Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento článok je PR správa spoločnosti Kulito.
15. decembra 2022, 12:15
Čas čítania 2:31
Sponzorovaný obsah

Na svahu bezpečne a štýlovo: toto ti v tvojej lyžiarskej výbave nesmie chýbať

ZAUJÍMAVOSTI LYŽOVANIE
Uložiť Uložené

Vyzbroj sa na zimnú sezónu tak, ako treba, a zabezpeč si lyžovačku, na ktorej ti nebude nič chýbať.

Neriskuj chlad, bezpečnosť ani diskomfort. Vyzbroj sa na zimnú sezónu tak, ako treba, a zabezpeč si lyžovačku, na ktorej ti nebude nič chýbať. Tento článok nebude o lyžiach, ale o všetkom, čo k nim patrí.

sneh, lyže, lyžovanie, svah, zima
Zdroj: Pexels

Ako vybrať správnu prilbu

V roku 2015 vyšiel zákon, že na slovenských zjazdovkách musia mať prilbu deti mladšie ako 15 rokov. Aj pokiaľ nespadáš do tejto kategórie, ochrana nikdy nezaškodí. Výrobcovia ponúkajú lyžiarske prilby vo všetkých možných tvaroch a farbách od výmyslu sveta. No na akých kritériách pri výbere naozaj záleží?

Veľkosť

Tú odmeriaš dvoma spôsobmi. Prvý je odmeranie obvodu hlavy jeden centimeter nad obočím. Údaj, ktorý dostaneš v centimetroch, sa nachádza v opise produktov na internete. Druhá možnosť je ísť do predajne a naživo si prilbu vyskúšať. Musí celá obopínať tvar hlavy a nič nesmie tlačiť.

Štít alebo okuliare

Ak sa rozhodneš pre štít, máš zabezpečenú jednoduchú manipuláciu počas jazdy. Nevýhodou je, že ak šilt dokonale neprilieha k tvári, studený vzduch sa dostane spodkom.

Pri okuliaroch musíš byť náročný a najmä vyberať ich naraz s prilbou. Pokiaľ nebudú okuliare kompatibilné s prilbou, časť tváre bude odhalená a bude mrznúť. Taktiež daj pozor, aby vzadu na prilbe bolo pútko na ich uchytenie.

Náročnosť

Ak si rekreačný lyžiar, ktorý sa nevystavuje nebezpečným terénom, bohato postačí pološkrupinová prilba. Pre náročnejších lyžiarov lyžujúcich mimo zjazdovky odporúčame bezpečnejšiu celoškrupinovú prilbu.

zima, lyžovanie, lyžiarky, svah, sneh
Zdroj: Pexels

Palice

Všetko, čo treba o paliciach vedieť, je výber ich správnej dĺžky. Príliš krátke alebo príliš dlhé palice nemožno totiž efektívne využiť. Ako nájsť tú správnu dĺžku?

  1. Otoč palicu špicom nahor.
  2. Chyť ju pod krúžkom, ktorý sa zapichuje do snehu.

Ak je tvoj lakeť v pravom uhle, máš tú správnu veľkosť. Akceptovateľné je, aj keď je palica mierne kratšia.

Lyžiarska obuv

Skús ísť na jeden deň lyžovať v nepohodlných lyžiarkach. Alebo to radšej nerob, vôbec si lyžovanie neužiješ. Niečo ako výber lyžiarskej obuvi netreba podceňovať. Tak ako výber lyží, aj výber lyžiarok si vyžaduje veľa pozornosti a je potrebné dobre si ich vyskúšať. Na čo si treba dať pozor?

  • Dĺžka: Ideálna je dĺžka chodidla (už v ponožkách) + 5 mm.
  • Šírka: Zmeraj si najširšiu časť chodidla. Následne priraď svoj údaj k niektorej z univerzálnych veľkostí (LA – 98 mm, MV – 100 mm a HV – 102 mm).
  • Tvrdosť: Nazývaná aj flex index, zodpovedá nielen schopnosti lyžovania, no aj hmotnosti a pohlaviu. Preto je výber veľmi individuálny.

Oblečenie opäť dilema

Chceš vyzerať štýlovo, no zároveň neprimrznúť k lanovke? Mýtus o tom, že teplé oblečenie musí vyzerať neatraktívne, rovno pusť z hlavy a pozeraj, ako zabezpečiť najlepší outfit na svah. Môže sa zdať, že všetko závisí od lyžiarskej bundy a nohavíc, no nie je to celkom tak. Bez týchto doplnkov už po ich vyskúšaní lyže neobuješ. Sú nimi bufka alebo kukla, rukavice a vysoké ponožky.

Odporúčané
Praktický sprievodca výberom zjazdových lyží: ako si vybrať tie pravé Praktický sprievodca výberom zjazdových lyží: ako si vybrať tie pravé 28. februára 2024, 11:21

Okrem toho je dôležitý aj spôsob vrstvenia. Keďže lyžovanie je špecifický šport, pri ktorom sa človek potí, no zároveň mu je zima, nie je to také jednoduché. Naspodok odporúčame priliehavú termobielizeň a navrch vlnený sveter, v ktorom sa môže telo vetrať. Najdôležitejšia je vrchná vrstva, ktorá by mala byť vyrobená z kvalitného materiálu, aby ochránila aj zahriala. Čo sa týka farby vrchnej vrstvy, opäť pozor na bezpečnosť. Ideálne je farebné oblečenie, ktoré sa odlišuje od farby snehu. Módna polícia na svahu si na bielu aj tak veľmi nepotrpí.

Spona alebo vaky na lyže

Posledný tip je na praktickejšie prenášanie lyží z bodu A do bodu B. Môže sa zdať, že ide o úplnú zbytočnosť, no ver, že komfort nerozpájajúcich sa lyží spraví svoje Pre rodiny sa najviac oplatí vak, pretože je možné odniesť z pivnice do auta všetky lyže na jeden šup. Spona je skôr individuálna pomôcka, ktorá uľahčí ich prepravu od auta na svah.

To bude zo základných vychytávok všetko. Dúfame, že si nabral novú motiváciu vybaviť sa a neukrátiť sa ani o trošku zábavy, ktorá ti tento rok na svahu hrozí.

Domov
Zdieľať
Diskusia