Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento článok je sponzorovaný obsah spoločnosti Northfinder.
16. novembra 2022, 17:30
Čas čítania 4:50
Sponzorovaný obsah

5 najlepších trás na skialp na Slovensku. Vyberie si začiatočník aj pokročilý

5 najlepších trás na skialp na Slovensku. Vyberie si začiatočník aj pokročilý
Zdroj: Northfinder
ŠPORT ŠPORT ZIMNÉ ŠPORTY
Uložiť Uložené

Skialpinizmus ťa obohatí o horský vzduch v pľúcach, skvelú kondíciu, ale aj o pokoj v duši z krásnych výhľadov.

Všetci milovníci snehu, mínusových teplôt a zimných športov už zrejme netrpezlivo odpočítavajú dni do blížiacej sa zimy. Adrenalín, horský vzduch a zábavná forma pohybu v prírode sú pre mnohých Slovákov obrovským lákadlom. Nie všetci z nich však zostávajú pri klasickom lyžovaní či snoubordingu.

hory, skialpinizmus, lyže
Zdroj: Unsplash/Ivan Dimitroff

Čoraz viac ľudí si totiž vyberá náročnejší, ale zaujímavejší skialpinizmus, ktorý preverí ich odhodlanie, fyzickú kondíciu, orientačné aj lezecké schopnosti a najmä ich dobrodružného ducha. Ak patríš medzi tých, ktorí si tento komplexný šport plný výziev obľúbili, nasledujúcu definíciu môžeš preskočiť. Tým, ktorých zatiaľ pojem skialpinizmus zďaleka obchádzal, však vysvetlíme, čím je tento šport taký mimoriadny. 

Čo je skialpinizmus?

Skialpinizmus je vysokohorský zimný šport, ktorý prepája prvky lyžovania a horolezectva. Skialpinisti pri tomto športe prekonávajú veľké výškové aj vzdialenostné rozdiely. Pri výstupoch a zjazdoch používajú lyže aj stúpacie železá známe ako mačky. Tento šport ponúka možnosť uniknúť z preľudnených zjazdoviek do pokojnej horskej prírody, lyžovať v nedotknutom snehovom prašane a s adrenalínom aj úžasom zároveň sledovať nezabudnuteľné scenérie zo zasnežených štítov.

Bez výbavy to nepôjde 

Podľa predchádzajúcich viet to vyzerá, že tento šport je dokonalým zážitkom, čo je väčšinou skutočne pravda. Výnimkou sú skúsenosti začiatočníkov, ktorí sa na skialp dobre nepripravia. Ak teda uvažuješ, že skialpinizmus vyskúšaš, vopred sa naň nachystaj. Poctivo a zodpovedne. Tento šport je krásny, ale bez dobrej výbavy nie je bezpečný ani jednoduchý. Navyše je rozdiel, či do hôr vyráža profesionálny skialpinista alebo začiatočník bez skúseností. 

Northfinder
Zdroj: Northfinder

Ako začať?

Ak máš rád zimnú turistiku, no chceš sa posunúť na vyššiu úroveň, môžeš si byť istý, že skialpinizmus bude dobrá a poriadne dobrodružná voľba. Na začiatok stačí, ak dobre lyžuješ, miluješ šliapanie a užívaš si pohyb vo voľnom teréne. Pridaj k tomu aj dobre zvolenú kvalitnú výbavu a tvoja prvá skúsenosť bude príjemným zážitkom, ktorý si bezpochyby budeš chcieť zopakovať. 

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: Unsplash/Jan Kopřiva

Začiatočník sa potrebuje obliecť teplejšie 

Aj úspešný český bežkár, skialpinista a tréner Pavel Ondrášek v rozhovore pre Northfinder zdôraznil, že výbava je pri tomto športe kľúčová. Obzvlášť u amatérov. Pri svojich prvých pokusoch by si sa teda mal obliecť teplejšie ako profesionál, ktorý sa skialpinizmu venuje už niekoľko rokov.

