Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
6. marca 2023, 18:39
Čas čítania 1:43
Ema Stanovská

Časté kontrolovanie mobilu môže zhoršovať pozornosť aj pamäť. Pre tieto aplikácie to však neplatí, tvrdia vedci

ZDRAVIE DUŠEVNÉ ZDRAVIE MODERNÉ TECHNOLÓGIE ZDRAVIE
Uložiť Uložené

Smartfóny nás môžu poriadne rozptyľovať. Najnovší výskum však odhalil nové, prekvapujúce zistenia, ktoré nehádžu všetky aplikácie do jedného vreca.

Hoci nám smartfóny uľahčujú život, ich každodenné používanie prináša množstvo negatívnych dôsledkov. Vedci najnovšie skúmali, aký vplyv majú inteligentné telefóny na náš kognitívny výkon. Výskum uverejnený v časopise British Journal of Psychology odhalil, že časté kontrolovanie notifikácií ho môže výrazne zhoršiť, ale pre niektoré aplikácie platí opak.

„Predpokladá sa, že používanie smartfónov môže mať negatívny vplyv na naše kognitívne procesy, čo vedie ku každodenným ‚kognitívnym zlyhaniam‘ alebo poruchám, ako sú ťažkosti s pozornosťou a zabúdanie,“ uviedol autor štúdie Andree Hartanto, odborný asistent psychológie na Singapore Management University, pre PsyPost

„Je to veľmi zaujímavá téma vzhľadom na to, že používanie smartfónov v posledných rokoch dramaticky zmenilo spôsob, akým ľudia komunikujú a pristupujú k informáciám.“

Skúmali študentov používajúcich iPhone

V štúdii vedci skúmali vzťah medzi používaním smartfónov a „kognitívnymi zlyhaniami“ na vzorke 181 používateľov iPhonov zo Singapurskej univerzity. Účastníci najprv vyplnili základné údaje o svojom veku, pohlaví, mesačnom príjme v domácnosti a subjektívnom sociálno-ekonomickom statuse.

Odporúčané
Prečo si vždy nájdeš miesto na dezert? (Vysvetľuje vedec) Prečo si vždy nájdeš miesto na dezert? (Vysvetľuje vedec) 25. apríla 2024, 11:00

Výskumníci potom počas siedmich dní sledovali čas, ktorý strávili pri obrazovke mobilu (vrátane krátkych kontrolovaní smartfónu), a to pomocou zabudovaného aplikačného programového rozhrania pre iOS Screen Time. 

Výskyt každodenných kognitívnych zlyhaní sa hodnotil pomocou 13-položkovej škály, na ktorej účastníci uvádzali, s koľkými z nich museli počas dňa bojovať. Napríklad, či nedokončili nejaké úlohy, lebo sa cítili rozptyľovaní, nedokázali si spomenúť na správne slovo, alebo im myseľ neustále „utekala“ k iným veciam, než aké mali riešiť.

Účastníci tiež každý deň uvádzali, či zažili niektorý zo siedmich typov stresorov –diskriminácia, stresory v práci/škole, vo vzťahoch, hádky, vyhýbanie sa hádkam, problémy v domácnosti a podobne.

Nie každá aplikácia je zlá

Po zohľadnení všetkých týchto faktorov vedci dospeli k záveru, že pravidelné používanie telefónu môže viesť ku kognitívnemu preťaženiu a zníženiu kontroly pozornosti. Môže nás navyše veľmi rozptyľovať a vyrušovať, následkom čoho sa nedokážeme sústrediť na dôležité úlohy.

Prekvapivo, celkový čas strávený na mobile sa ukázal ako nepodstatný. Vysvitlo, že škodlivejší vplyv má pravidelné kontrolovanie telefónu. Vedci zistili, že niektoré aplikácie môžu nášmu mozgu, naopak, prospievať. K takým patria napríklad aplikácie na komunikáciu s ľuďmi a aj tie, ktoré môžeme zaradiť do kategórie „nástroje“, napríklad kalkulačka či mapy. 

Odporúčané
Spúšťačom alergie nemusí byť len peľ, ale aj cigaretový dym. Alergológ radí, ako prežiť jar a ktoré babské recepty naozaj pomáhajú Spúšťačom alergie nemusí byť len peľ, ale aj cigaretový dym. Alergológ radí, ako prežiť jar a ktoré babské recepty naozaj pomáhajú 22. apríla 2024, 9:30

„Tieto výsledky naznačujú, že niektoré typy používania smartfónov môžu dočasne prospievať kognitívnym funkciám,“ vysvetlil Hartanto. „Napríklad rôzne nástroje nám môžu pomôcť pri dočasnom odbúravaní kognitívnych zdrojov, čím sa uvoľní mentálna kapacita na prácu na iných úlohách.“

„Toto zistenie je prekvapujúce a poukazuje na zložité a vzájomne prepojené vzťahy medzi používaním smartfónov a kognitívnymi schopnosťami. Smartfón je nástroj a rovnako ako každý iný nástroj je kľúčové, aby sme pri jeho používaní boli pozorní a inteligentní. Takto môžeme optimalizovať jeho výhody a minimalizovať potenciálne nevýhody,“ uzatvára autor štúdie.

Domov
Zdieľať
Diskusia