Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Obsah článku vznikol v spolupráci so spoločnosťou Agencja Kreatywna Lemoniada.
1. marca 2023, 15:30
Čas čítania 1:22
Richard Balog

FOTO: Átriový dom inšpirovaný kmeňom vyrúbaného stromu. Takéto bývanie nájdeš v poľskej obci Izabelin

FOTO: Átriový dom inšpirovaný kmeňom vyrúbaného stromu. Takéto bývanie nájdeš v poľskej obci Izabelin
Zdroj: Paweł Ulatowski
KULTÚRA POĽSKO ZAHRANIČNÁ ARCHITEKTÚRA
Uložiť Uložené

Ústredným prvkom projektu zostáva pocit súkromia a dôverného kontaktu s okolitou prírodou. Vychutnaj si galériu záberov.

Architektúra nemá žiadne limity, o čom sa dnes presvedčíš prostredníctvom realizácie projektu rodinného domu z poľskej obce Izabelin v blízkosti Varšavy. Ide o dielo architektov z ateliéru Przemysław Olczyk Mobius Architekci, ktorí majú na svojom konte desiatky atraktívnych novostavieb a patria medzi elitu vo svojom odbore.

Pozemok je husto pokrytý borovicovým lesom a vytvoril jedinečné prostredie pre stavbu, ktorá vznikla z úcty k nemu. Dom nie je ohromujúci svojou vonkajšou veľkosťou, ale najmä vďaka previsnutému oválnemu rámu, ktorý v harmonickom kruhu uzatvára garáž a otvorený oddychový priestor.

Odporúčané
Dovolenkové vily z Kostariky od českej architektky, ktoré ti vyrazia dych vďaka minimalistickému dizajnu v divokej džungli   Dovolenkové vily z Kostariky od českej architektky, ktoré ti vyrazia dych vďaka minimalistickému dizajnu v divokej džungli 20. februára 2023, 15:30
Circle Wood House je jedným z najoriginálnejších projektov, ktoré sme videli v našom regióne.
Circle Wood House je jedným z najoriginálnejších projektov, ktoré sme videli v našom regióne. Zdroj: Paweł Ulatowski

Bývanie s úžitkovou plochou 400 štvorcových metrov je postavené zo železobetónovej konštrukcie a obložené panelmi z dreva okume zo západnej Afriky. Ide o elegantné drevo bez sukov, ktoré dokonale začleňuje budovu do okolitého lesa. Vďaka použitým materiálom, farebnej schéme a oválnemu tvaru budova úplne organicky zapadla do prírodnej krajiny. 

Investor, ktorý si cení súkromie, chcel byť spätý s Kampinoským národným parkom, čo architekti vyriešili átriom. Týči sa vysoko do neba a je umiestnené v centrálnej časti ušetrených borovíc. Átrium veľmi príjemne prináša prírodu do interiéru domu, ktorý je plný prirodzeného denného svetla, prírodných materiálov, moderného dizajnu a veľkoformátového zasklenia. 

Vnútorný priestor pripomína súkromnú umeleckú galériu. Výrazným prvkom, ktorý ovplyvňuje vnímanie interiéru, je sochársky vzhľad schodiska, ktoré je samo osebe umeleckým prvkom. Ostatné miestnosti sa vyznačujú sofistikovanou hrou s prírodnými materiálmi a modernými prvkami. 

Výklenky vyrezané v obrovskom kmeni umožňujú jasné rozdelenie jednotlivých funkcií, vďaka čomu architekti zabezpečili požadovaný pocit súkromia a kontakt s okolitou prírodou. Dom sa vyznačuje zdržanlivosťou, čo sa týka výrazných detailov, a zdôrazňuje eleganciu materiálov, respektíve ich jednoduchosť. Priamy kontakt s prírodou znamená, že dom sa mení v závislosti od okolitých podnetov vrátane počasia, denného času a ročného obdobia.

„Dom som si predstavoval ako veľký kus kmeňa stromu. Je plný zasklenia, ktoré stiera hranice. Pozemok ponúka slobodu, či skôr intimitu komunikácie s prírodou a architektúrou,“ opísal projekt architekt Przemek Olczyk z varšavského ateliéru Mobius.

Na záver len dodáme, že Circle Wood House je jedným z najoriginálnejších projektov, ktoré sme mali možnosť vidieť v našom regióne. Teraz si pozri sériu fotografií od Pawła Ulatowského

Circle Wood HouseCircle Wood HouseCircle Wood HouseCircle Wood House
Zobraziť galériu
(24)
Domov
Zdieľať
Diskusia