Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
23. januára 2023, 15:00
Čas čítania 2:43
Dominik Vetrák

2. epizóda The Last of Us: Infikované obludy clickeri sú hrôzostrašné. Ako tvorcovia seriálu zmenili príbeh z hry?

2. epizóda The Last of Us: Infikované obludy clickeri sú hrôzostrašné. Ako tvorcovia seriálu zmenili príbeh z hry?
Zdroj: HBO Max
FILMY A SERIÁLY THE LAST OF US SERIÁL
Uložiť Uložené

O čom bola druhá časť The Last of Us a ako sa v nej tvorcovia odklonili od hier?

V článku sú spoilery k prvým dvom epizódam The Last of Us.

HBO odvysielalo druhú epizódu seriálu The Last of Us. Ellie, Joel a Tess sa v nej presúvajú do budovy, odkiaľ má skupina Fireflies prevziať Ellie a odmeniť za to Joela s Tess autobatériou, po ktorej tak veľmi túžia. Potrebujú totiž auto, aby mohli ísť hľadať Joelovho brata Tommyho, ktorý sa im už tri týždne neozval.

Joel však chce Ellie odniesť späť do karanténnej zóny. Neverí, že je imúnna, a čaká, kedy ju zasiahne prvé štádium infekcie a stane sa z nej runner. Tess je však plná nádeje a chce pokračovať v ceste. 

Odporúčané
Hubovitá infekcia Cordyceps z The Last of Us je skutočná. Ľudia by sa mohli nakaziť aj v súčasnosti Hubovitá infekcia Cordyceps z The Last of Us je skutočná. Ľudia by sa mohli nakaziť aj v súčasnosti 17. januára 2023, 15:00

Čaká ich stretnutie s nakazenými, a to nielen runnermi. Na scénu prichádzajú clickeri, teda ľudia, ktorým infekcia prešla do tretieho štádia. Z runnerov sa stávajú clickeri po viac ako roku infekcie, keď im huba cordyceps prerastie z mozgu a oni viac nevidia, keďže majú zarastenú celú tvár. Orientujú sa tak podľa zvuku, čo je v hre dôležité, pretože vtedy sa hráč musí pohybovať veľmi potichu. 

The Last of Us
Zdroj: HBO

Clickeri sú dokonalí

Túto časť hry zobrazil režisér druhej časti seriálu Neil Druckman, tvorca hry a spolutvorca seriálu od HBO. Joel, Ellie a Tess sa snažia vyhnúť clickerom, ale nepodarí sa im to a musia s nimi bojovať. Štábu HBO sa podarilo vytvoriť nesmierne autentické podobizne clickerov, ktorí sú na nerozoznanie od svojich originálnych podôb z hry. Clickeri vyzerajú, hýbu sa a vydávajú zvuky rovnako hrôzostrašné ako v hrách. 

Rovnako ako v nich, aj v seriáli sa to skončí tak, že jeden z nich uhryzne Tess. Tá vie, že umiera. Nikomu to však nepovie, a to až do chvíle, keď dorazia do budovy, kde ich namiesto skupiny Fireflies čakajú už len mŕtve telá. Tess je veľmi nervózna a Joel to chce s Ellie úplne vzdať. Tess ho však presvedčí, aby to dotiahol do konca. Joel uteká s Ellie preč, zatiaľ čo sa do budovy nahrnú infikovaní. Tess ostáva vzadu, aby ich zdržala. Obetuje sa a vyhodí do vzduchu celú budovu aj s infikovanými. 

Ešte pred výbuchom sa však stane zaujímavá vec. Jeden z infikovaných zazrie Tess, ktorá neuteká a nebráni sa. Pomaly sa k nej priblíži, otvorí ústa a dostane do jej úst úponky huby cordyceps v snahe infikovať ju.

The Last of Us
Zdroj: HBO

Scenáristi Craig Mazin a Neil Druckmann v podcaste vysvetlili, že infikovaní sa chcú za každú cenu rozmnožovať a nakaziť ďalších ľudí. V hrách sa s infikovanými komunikovať nedá. Hráč ich môže potichu obísť, zlikvidovať, respektíve nechať, aby ho zabili oni.  

Bozk smrti

Tvorcovia seriálu ukazujú, ako by infikovaní reagovali na človeka, ktorý sa im nebráni. Huba cordyceps nie je automaticky agresívna a jej hostitelia nechcú hneď každého roztrhať na kusy. Základnou motiváciou infikovaných je infikovať ďalších a v tomto seriáli sa to okrem uhryznutia deje práve úponkami huby. Infikovaný muž sa teda pomaly priblíži k Tess a jemne sa s ňou delí o svoje úponky.

Odporúčané
O čom bude 2. séria The Last of Us? Tvorcom sa za dej vyhrážajú zabitím a kontroverzný príbeh nahneval aj LGBTI komunitu O čom bude 2. séria The Last of Us? Tvorcom sa za dej vyhrážajú zabitím a kontroverzný príbeh nahneval aj LGBTI komunitu 20. marca 2023, 16:30

Keď do ľudí vnikajú príšery, nikdy to nie je príjemný pohľad. Ale ako poznamenali autori seriálu, iné živočíchy a bytosti by možno povedali to isté o našom spôsobe rozmnožovania. Keby Tess začala utekať alebo sa brániť, infikovaný muž by ju roztrhal na kusy. Takto ju len chcel nakaziť bez toho, aby jej ublížil.

The Last of Us
Zdroj: HBO

V hre sa infekcia šíri aj spórami huby v ovzduší. Tvorcovia seriálu však vysvetľujú, že v seriáli by to nefungovalo vierohodne, keďže spóry sa neustále presúvajú. Bolo by pravdepodobne nudné zobraziť ľudí, ktorí by sa celý život len vyhýbali lietajúcim spóram. 

Namiesto toho sa v seriáli vyhýbajú koreňom a úponkom huby. Jej korene fungujú ako prepojená sieť, takže ak niekto stúpi na vlákno cordycepsu, môže tým upozorniť desiatky infikovaných, vzdialených stovky metrov, ktorí v momente zistia, kde sa ich obete nachádzajú. V seriáli to nepochybne spôsobí viaceré napínavé scény a odklony od hernej predlohy. Autori seriálu však prízvukujú, že to neznamená, že spóry neukážu a že v príbehu nemajú miesto. 

Seriál sa od hry začína jemne odkláňať a zatiaľ ide o zmysluplné zmeny, ktoré umne rozširujú príbeh a svet The Last of Us. V hre sa napríklad Tess obetuje v boji s vojakmi z organizácie FEDRA, no tvorcovia sa chceli v druhej epizóde zamerať primárne na infikovaných. 

Domov
Zdieľať
Diskusia