Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
8. mája 2023, 13:30
Čas čítania 5:09
Eduard Starkbauer Jana Chovancová

Únik z mesta na dosah. Na štýlových elektrobicykloch sme sa vybrali na potulky do rakúsko-slovenského pohraničia

Únik z mesta na dosah. Na štýlových elektrobicykloch sme sa vybrali na potulky do rakúsko-slovenského pohraničia
Zdroj: Refresher/Eduard Starkbauer
ZAUJÍMAVOSTI CYKLISTIKA KAM NA VÝLET – SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Slovensko-rakúske pohraničie ponúka cyklistom rozmanitú prírodu, prechod cez dva mosty aj historické odbočky.

Zime sme dali oficiálne zbohom a po expresnej jari nás už čoskoro čaká extrémne horúce leto. Mnohých z nás to začne lákať do lona prírody na pešiu alebo cyklistickú turistiku, ktorá nám toho za krátky čas dovoľuje navštíviť ešte viac. Zo sedla bicykla môžeme objavovať netradičné zákutia a prepojenia nielen v neznámej, ale i domnelo známej krajine.

Túto tézu sme si na vlastnej koži a požičaných elektrobicykloch prišli overiť na cyklotrasu popri rieke Morave do kedysi neprístupného rakúsko-slovenského pohraničia. Zatiaľ čo tu počas komunizmu našinci túžiaci po slobode končili s guľkou v hlave, na dne Dunaja či v rukách vojakov, dnes sa to tu hemží stredným manažmentom v lycrových súpravách na bicykloch za tisícky eur. Nechýbajú ani rodinky užívajúce si nevšednú prírodnú kulisu popretkávanú vojenskými bunkrami.

V okolí hradu Devín to počas slnečných dní pulzuje aktívnym životom. Z priľahlého obrovského parkoviska sa vydávame do požičovne elektrobicyklov THe-bikesdevin, ktorá sa nachádza hneď vedľa na Slovienskej ulici. Vo vydláždenej predzáhradke s bambusovým plôtikom nás privíta majiteľ Tomáš. Bez zbytočných okolkov nám podá prilby a zámky a predstaví štyri retro pôsobiace, no moderné masívne mašiny Lil’ Buddy od značky Ruff Cycles. 

Odporúčané
KVÍZ: Spoznáš známe slovenské miesta iba podľa obrysu? Otestuj sa, ako dobre poznáš Slovensko KVÍZ: Spoznáš známe slovenské miesta iba podľa obrysu? Otestuj sa, ako dobre poznáš Slovensko 29. apríla 2024, 10:00

Rezervovali sme si ich cez internetový formulár. Okrem nich si tu môžeš požičať aj retro cruiser The Ruffian či štandardnejšie elektrické bicykle značky Rock Machine. Cenová ponuka sa mení v priebehu sezóny. Väčšie skupiny ušetria.

Po krátkej prednáške o bezpečnosti jazdy a ovládaní mohutných strojov za 3 000 eur si vyskúšame brzdy a funkcie ovládacieho panelu. Z ECO módu prepíname cez TOUR a SPORT až na TURBO. Hrubočizné a relatívne malé kolesá našich „tátošov“ vzbudzujú odpor vozovky a elektrický pohon je preto vítaný. Vyrážame.

Spomienky na praveké more

Technicky hodnú chvíľu neopúšťame Bratislavu, hoci zriedkavá zástavba a bujnejúca príroda naznačuje opak. Prvou zastávkou po odbočke z cyklotrasy je piesočnatý kopec Sandberg. Náš cyklistický sprievodca Matúš najprv zastavuje pod skalou, ktorá sa nám týči nad hlavami. V duchu tajne dúfame, že sa na ňu nebudeme musieť vyštverať. Mýlime sa.

Sandberg
Amatérsky archeologický výskum na Sandbergu. Zdroj: Refresher/Eduard Starkbauer

Na vrchol však dobicyklujeme celkom bez námahy. Matúš spomenie, že za ľahkosťou zdolania prudkého výstupu sa ukrýva elektrický pohon. Nemôžeme nesúhlasiť. Na mieste s výhľadom na protiľahlé Rakúsko zaparkujeme naše Fat Biky a započúvame sa do prednášky. 

Odporúčané
Hanušovský viadukt stavali väzni z pracovných táborov. Dvakrát zničený most má temnú minulosť, stále je najväčší v strednej Európe Hanušovský viadukt stavali väzni z pracovných táborov. Dvakrát zničený most má temnú minulosť, stále je najväčší v strednej Európe 28. apríla 2024, 14:30

Dlhoveký Devínskonovovešťan Matúš pútavo vysvetľuje, že geologická výnimočnosť lokality vyplýva z toho, že tu raz bolo more a neskôr aj prales plný opíc. Na žraločie zuby, ktoré tu pred oplotením náleziska zbierali na desiatky miestne detiská, nenarazíme.

Preskúmame aspoň balvany, v ktorých objavujeme zreteľné odtlačky mušlí a slimákov. Obohatení novými znalosťami sa púšťame dolu kopcom. Počas zjazdu cez štvrť rodinných domov sme už s minichoppermi spriaznení natoľko, že ich necháme dosiahnuť rýchlosť 40 km/h.

Na Kamzík či na Západ?

Po krátkej úvahe sa rozhodneme nepokračovať hlbšie do Bratislavského kraja. Devínsku kobylu aj vzdialenejšie cyklotrasy v Malých Karpatoch nechávame za chrbtom. Vydávame sa na Cyklomost slobody, ktorý vtipná Slovač prezýva Most Chucka Norrisa. 

Kým za jazdy obdivujeme majestátnosť rozlievajúcej sa Moravy a rozpätia krídel bocianov, mobilný operátor nám oznamuje, že sme v Rakúsku. Cyklotrasu čochvíľa obklopia šíre polia a nás začne bičovať nepríjemný nárazový vietor. Snažiac sa vložiť väčšiu silu do pedálovania, zrazu si spomenieme, že stačí prepnúť mód na bicykli na TURBO. Námaha sa v momente mení v úvahu, či si elektrobicykel zaobstaráme aj na doma.

O chvíľu sa už ocitáme pred zámkom Schloss Hof a okolo jeho rozsiahleho areálu sa zo zvedavosti prevetráme. Okrem závetria a výhľadu na bratislavský Volkswagen sme v jeho okolí našli aj plaché sysle vykúkajúce z nôr. Ak si chceš na zámku vyhotoviť spomienkovú fotografiu milého hlodavca, odporúčame ti nácvik zakrádania sa alebo aspoň nadštandardne kvalitný zoom.

Odporúčané
Dopraj si bohémsky wellness a zaži dokonalý oddych. Vychutnáš si ho len pár kilometrov od Bratislavy Dopraj si bohémsky wellness a zaži dokonalý oddych. Vychutnáš si ho len pár kilometrov od Bratislavy 12. apríla 2024, 11:30

Cestou sa ešte stihneme porozprávať s početnými oslami a koňmi. Nepokračujeme do Hainburgu ani hlbšie do Rakúska. Držíme sa pohraničných polí. Cyklotrasa zrazu splynie s málo frekventovanou rakúskou okreskou.

Čítaj na ďalšej strane
Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 z 2
Domov
Zdieľať
Diskusia