Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Obsah článku vznikol v spolupráci so spoločnosťou Linka News.
20. februára 2023, 15:30
Čas čítania 1:30
Richard Balog

Dovolenkové vily z Kostariky od českej architektky, ktoré ti vyrazia dych vďaka minimalistickému dizajnu v divokej džungli

Dovolenkové vily z Kostariky od českej architektky, ktoré ti vyrazia dych vďaka minimalistickému dizajnu v divokej džungli
Zdroj: BoysPlayNice
KULTÚRA ZAHRANIČNÁ ARCHITEKTÚRA
Uložiť Uložené

Architektonický návrh vychádza z genia loci, orientácie stavebnej parcely voči nekonečnému výhľadu na Tichý oceán a z tvarov terénu uprostred prírody.

Slováci a Česi majú talent. Dnes sa o tom presvedčíš vďaka projektu dovolenkových víl z Kostariky, ktorých vzhľad je prácou architektky Dagmary Štěpánovej z ateliéru Formafatal

Aspoň virtuálne vstúpime do dvoch minimalisticky tvarovaných víl s výhľadom na Tichý oceán určených na krátkodobý prenájom, ktoré čiastočne levitujú nad zrazom strmého kopca uprostred džungle. Architektka ich navrhla s ohľadom na udržateľnosť a s maximálnym rešpektom k okolitému divokému prostrediu v blízkosti mesta Uvita na juhu krajiny. 

Ide o vôbec prvú „rammed earth“ realizáciu na území Kostariky. Stavebníci použili ílovitú pôdu z výkopov na výstavbu všetkých obvodových stien. 

Odporúčané
FOTO: Apartmánové domy na úpätí hôr ťa prekvapia jedinečným prepojením tradičného a moderného FOTO: Apartmánové domy na úpätí hôr ťa prekvapia jedinečným prepojením tradičného a moderného 3. februára 2023, 11:00
Zámerom architektky bolo vytvoriť udržateľné domy, ktoré budú premyslené a zároveň minimalistické a čisté.
Zámerom architektky bolo vytvoriť udržateľné domy, ktoré budú premyslené a zároveň minimalistické a čisté. Zdroj: BoysPlayNice

Úžitková plocha oboch víl je 90 štvorcových metrov, pričom rozloha pozemku predstavuje 11 000 štvorcových metrov. Stavby sú z architektonickej stránky rovnaké – materiálovo, dispozičnými riešeniami aj orientáciou voči svetovým stranám. Odlišné sú v interiéri, a to predovšetkým farebnými konceptmi, ktoré sú čiastočne prepísané aj do exteriéru. 

Zámerom architektky bolo vytvoriť udržateľné domy, ktoré budú premyslené a zároveň minimalistické a čisté. Žiadny prvok navyše, ale ani nič, čo by chýbalo k vysokým štandardom moderného bývania, respektíve ubytovania. Architektúra je svojimi štíhlymi a ostrými líniami v silnom kontraste s tropickou vegetáciou, avšak použité materiály a farebnosť domov dokonale splýva s okolím. 

Hostí čaká takýto výhľad na Tichý oceán.
Hostí čaká takýto výhľad na Tichý oceán. Zdroj: BoysPlayNice

Očaril nás extrémny dôraz na všetky stavebno-architektonické detaily a ich vzájomné prepojenie. Napríklad surové hlinené steny dopĺňajú priznané oceľové profily, ktorými je podoprená betónová monolitická stropná doska. 

Architektonický návrh vychádza z genia loci, orientácie stavebnej parcely voči nekonečnému výhľadu na Tichý oceán a z tvarov terénu uprostred prírody. Farebný koncept interiéru reaguje na energie, ktoré architektka navnímala v mieste víl, ktoré sú od seba vzdialené približne dvanásť metrov, ešte pred ich stavbou. 

Obe vily sú veľmi nenápadné a pôsobia skromne. Z bočných strán sú lemované novovysadenými tropickými rastlinami, pričom v interiéri nie sú žiadne dvere okrem veľkoformátového posuvného panelu v časti sprchy a toalety. Výrazný je predovšetkým veľkorysý priestor hlavnej spálne s priamym vstupom na terasy, na ktorých nechýba infinity bazén. 

Zariadenie a vybavenie interiéru z veľkej časti navrhli a vyrobili na mieru. Kuchynská linka, umývadlá, police, solitérne nočné stolíky či lavička sú vyliate z betónu. Zvyšný nábytok, svietidlá, doplnky, ale aj umenie architektka vybrala s ohľadom na originálny vzhľad, v mnohých prípadoch priamo od tvorcov, respektíve dizajnérov z celého sveta.  

Teraz si vychutnaj bohatú galériu záberov projektu Achioté od štúdia BoysPlayNice

KostarikaKostarikaKostarikaKostarika
Zobraziť galériu
(50)
Domov
Zdieľať
Diskusia