Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednávaj si z množstva reštaurácií so skvelými zľavami na Wolte. S doručením.Objednaj si jedlo
13. apríla 2023, 12:30
Čas čítania 4:48
Ema Stanovská

Ukrajinky Kseniia a Alena ušli pred vojnou a v Bratislave si otvorili modernú reštauráciu. Už prvé týždne mali úplne plno

GASTRO GASTRO BRATISLAVA GASTROPRIEMYSEL
Uložiť Uložené
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednaj si jedlo

Aj keď im ľudia hovorili, že všetko robia naopak, ich reštaurácia si veľmi rýchlo získala srdcia ľudí. Navštívili sme reštauráciu Inside, za ktorou stoja Ukrajinky Kseniia a Alena. V rozhovore sa s nami podelili o svoj životný a kariérny príbeh.

V Kyjeve mali rozbehnutý úspešný gastrobiznis, ale – rovnako ako tisícky ďalších Ukrajincov – aj ony museli po vypuknutí vojny opustiť rodnú krajinu. Sestry Kseniia a Alena začínali v Kyjeve ako čašníčky, neskôr sa dostali na vedúce pozície, až napokon rozbehli vlastné projekty, ktoré fungujú dodnes. Ich bistro a dve kaviarne prežili pandémiu aj vojnu.

Sestry Kseniia a Alena dnes vlastnia niekoľko úspešných prevádzok v Kyjeve aj v Bratislave.
Sestry Kseniia a Alena dnes vlastnia niekoľko úspešných prevádzok v Kyjeve aj v Bratislave. Zdroj: Refresher/Ľubo Baran

Po príchode na Slovensko sa rozhodli aj naďalej venovať tomu, v čom sa vyznajú najviac. V marci si neďaleko bratislavského bizniscentra otvorili reštauráciu Inside, ktorá si už v prvých týždňoch získala priazeň hostí. Okrem moderných európskych špecialít tu nájdeš pokrmy tradičnej ukrajinskej kuchyne, ktoré pripravuje skúsený slovenský šéfkuchár Ján Gajdoš. Rýchly úspech však neprišiel zadarmo.

Reštaurácia Inside vyniká svojou rozmanitou ponukou. Každý pokrm je výsledok dlhoročného pilovania receptu.
Reštaurácia Inside vyniká svojou rozmanitou ponukou. Každý pokrm je výsledok dlhoročného pilovania receptu. Zdroj: Refresher/Ľubo Baran

V Refresheri objavujeme a navštevujeme zaujímavé miesta a prinášame ti výber toho najlepšieho, čo na Slovensku ochutnáš. Pre viac podobného obsahu sleduj tému gastropriemysel. Nezabudni sa stať členom klubu Refresher+, ktorý ti odomkne všetky prémiové články.

Vraj všetko urobili naopak

V reštaurácii nás okrem sympatických majiteliek víta aj riaditeľka reštaurácie Anna Hronská a Alexander, manžel Kseniie. Anna, ktorá je z jednej polovice Ukrajinka a z druhej Ruska, býva na Slovensku už 15 rokov a má slovenské občianstvo.

Odporúčané
McDonald’s hľadá nové posily do tímu. Okrem kariérneho rastu máš flexibilný pracovný čas, jedlo v 50 % zľave či lístky do kina McDonald’s hľadá nové posily do tímu. Okrem kariérneho rastu máš flexibilný pracovný čas, jedlo v 50 % zľave či lístky do kina 3. mája 2024, 9:30

Na začiatku vojny pôsobila vo svojom voľnom čase ako koordinátorka dobrovoľníkov, ktorí sa starali o Ukrajincov prichádzajúcich na Slovensko. Ksenii a Alene pomohla nájsť bývanie. Tak sa zrodili zárodky budúcej spolupráce.

„Moji rodičia bývajú v Petrohrade, ujo býva v Donecku a babička bývala v Odese. Keď dnes niekto povie, že sa narodil v Rusku, ľudia to vnímajú veľmi negatívne. Ja však stojím pri Ukrajincoch a snažím sa im pomáhať najviac, ako sa dá,“ hovorí Anna.

Zo všetkých vyžaruje veľmi vrúcna, pohostinná energia. Keď sa však sestier spýtam, aké to pre ne bolo, odísť zo svojej rodnej krajiny, nálada sa okamžite mení. „To je veľmi ťažká otázka, pretože naše srdce ostalo tam...“ odpovie mi po dlhšom premýšľaní Alena, ktorá stráca reč, pretože sa jej do očí tlačia slzy. Slova sa teda ujme Alexander.

Alena má malé dieťa, domov na Ukrajinu jazdiť nemôže.
Alena má malé dieťa, domov na Ukrajinu jazdiť nemôže. Zdroj: Refresher/Ľubo Baran

„Alena má jedenapolročné dieťa. Pred rokom bolo úplné bábätko. Nik si nepripravoval žiaden plán B. Mali tam celý život, rodinu, úspešný biznis, kamarátov, byt. V jeden deň sa všetko zmenilo. Museli odcestovať do inej krajiny bez znalosti jazyka,“ hovorí.

Vyskúšaj predplatné REFRESHER+
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 134389 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Prečo sestrám všetci na začiatku hovorili, že robili všetko naopak.
  • Čo zaujímavé tu ochutnáš a čo nás najviac nadchlo.
  • Prečo bolo pre sestry zvláštne, že môžu vyjsť na ulicu po 23. hodine.
  • Na akých luxusných miestach pracoval ich šéfkuchár.
Domov
Zdieľať
Diskusia