Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento článok je sponzorovaný obsah spoločnosti Kooperativa.
30. novembra 2022, 11:00
Čas čítania 3:17
Sponzorovaný obsah

Prvý sneh a zradná námraza dokáže zneistiť aj skúsených šoférov. Vďaka týmto 5 tipom budeš v zime jazdiť ako profesionál

Prvý sneh a zradná námraza dokáže zneistiť aj skúsených šoférov. Vďaka týmto 5 tipom budeš v zime jazdiť ako profesionál
Zdroj: Unsplash/Ross van der Wal
TECH AUTOMOBILOVÝ PRIEMYSEL
Uložiť Uložené

Aj keď sú zasnežené vozovky čoraz väčšou raritou, neznamená to automaticky nižšie nebezpečenstvo na cestách.

To, že v zime by mali byť šoféri opatrnejší, neplatí len pre začiatočníkov, ale aj pre skúsených dlhoročných vodičov. Aj keď je snehu každým rokom menej a zasnežené vozovky sú čoraz väčšou raritou, neznamená to automaticky nižšie nebezpečenstvo na cestách.

Práve naopak, počas zimných mesiacov by si mal pri šoférovaní myslieť na množstvo vecí, a to aj vtedy, keď práve nejdeš po zasneženej ceste. „Hnedá snehová čľapkanica je oveľa nebezpečnejšia, keďže dáva falošný pocit istoty,“ upozorňuje známy motoristický novinár Rasťo Chvála, ktorý nám pomohol zhrnúť najdôležitejšie tipy na bezpečné šoférovanie v zime.

Kooperativa, auto, zima, šoférovanie
Zdroj: Kooperativa

Prečo je dôležité byť v zime opatrnejší?

Zo štatistík poisťovne Kooperativa vyplýva, že počas minuloročnej zimy im poistenci nahlásili 26-tisíc poistných udalostí. Je teda zrejmé, že práve počas chladnejších mesiacov by si mal byť na cestách opatrný a vždy dobre pripravený. S tým ti pomôže týchto 5 tipov.

1. Zmeň myslenie a použi matematiku

Prvým „krokom“, ktorým by mal každý zodpovedný šofér zareagovať na príchod zimy, má byť podľa Rasťa Chválu zmena myslenia. Ak si šofér, musíš si uvedomiť, že počas týchto mesiacov potrebuješ dávať na ceste väčší pozor, aby si dokázal včas zareagovať. Podľa Rasťa ti môže k lepšej predstave pomôcť aj matematika. 

V zime by si mal vynásobiť čas, ktorý bežne potrebuješ na jazdu. Aj keď ideš trasou, ktorou chodievaš bežne, v zime si na ňu vyhraď násobne viac času ako v lete, aby si v nepriaznivom počasí a na zradnej ceste nemusel ísť rýchlo. Mysli tiež na to, že násobne dlhšiu vzdialenosť potrebuješ aj na zastavenie auta.

Kooperativa, auto, zima, šoférovanie
Zdroj: Kooperativa

Taktiež je dôležité, aby si ostatným šoférom a chodcom dal vedieť násobne skôr, aký úkon ideš urobiť. Žiadne manévre nerob na poslednú chvíľu. Na druhej strane, pri rýchlosti, ktorou ideš, treba deliť. Znižuj aj všetky faktory, ktoré ťa počas jazdy autom rozptyľujú. S takouto matematickou zmenou myslenia príde automaticky aj zodpovedný prístup za volantom. Samozrejme, Rasťo ti neodporúča konkrétny postup, ktorým si vypočítaš, o koľko skôr musíš v zime vyraziť z domu do práce alebo koľkonásobne dlhšia je brzdná dráha v zime. Každé auto je totiž iné. Týmto „matematickým“ prístupom máš len pochopiť, že šoférovanie v zime je diametrálne odlišné od toho letného.