V rozhovore taktiež priblížil, že pri obliekaní je ideálne vrstviť. Táto rada podľa neho pomôže najmä začiatočníkom. Dôvodom sú rozdielne potreby vrstiev pri stúpaní a zostupe. Na horách ťa totiž často prekvapí silnejší vietor, a keďže väčšina nováčikov v skialpe ešte nemá vybudovanú silnú imunitu a neotužuje, môže poľahky prechladnúť. Práve z tohto dôvodu je nevyhnutné prihliadať na vrchnú vrstvu

Northfinder
Zdroj: Northfinder

Základná výbava na skialpinizmus

● Ľahké lyže s viazaním
● Kompatibilné lyžiarky
● Stúpacie pásy
● Teleskopické paličky
● Skialpová prilba
● Okuliare
● Čelovka
Ruksak (stačí objem do 30 litrov) s možnosťou pripnutia lyží

Okrem tohto základu budeš pri náročnejších trasách potrebovať aj lavínový set, ktorý sa skladá zo sondy, lopatky a lavínového vyhľadávača. Podľa náročnosti výstupu si musíš zvoliť vhodné mačky a nemal by si zabudnúť ani na horolezecký úväz, teda sedák, lano a cepín. V rámci doplňujúceho vybavenia mysli, samozrejme, na dostatok tekutín, nejaký snack (tyčinka, sušené ovocie či orechy), opaľovací krém, lekárničku, hodinky, mobil, powerbank či dry-pack na uchovanie vecí v suchu.

Od ponožiek až po hybridnú bundu

Dobré vybavenie sa však začína tým, čo máš na sebe. Ak sa zle oblečieš, okuliare ani čelovka ti nepomôžu. Mysli teda na to, že v prvom rade potrebuješ vhodné oblečenie. Znie to triviálne, ale začni kvalitnou spodnou bielizňou a ponožkami. Následne pridaj elastické alebo hybridné nohavice s dobrou ventiláciou, izolujúcu bundu či mikinu, izolujúce šortky alebo sukňu, vestu odolnú proti vetru alebo hybridnú bundu, ľahkú nepremokavú bundu a nepremokavé nohavice. Samozrejme, nezabudni na čiapku, rukavice na stúpanie a na zjazd, ale ani na náhradné časti oblečenia.

Northfinder
Zdroj: Northfinder

Jednoznačná voľba Tatranskej horskej služby

Všetko potrebné oblečenie na skialpinizmus ti ponúka slovenská značka Northfinder. Navyše univerzálna prepracovaná bunda od tejto značky je jednoznačnou voľbou Tatranskej horskej služby. Nesie aj príznačný názov – Solisko. V tejto bunde je použitá izolácia Polartec® Alpha® Direct, ktorá na jednej strane zabezpečí, že človek nevymrzne, ak potrebuje stáť na záchrannej akcii či pri asistencii na podujatiach, a na druhej strane dobre odvetrá prebytočné teplo, ak sa človek potrebuje hýbať. 

Northfinder, horská záchranna službaNorthfinder, horská záchranna službaNorthfinder, horská záchranna služba
Zobraziť galériu
(3)

Ako vrstviť materiály? 

Podľa odborníkov značky Northfinder musia jednotlivé vrstvy, ktoré máš na sebe, spolupracovať. Keďže pri skialpe sa často mení intenzita pohybu, potrebuješ, aby oblečenie, ktoré máš na sebe, spĺňalo viacero požiadaviek. Nechceš, aby ti bolo príliš teplo, ale zároveň chceš, aby tvoje oblečenie nenavlhlo od potu a aby ťa neprefúkol studený vietor. Každý materiál sa hodí na niečo iné. Na prvú a druhú vrstvu sa hodí Dri-release®, na zatepľovaciu vrstvu zase Primaloft®.

Northfinder
Zdroj: Northfinder
viac o vrstvení materiálov nájdeš tu

Trasy, ktoré ťa uchvátia 

Keďže si si už prečítal, čo všetko na tento šport potrebuješ, vieš, ako sa máš obliecť, a pripomenuli sme ti, že poctivú prípravu na skialpinizmus netreba podceniť, môžeme prejsť k tomu, kam sa môžeš vybrať.

