda líšia podľa počtu hostí a tiež podľa preferencií snúbencov. K tomu treba pripočítať výzdobu, samotnú hostinu a aj alkohol. Ten sa zvykne platiť vo forme korkovného, čiže platíš fixnú sumu za každú otvorenú fľašu. Víno zvykne stáť okolo 5 € a tvrdý alkohol aj dvoj- či trojnásobok. Finálnu sumu sa dozvieš až pri platení, podľa toho, koľko hostia spotrebovali.

Niektoré miesta ti dovolia doniesť si vlastné koláče, tortu či alkohol, zvyčajne za nejaký poplatok (ale lacnejšie, než by ťa to stálo na mieste). Tabuľka nižšie tak neobsahuje finálne sumy, a ak práve plánuješ svadbu, odporúčame ti dať si vypracovať rozpočet na mieru.

Miesto Cena
Dom kultúry Vajnory, Bratislava

1 450 €

Hradná Reštaurácia, Bratislava 360 – 480 €
Hotel Dam, Košice 1 800 €
Zámocký hotel Galicia Nueva, Halíč 5 000 €
Neco Winery Modra 2 600 €
Kaštieľ Mierovo 600 – 1 100 €
Salaš Zbojská, Tisovec 1 500 €
Wiegerova vila, Svätý Jur 5 500 €
💐TIE KVETY STOJA KOĽKO???
Pomerne drastické rozdiely mali nevesty, s ktorými sme hovorili, v cene za kvetinovú výzdobu. Zatiaľ čo Mirka za ňu zaplatila 2 500 €, nevestu Ivanu stála výzdoba 950 €.

Podľa Adely Strimbeanu z Holubice cenu za kvety určuje aj počet dodávateľov, ktorí do predaja vstupujú. Okrem pestovateľa si totiž maržu účtuje veľkoobchodný predajca, platiť treba za skladovanie aj dopravu, zarobiť musí aj kvetinárstvo, ktoré kvety ponúka na Slovensku, a napokon aj floristi, ktorí tvoria samotný kvetinový aranžmán.

Dizajnovanie výzdoby nie je len o tom, že sú kvety nejako poukladané vo vázach, často sa zdobia aj ostatné miesta svadobného priestoru ako stropy, steny, záhrada a výzdoba je zladená s ostatnými prvkami (napríklad s menovkami, prestieraním).

Ak chceš o práci floristov vedieť viac, prečítaj si náš rozhovor s Pavlom, ktorý robil dekorácie pre kráľovskú rodinu, ale aj do filmov s Bradom Pittom či Johnnym Deppom.

Plánovať na vlastnú päsť alebo si najať svadobnú agentúru?

Svadobné agentúry, ktoré za teba kompletne prevezmú plánovanie svadieb, si za túto komplexnú službu môžu pokojne vypýtať aj niekoľko tisíc eur. Výmenou za ne však získaš profesionálnu službu a paradoxne niekedy aj peniaze navyše. Veľmi ľahko sa ti pri plánovaní na vlastnú päsť totiž môže stať, že budget prešvihneš len preto, že nevieš, aké ďalšie platby ťa ešte čakajú.

„Nikomu neodporúčam koordinovať si svadbu sám. Nevesta si má ten deň užiť,“ povedala nám zakladateľka svadobnej agentúry Adela Strimbeanu. Podľa nej sú ľudia, ktorí si naozaj šikovne vedia zmanažovať niektoré aspekty svadby, no je to neporovnateľné s využitím profesionálnej služby. Výhodou agentúr podľa nej je, že majú skúsenosti nie z jednej, ale z množstva svadieb a že dokážu predvídať rôzne scenáre.

Okrem toho, v agentúre ti vedia zodpovedať otázky, s ktorými ti málokto iný poradí: tvoja svadba je predsa len iná ako svadby ľudí v tvojom okolí a bude jednoznačne iná, než bývali pred pár rokmi. Minimálne ceny rastú každým rokom.

Strimbeanu nám vysvetlila, že väčšina agentúr zrejme nebude chcieť organizovať svadbu pol na pol – teda v spolupráci so snúbencami tak, že si časť vecí pokryjú sami. Svadba podľa nej prebieha najhladšie vtedy, ak sa o veci starajú profesionáli. „Napríklad miesto či catering doslova ovplyvňujú chod svadobného dňa, neodporúčala by som niečo z toho si organizovať svojpomocne. Viem si predstaviť dohodnúť si napríklad tortu s niekým z rodiny, kto sa venuje pečeniu, alebo nechať nevestu vybrať profesionálneho fotografa mimo nášho zoznamu dodávateľov.“

🎤 DJ alebo KAPELA?
Zakladateľka svadobnej agentúry hovorí, že DJ je jednoducho must-have bez ohľadu na to, či máte na svadbe aj kapelu. „Kapela nehrá celý čas. Má niekoľko blokov, počas ktorých vystupujú, no zvyšok večera bude bez DJ-a ticho,“ vysvetľuje Strimbeanu. Živá hudba posunie podujatie na ešte vyššiu úroveň a je spestrením svadby, no nie je taká nevyhnutná ako DJ.

Ten je totiž zodpovedný nielen za DJ-ing, ale zároveň celý priestor nazvučí aj nasvieti, počas večera aj moderuje a zároveň reaguje na to, ako sa ľudia bavia, a vyberá piesne podľa nálady hostí.

V Bratislave a okolí za DJ-a zaplatíš približne 600 – 1 200 eur, menšie kapely, ktoré ti zahrajú len na úvod a počas obradu, si pýtajú 500 – 1000 eur. Veľké kapely s technikou, viacerými členmi a niekedy aj vlastným DJ-om sa rádovo pohybujú v tisíckach eur.

Ľudia sobáše odkladajú na neskôr (prečo asi)

Etnologička Katarína Nádaská napríklad pre Aktuality vysvetľuje, že vyšší vek vstupu do manželstva znamená aj to, že snúbenci sú finančne nezávislejší ako kedysi. „Aj preto sa v minulosti vo výraznej miere na financovaní svadby podieľali rodičia.“ Tí mali teda aj väčšiu rozhodovaciu moc v organizácii svadby. Dnes si stále viac ľudí platí svadbu z vlastného.

V roku 2022 bol priemerný vek ženíchov 35,5 a priemerný vek neviest 32,6. Čo sa týka počtu sobášov, ten síce kolíše, ale dlhodobo sa drží na približne rovnakej úrovni. V roku 2022 bolo 29 172 sobášov, pričom historicky najviac od roku 1996 ich bolo v rokoch 2017 a 2018, keď bolo sobášov viac ako 31-tisíc.

Viac textov z našej série o vzťahoch a láske (aj pre tých, ktorí ešte vzťahy či lásku hľadajú):
– Rozprávali sme sa s ľuďmi, ktorí sa rozviedli pred tridsiatkou. Povedali nám, ako to prežívali a aj ako sa im podarilo vrátiť sa späť do sveta randenia
– Boli sme na singles párty v bratislavskom bare. Dopadla o dosť inak, než sme čakali.
– Našli sme tri páry, ktoré so sexom počkali až do svadby, a opýtali sme sa ich, či sa im to oplatilo. Toto sú ich necenzurované odpovede.
– Naši čitatelia nám porozprávali o svojich letných románikoch, ktoré sú ako vystrihnuté z filmu alebo knihy
Domov
Zdieľať
Diskusia