Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
9. mája 2023, 14:30
Čas čítania 4:15
Ema Stanovská

Halucinácie, náhly nával energie aj „hrkálka smrti“. Vysvetľujeme, čo sa deje s tvojím telom pri umieraní

ZDRAVIE SMRŤ ZDRAVIE
Uložiť Uložené

Umierajúci ľudia sa niekedy rozprávajú s bytosťami, ktoré tam nie sú. Vedci, ktorí tento fenomén študovali, zistili, že umierajúci často vidia, počujú alebo cítia zosnulých príbuzných alebo anjelov.

Umieranie patrí medzi najzáhadnejšie fenomény nášho života. Hoci ani jeden z nás sa smrti nevyhne, o tejto téme sa takmer nehovorí. Na niektoré otázky asi nikdy nenájdeme odpoveď, ale jednu vec opísať vieme – čo sa deje týždne, dni a hodiny predtým, než človek naposledy vydýchne. Samozrejme, u každého sa tento proces líši, a tak sa pozrieme na všeobecné reakcie tela a časté fenomény, ktoré sprevádzajú človeka na smrteľnej posteli.

V Refresheri ti v rámci série Čo sa deje s tvojím telom, keď... prinášame vedecky podložené zaujímavosti o úžasných mechanizmoch ľudského tela. Pre prístup k prémiového obsahu sa nezabudni stať členom klubu Refresher+.

Posledné týždne sa všetko spomalí

Umierajúci človek sa v posledných týždňoch cíti čoraz viac a viac unavený. U väčšiny nevyliečiteľne chorých ľudí môže táto únava postupne prerásť až do bezvedomia, v ktorom však stále dokážu počuť hlasy ľudí okolo alebo cítiť ich dotyky. Hmat a sluch sú posledné zmysly, o ktoré pred smrťou prichádzame, tvrdia odborníci.

Odporúčané
Lekárka z celebritnej estetickej kliniky: Kedysi ženy prichádzali s fotkami Kim Kardashian, dnes s Bellou Hadid (Rozhovor) Lekárka z celebritnej estetickej kliniky: Kedysi ženy prichádzali s fotkami Kim Kardashian, dnes s Bellou Hadid (Rozhovor) 19. apríla 2024, 9:30

Srdce umierajúceho bije pomalšie, spomalí sa aj prúdenie krvi. Mozog a ostatné orgány sú teda menej zásobované kyslíkom a nefungujú tak dobre. Umierajúci má preto spomalené reakcie aj myslenie. Pre spomalený žalúdok a metabolizmus môže stratiť chuť do jedla, čo je veľmi prirodzený jav. Navyše, trávenie potravy môže telo človeka ešte viac zaťažiť.

Človek na sklonku života nemá chuť k jedlu a je veľmi unavený.
Človek na sklonku života nemá chuť k jedlu a je veľmi unavený. Zdroj: Pexels

Trápiť ho môžu rôzne bolesti, či už vplyvom ochorení, tlaku na vnútorné orgány, poškodenie nervov, alebo nedostatočné prekrvenie. Telo v poslednej fáze života ťažšie regeneruje kožné bunky, umierajúci preto môže schudnúť a mať tenkú, takmer „priehľadnú“ kožu.

Nával energie na poslednú chvíľu

Posledné dni pred koncom života človek stráca kontrolu nad dýchaním. Chvíľu môže dýchať pomalšie, potom rýchlejšie, jeho dýchanie je preto dosť nepredvídateľné. Odborne sa to nazýva Cheyne-Stokesovo dýchanie.

Niektorí ľudia môžu mať dokonca aj halucinácie, počas ktorých sa rozprávajú s „ľuďmi“, ktorí tam nie sú. Vedci, ktorí tento fenomén študovali, zistili, že umierajúci často vidia, počujú alebo cítia zosnulých príbuzných alebo anjelské bytosti. Tieto halucinácie môže spôsobiť celý rad faktorov od návalu chemikálií v mozgu, delírium cez zlyhanie orgánov až po silnú mentálnu reakciu na stres.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 135710 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Čo zrejme vyvoláva „predsmrtné halucinácie“.
  • Ako je možné, že ľudia niekedy 24 hodín pred smrťou zažívajú nával energie.
  • Či umierajúci človek vie, že umiera.
  • Čo sa deje dni a hodiny pred smrťou.
  • Čo je to „hrkálka smrti“ a prečo predznamenáva smrť.
  • Čo zažívajú ľudia, ktorí prežili zástavu srdca.
  • Ktorý orgán môže byť aktívny aj po našej smrti.
Domov
Zdieľať
Diskusia