Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
11. februára 2023 o 10:39
Čas čítania 1:03
Tímea Krauszová

Tieto slovenské klasiky sa ocitli v rebríčku TOP 100 najnechutnejších jedál známeho gurmánskeho webu

ZAUJÍMAVOSTI GASTROPRIEMYSEL
Uložiť Uložené

Našťastie nie sme až v top desiatke.

Taste Atlas, známy gurmánsky web, každoročne zverejňuje zoznam najmenej obľúbených jedál alebo potravín. Tentoraz sa doň prebojovali známe pochúťky zo Slovenska a z Česka.

Na 75. mieste čestne stojí liptovská saláma, o ktorej Taste Atlas píše, že sa vyrába podľa jedinečného receptu zo 70. rokov a má chuť, ktorá si získala priazeň konzumentov. „Liptovská saláma má delikátnu mäsitú príchuť vďaka čerstvej bravčovej masti, ktorá sa používa pri príprave. Vyžaruje z nej intenzívna aróma muškátového orieška a zázvoru,“ opisuje Taste Atlas.

Horšie dopadla jedálenská klasika. Ryžový nákyp si vyslúžil 26. priečku, a hoci ho webstránka prisúdila Českej republike, na Slovensku toto jedlo dobre poznáme zo školských jedální. Z českej kuchyne získala čestné miesto v top stovke aj lovecká saláma (96. miesto a rybacia polievka (25. miesto).

Hoci každý rok sa jedlá na vrchole rebríčka trošku prehádžu, mnohé z nich sú na zozname už stálicami. Príkladom je nórsky tradičný syr gamalost. Vyrába sa z kravského mlieka a má zrnkovitú a žuvaciu textúru. Chutí kyslasto a po fermentovaní sa potrie plesňou a nechá sa dozrieť.

Odporúčané
Kde v Košiciach si dáš najlepší burger? Zoznam top podnikov v metropole východu, ktoré ťa rozhodne nesklamú (Rebríček) Kde v Košiciach si dáš najlepší burger? Zoznam top podnikov v metropole východu, ktoré ťa rozhodne nesklamú (Rebríček) 29. októbra 2024 o 14:30

V top trojke sa ocitli aj kúsky fermentovaného žraločieho mäsa. Hákarl je tradičná islandská pochúťka a často sa jedáva spolu s dávkou miestneho alkoholu brennivin. 

TOP 10 najnechutnejších jedál na svete podľa Taste Atlasu:
  1. Gamalost
  2. Hákarl
  3. Indigirka: rybací šalát z oblasti Jakutska
  4. Anona: ovocie z Madeiry, chutí ako niečo medzi banánom, ananásom a jahodami.
  5. Cheez Whiz: syrová omáčka populárna v USA, Kanade, na Filipínach a vo Venezuele, často sa používa k nachos, hotdogom či hranolkám.
  6. Kanadský pizzový koláč
  7. Vyprážané pavúky
  8. Francúzske anízové cukríky
  9. Surströmming: švédske fermentované slede
  10. Anglické diabolské jahňacie obličky

Zvyšok rebríčka nájdeš tu.

Domov
Zdieľať
Diskusia