Pre začiatočníkov

1. Lyžiarske stredisko Jasná v Nízkych Tatrách je dokonalým prostredím pre začínajúcich skialpinistov. Terén v tomto stredisku je upravený a na zjazdovkách sa dá využiť vyznačená trasa pre skialpinistov, po ktorej vyšliape až na Chopok aj neskúsený začiatočník. Pre tých pokročilejších, ktorí si trúfajú na náročnejšie podmienky, sa v okolí strediska nachádza niekoľko žľabov a sediel, ktoré ponúkajú vhodné podmienky na výstup a zjazd vo voľnej prírode. Ak si dostatočne skúsený, môžeš vyjsť až na vrchol Ďumbiera. Odmenou za tvoje odhodlanie bude výhľad na celú panorámu Liptova a Vysokých Tatier.

Northfinder
Zdroj: Northfinder

2. Trasa od hotela Srdiečko na Chopok je už ustálenou klasikou pre tých, ktorí s turistikou na lyžiach začínajú. Je to síce pohodová, no na fyzickú kondíciu náročnejšia trasa. Vedie od dolnej stanice lanovky na Srdiečku okrajom zasnežovanej zjazdovky až na Chopok. Na niekoľkých miestach počas výstupu sa trasa kríži s inými zjazdovkami, takže je dôležité, aby si výstup absolvoval pri dobrej viditeľnosti. Táto trasa má pre začiatočníkov viacero výhod. Upravený terén zjazdovky, malá pravdepodobnosť lavín a väčšinou aj lyžiarska stopa a záchranári, ktorí sú blízko.

3. Okolie Žiarskej chaty už zrejme pozná každý skúsenejší skialpinista. Od parkoviska sa na skialpových lyžiach môžeš dostať až na Žiarsku chatu zhruba za hodinu a pol. Je to jednoduchší výstup, ktorý zvládnu aj úplní začiatočníci. Z chaty sa dá po tej istej trase zlyžovať späť na parkovisko. Ak si však skúsenejší športovec, môžeš sa vydať ďalej až do Žiarskeho sedla, prípadne odtiaľ na Baranec alebo vrch Plačlivé. Tam ťa čaká adrenalín, zážitky a plnohodnotný skialpinizmus vo voľnej prírode.

Northfinder
Zdroj: Northfinder

Pre pokročilých

4. Táto trasa si vyžaduje viac skúseností aj dobrú kondíciu. Je teda vhodná skôr pre pokročilejších skialpinistov, ktorí už majú niečo za sebou. Ak patríš medzi nich, začni pri Štrbskom plese, prejdi Mlynickou dolinou k vodopádu Skok a od neho sa môžeš dostať až do Soliskového sedla. Odtiaľ sa dá zísť na zjazdovku od chaty Solisko alebo sa po rovnakej ceste vrátiť naspäť.

5. Zaujímavá skialpová trasa pre mierne pokročilých, ktorí si trúfajú preveriť svoje schopnosti mimo zjazdoviek, sa nachádza vo Veľkej Fatre v okolí Rakytova, ktoré ponúka viaceré možnosti. Dá sa vyraziť z Nižného Revúceho, zo Smrekovice alebo ísť Teplou dolinou. V tejto oblasti sa však odporúča myslieť na lavínovú výbavu. 

Northfinder
Zdroj: Northfinder

Či už si skúsenejší skialpinista, alebo začiatočník, nezabúdaj na kvalitnú výbavu. Bezpečnosť je totiž prvoradá. Ak ti ešte chýbajú skúsenosti, nepodceňuj výber vhodného vybavenia, ktoré bude zodpovedať terénu, ktorý si zvolíš, a schopnostiam, ktoré máš. Do hôr vyrážaj minimálne vo dvojici a vždy zohľadňuj počasie a najmä lavínové nebezpečenstvo.

chcem kvalitné skialpové vybavenie
Advertisement
Domov
Zdieľať
Diskusia