Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
28. decembra 2021, 15:06
Čas čítania 0:43
Viktor Kniš

Extrémna zima na Slovensku podľa SHMÚ: arktické dni a teploty okolo –20 stupňov Celzia, ktoré neustávajú

NEWS POČASIE
Uložiť Uložené

Teplota sa ledva dokáže dostať na hodnoty okolo –10 stupňov Celzia.

Na Slovensko prišla vlna veľmi chladných dní a nocí, keď teploty prerážajú hranicu –20 °C a len zriedka sa dostanú na jednociferné záporné hodnoty. SHMÚ informuje aj o ďalších netradičných úkazoch. 

„Vzhľadom na rýchle večerné ochladenie bola na stanici Podolínec teplota pod –20 °C nepretržite až 15,5 hodiny. Nízka tak bola aj priemerná denná teplota s hodnotou –19,5 °C, čo sa v nižších polohách ani nevyskytuje každú zimu,“ upozornil Slovenský hydrometeorologický ústav. 

V pondelok namerali najchladnejšie teploty na staniciach Podolínec (–23,3 °C) a Červený Kláštor (–22,7 °C). Takéto javy síce nie sú v zime mimoriadne, ale meteorológov prekvapuje najmä to, ako dlho sa teploty držia rekordne nízko. 

„Ďalšou zaujímavosťou tohto krátkodobého ochladenia je teplota na stanici Plaveč, ktorá sa už druhý deň udržala pod –10 °C,“ dodávajú odborníci s tým, že takýto jav definujú ako arktický deň.


Chladno bude aj naďalej, podľa meteorológov však už máme očakávať aj oteplenie. Na nízke teploty (do –15 °C) v utorok ráno meteorológovia upozorňujú v okresoch Kežmarok, Stará Ľubovňa, Sabinov a Bardejov. Hmla sa môže v utorok ráno vyskytnúť v okresoch Dolný Kubín, Námestovo a Tvrdošín.

Domov
Zdieľať
Diskusia