2. Buď opatrný, aj keď nenasnežilo

Častou chybou vodičov je, že pokiaľ na ceste nevidia sneh, automaticky strácajú opatrnosť. Aj keď sú zasnežené vozovky čoraz výnimočnejšie, neznamená to, že by si mal na zimných cestách dávať menší pozor. Rasťo Chvála upozorňuje, že ani cesty, na ktorých nie je čerstvý sneh, nie sú v zime bezpečnejšie. Na zasneženej cestičke je totiž každému jasné, že má šoférovať opatrne, avšak hnedá snehová čľapkanica je oveľa nebezpečnejšia, pretože dáva falošný pocit väčšej istoty.

Kooperativa, auto, zima, šoférovanie
Zdroj: Kooperativa

Možno máš aj ty nutkanie ísť rýchlejšie, keď na ceste vidíš iba mokrý roztápajúci sa sneh. Tvoje pneumatiky sa však touto posolenou kašou ľahko obalia, dezén prestane fungovať a auto potom ide mimo želanej stopy. Pozor treba dávať najmä začiatkom zimy. V tom čase sa objavuje prvá námraza. 

3. Predvídaj a skúšaj

Správne predvídať situáciu na cestách často nedokážu nielen čerství absolventi autoškoly, ale ani dlhoroční šoféri. V odhade sa však môžeš zlepšovať. Podľa Rasťa Chválu je dôležité, aby si vnímal svoje okolie. Ideš dolinou, v ktorej je chladnejšie, prechádzaš cez most alebo vchádzaš do tieňa? Všímaj si, ako sa vtedy tvoje auto správa. 

„Ak ideme z Bratislavy do Banskej Bystrice po suchej diaľnici, ale hore pod Donovalmi sneží, musíme prepnúť program v hlave do zimného režimu,“ vysvetľuje Rasťo. Odporúča, aby si na snehu skúsil pridať. Zistíš tak, akú má priľnavosť. Ak si na vozovke sám, môžeš skúsiť pribrzdiť, aby si vedel, ako sa tvoje auto na danom povrchu správa.

šoférovanie
Zdroj: Unsplash/M&W Studios

4. Postarať sa treba aj o auto 

Aj keď väčšina vodičov myslí na to, že ich auto potrebuje v zime špeciálnu starostlivosť, nikdy nie je na škodu si to opäť pripomenúť. Samozrejmosťou je výmena pneumatík z letných na zimné, odmeranie hĺbky dezénu či kontrola tlaku v pneumatikách. Mysli však aj na nemrznúcu zmes a skontroluj akumulátor, ale aj to, či stierače na tvojom aute fungujú tak, ako majú.

5. Nezabudni na autopoistenie

Každý zodpovedný šofér si zrejme uvedomuje, že zima je pre neho tým najnebezpečnejším obdobím. Šmyky, zľadovatená cesta, skorý západ slnka či dokonca jazda v snehovej kalamite vedia šoférovanie poriadne znepríjemniť aj tým, ktorí ho za bežných okolností zbožňujú. Všetky tieto faktory aj možné scenáre, ktoré môžu nastať, sú, samozrejme, dobrým dôvodom na poistenie auta. 

Poisťovňa Kooperativa, v ktorej má svoje auto poistené najviac Slovákov, predstavila tento rok nové riešenie komplexného autopoistenia AutoMat. Výhodou je, že toto riešenie ti umožňuje vyskladať poistenie auta v jednom balíku a získať tak výhodnejšiu cenu. Zahŕňa havarijné poistenie spolu s povinným zmluvným poistením, službami zadarmo aj užitočnými pripoisteniami.

chcem vedieť viac
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa @garaz.tv

Na záver ti chceme pripomenúť, že zima je za rohom a tvoja opatrnosť za volanom by mala každým dňom rásť. Radšej choď pomalšie a príď neskoro ako vôbec. Nerozptyľuj sa telefónom, maj oči na ceste a predvídaj. Buď ohľaduplný voči ostatným vodičom a daj im včas vedieť, čo ideš urobiť. 

Domov
Zdieľať
Diskusia