Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
12. februára 2023, 11:00
Čas čítania 5:41
Dominik Vetrák

Aktualizované: The Last of Us: Aké sú najväčšie rozdiely medzi seriálom a videohrami? Tvorcovia sa drasticky odklonili od príbehu

Aktualizované: The Last of Us: Aké sú najväčšie rozdiely medzi seriálom a videohrami? Tvorcovia sa drasticky odklonili od príbehu
Zdroj: HBO/Naughty Dog
FILMY A SERIÁLY THE LAST OF US PART 1 THE LAST OF US SERIÁL
Uložiť Uložené

V čom všetkom urobili tvorcovia seriálu zmeny oproti hernému originálu? Ktoré zmeny sa podarili a ktoré nie?

Úspešný seriál The Last of Us nakrútila spoločnosť HBO s autormi Neilom Druckmannom a Craigom Mazinom. Vytvorili ho na základe populárnej videohernej série The Last of Us, ktorú stvoril Neil Druckmann a Bruce Straley. Druckmann okrem tvorby scenára režíroval aj druhú časť. V tomto článku sa pozrieme na všetky veľké aj malé detaily a rozdiely medzi hrami a seriálom. 

Článok budeme priebežne aktualizovať vždy po vydaní novej epizódy.

Odporúčané
3. časť The Last of Us bola zatiaľ najlepšia. Emotívny príbeh nie je pre homofóbov 3. časť The Last of Us bola zatiaľ najlepšia. Emotívny príbeh nie je pre homofóbov 30. januára 2023, 16:00

1. epizóda

Hneď prvá časť sa začína s pohľadom do 60. rokov, keď jeden z odborníkov v televíznej relácii hovorí o hubovitej infekcii cordyceps a o tom, že je nebezpečnejšia než vírusy, s ktorými ľudia bojujú odjakživa. V hre nič také nebolo.

Hráči v hre hrali za Sarah a videli svet a postavy z jej perspektívy. Tvorcovia seriálu sa rozhodli, že to spracujú tak, že divákom ukážu viac z jej života, aby si k nej diváci dokázali vytvoriť citové puto.

Joel a Tess sa v seriáli vydajú odovzdať Ellie skupine Fireflies, aby získali autobatériu a mohli sa tak vybrať za Tommym, Joelovým bratom. Tommy sa totiž dlhšie neozýva a Joel si myslí, že sa mu niečo muselo stať. Býva však vo Wyomingu, ktorý je od bostonskej karanténnej zóny, v ktorej Joel žije s Tess, vzdialený približne 3 500 kilometrov. Bez auta by sa tam nedostali.

The Last of Us
Zdroj: PlayStation/HBO

V hre prijali Joel a Tess úlohu eskortovať Ellie výmenou za zbrane a zásoby. Keď prišli na miesto stretnutia a vojaci Fireflies boli mŕtvi (rovnako ako v hre), Joel sa rozhodol ísť za Billom a požiadať ho o auto. Okrem toho, v hre sú Tommy a Joel rozhádaní, respektíve spolu nehovoria a nevideli sa celé roky. Zdá sa, že v seriáli bude ich vzťah odlišný. 

Odporúčané
O čom bude 2. séria The Last of Us? Tvorcom sa za dej vyhrážajú zabitím a kontroverzný príbeh nahneval aj LGBTI komunitu O čom bude 2. séria The Last of Us? Tvorcom sa za dej vyhrážajú zabitím a kontroverzný príbeh nahneval aj LGBTI komunitu 20. marca 2023, 16:30

Na konci prvej časti Joel zabije svojho známeho – strážcu, pretože v ňom evokuje vojaka, ktorý zabil jeho dcéru Sarah. V hre takéto spojenie Ellie so Sarah neurobili a Joel s Tess zabili dvoch vojakov bez emocionálneho zafarbenia. 

2. epizóda

V hre sa ľudia môžu okrem uhryznutia nakaziť aj spórami z huby. V seriáli sa však spóry zatiaľ nenachádzajú. Tvorcovia argumentovali tým, že spóry sa v skutočnom svete šíria vo vzduchu a pohybujú sa. Bolo by ťažké uveriť, že sa nerozšírili po väčšine sveta a nenakazili celú populáciu. Namiesto spór tu existujú úponky huby, ktoré sa snažia dostať do zdravého človeka a infikovať ho. 

The Last of Us
Zdroj: Netflix

Seriál predstavil nový koncept ohľadom infikovaných. Úponky huby cordyceps sa rozširujú po viacerých miestach a niektoré sú aj pod zemou, dlhé viac ako kilometer. Ak niekto stúpi na hubu na jednom mieste, jej úponky o tom informujú infikovaných na úplne inom mieste. Funguje to však len lokálne a len pre úponky, ktoré sa fyzicky dotýkajú. 

Tess v hre zomrie na rovnakom mieste ako v seriáli. Uhryznú ju infikovaní a ona cíti, ako sa premieňa. Rozhodne sa teda získať pre Joela a Ellie viac času a obetovať sa, keďže ich prenasledujú vojaci z organizácie FEDRA. Scéna z hry je v tomto prípade značne lepšia ako tá v seriáli. 

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 129857 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • 3. časť s Billom a Frankom bola úplne odlišná ako v hrách vrátane úmrtí postáv.
  • Ktoré nové postavy vôbec neboli v hre.
  • Ako sa odlišoval príbeh Henryho a Sama. 
Domov
Zdieľať
Diskusia