Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
5. januára 2023, 19:56
Čas čítania 1:17
Peter Vnuk

Bezdrôtové nabíjačky, ktoré poznáš z iPhonu ako MagSafe, oficiálne prichádzajú aj na Android

Bezdrôtové nabíjačky, ktoré poznáš z iPhonu ako MagSafe, oficiálne prichádzajú aj na Android
Zdroj: Unsplash/Mikey Wu
TECH ANDROIDY APPLE HODINKY SMARTFÓNY
Uložiť Uložené

Označenie Qi alebo Qi2 ti možno nič nehovorí. Ak však začuješ výraz MagSafe, pravdepodobne už vieš, o čo ide.

Wireless Power Consortium (WPC) sa chystá ešte v tomto roku predstaviť nový štandard pre bezdrôtové nabíjačky. Cieľom je spojiť celý priemysel do jedného štandardu, ktorý bude šikovný a zároveň efektívny. Týka sa to nielen mobilných telefónov, ale aj obliekateľnej elektroniky.

Aké sú základné výhody

WPC zaznamenalo množstvo podnetov zo strany zákazníkov, ktoré poukazovali na nejasnosť v tom, ktoré zariadenia sú a ktoré nie sú certifikované na využitie aktuálneho štandardu Qi. Prípadne, ktoré certifikát síce nemajú, no technológiu aj tak podporujú. Súčasťou WPC sú aj firmy Google či Samsung a Qi využívajú aj vo svojich telefónoch a iných zariadeniach. Neimplementujú ho však štandardne, a tak nemajú certifikát.

Tento nedostatok má napraviť práve nový štandard Qi2, ktorý spojí všetkých výrobcov do jednej skupiny. V praxi to znamená, že si budeš môcť jednou bezdrôtovou nabíjačkou nabíjať akékoľvek zariadenie, nech je od ktoréhokoľvek výrobcu a beží na ňom akýkoľvek operačný systém vrátane iOS a Androidu.

Odporúčané
Ochráň svoj smartfón sklom, ktoré môžeš aplikovať až 200-krát. Takto ho nalepíš bezchybne (NÁVOD) Ochráň svoj smartfón sklom, ktoré môžeš aplikovať až 200-krát. Takto ho nalepíš bezchybne (NÁVOD) 12. apríla 2024, 15:58

Spoločnosť Apple je tiež členom konzorcia WPC, takže poskytla základy na vytvorenie nového štandardu Qi2 postaveného na jej technológii MagSafe. Spolu s Qi2 vznikol Magnetic Power Profile, ktorý má zabezpečiť, že bezdrôtovo nabíjané zariadenie dokonale spolupracuje s nabíjačkou a vďaka tomu je nabíjané s čo najvyššou efektivitou a pri čo najvyššej rýchlosti.

Nebude sa pritom skracovať životnosť batérie ani nabíjaného prístroja a zariadenie bude nabíjačkou správne nasmerované pomocou magnetov. To by mal byť zároveň najväčší rozdiel oproti prvej verzii štandardu Qi, ktorý používa aj v MagSafe.

Kedy to príde na trh

Prvé kusy nabíjačiek a zariadení s podporou Qi2 by sa mali na trhu objaviť až pred Vianocami a zaujímavé je, že názov štandardu sa údajne vyslovuje „čí tú“. Možno, aby evokoval rýchlosť nabíjania vďaka podobnosti s anglickým výrazom pre geparda.

Nabíjanie prostredníctvom nového štandardu má byť prístupné skutočne pre akékoľvek zariadenia a už teraz sa hovorí o podpore zo strany náhlavných súprav pre virtuálnu realitu, ktoré nemusia byť kompatibilné s plochým povrchom bezdrôtových nabíjačiek, ale podporujú magnetické prichytenie príslušenstva ku svojej konštrukcii.

Domov
Zdieľať
Diskusia