Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Čítaš poslednú stranu článku:
RECENZIA: Indiana Jones 5 – americkí kritici zase nevedia, čo je dobré

Helena určite nie je náhradou za Indyho a ten je aj naďalej tvárou a hlavnou postavou série. Aj naďalej má skvelé dialógy a nenudila nás s ním jediná scéna, no mohol trochu viac hláškovať. Vo filme je oproti predošlým častiam celkovo menej humoru. 

FF XVI, Indiana jones
Zdroj: lucasfilm/Disney/Square Enix

Nevyužitý príbehový potenciál, no zábavná akcia

Film len jemne krúži okolo podstaty rodiny a Indyho rodinných záväzkov. Opäť platí, že tvorcovia v tomto aspekte vôbec nešli do hĺbky, aj keď to príbeh a Harrisonove dramatické vlohy ponúkali ako na striebornom podnose. Práve v takýchto dejových líniách je absencia Spielberga citeľná asi najviac, keďže on by z toho nepochybne vyťažil viac.

Na druhej strane režisér Mangold dokázal nakrútiť skvelé akčné scény vrátane viacerých naháňačiek, či už na autách, alebo na koňoch a motorkách. Mangold v podstate počas drvivej väčšiny filmu na diváka hádže jednu akčnú sekvenciu za druhou a odmieta spomaliť až do poslednej 15-minútovky. 

Tvorcovia však ani v závere netlačili na pílu a nasilu sa nesnažia diváka rozplakať. Očakávané blockbusterové klišé a pátos prebíjajú cynizmom a sarkazmom, čo je pre sériu známe. 

Príbehovo bohaté časti filmu sú však v tieni akcie, ktorej je až zbytočne veľa vrátane úvodnej 20-minútovky odohrávajúcej sa v minulosti. Tvorcovia omladili Harrisona Forda cez počítačové efekty, no vo väčšine scén to vidno. Vizuálne efekty majú pochybnú kvalitu v rámci celého filmu, ale nie je to veľký problém. Harrison síce skutočne vyzerá ako za mlada, ale počítače nedokázali zamaskovať jeho zostarnutú reč tela, mimiku či farbu hlasu.

FF XVI, Indiana jones
Zdroj: lucasfilm/Disney/Square Enix

Diváci, ktorí dobre poznajú Harrisona ako herca, si tieto veci všimnú a môžu pôsobiť rušivo. Mohli sme sa tomu však úplne vyhnúť, keďže celý flashbackový úvod je zbytočný. Mangold a spol. chceli divákom naposledy dopriať plnohodnotné Indyho dobrodružstvo na vrchole jeho mladých síl. Úvod sa však nechytá na akčné a dobrodružné scény z pôvodnej trilógie a filmu nič nepridáva. Akcia je celkovo kvalitná, ale po čase už nemá čo nové povedať.

Je škoda, že sa tvorcovia filmu viac nevybrali smerom, aký vytýčili v závere snímky, kde to z hľadiska dramaturgie, emócií a herectva funguje najlepšie. Indiana Jones 5 je podarený, akčný a dobrodružný film, ktorý vo svojej podstate ako celok funguje dobre.

Bohužiaľ, niektorého súčasti sú vo filme buď zbytočné, alebo ich tvorcovia spracovali len priemerne. Po veľmi negatívnych reakciách amerických kritikov sme však čakali oveľa horší film.

Piaty Indy sa však vôbec nemusí hanbiť, a aj keď má premrhaný potenciál, stále ide o dobrý dobrodružný film. Podľa vzoru Krištáľovej lebky je to jeden zo slabších dielov. S privretím oboch očí a aj z nostalgie preto udeľujeme sedem bodov z desiatich. Niektorí diváci, obzvlášť tí, ktorí na sériu nemajú nostalgické spomienky, budú, pochopiteľne, kritickejší. 

(Harrison Ford však bez trička vyzerá stále omnoho lepšie ako množstvo dvadsiatnikov.)

Čítaj na predchádzajúcej strane
Dočítal si celý článok
Strana 2 z 2
Priemerné hodnotenie čitateľov
Tvoje hodnotenie
Aké hodnotenie by si dal ty?
Zobraziť výsledky
Skryť výsledky
0/10
Domov
Zdieľať
Diskusia