Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
25. novembra 2022, 12:30
Čas čítania 6:39
Denisa Šútorová

Topmodelka Barbora Brušková pracuje v Japonsku: Milovali tu plavovlasé dievčatá s modrými očami, no dnes už je to inak (Rozhovor)

Topmodelka Barbora Brušková pracuje v Japonsku: Milovali tu plavovlasé dievčatá s modrými očami, no dnes už je to inak (Rozhovor)
Zdroj: archív Barbory Bruškovej
MÓDA CESTOVANIE JAPONSKO MÓDA MODELING
Uložiť Uložené

Topmodelka Barbora Brušková sa momentálne kvôli práci nachádza v Tokiu. Okrem toho, ako sa jej darí v kariére a ako si spomína na svoje začiatky, nám prezradila aj to, kde si dať v japonskej metropole najlepší ramen a kam sa chodí zabaviť.

Topmodelka Barbora Brušková sa momentálne kvôli práci nachádza v ďalekom Tokiu. Prvýkrát sa tam ocitla presne pred desiatimi rokmi, keď s modelingom začínala. V rozhovore ti porozpráva, ako sa odvtedy zmenil jej život, ale aj to, kam ísť v japonskej metropole na najlepší ramen, matcha latte, kde majú skvelé drinky či dokonca slovenské víno. 

Topmodelke Barbore Bruškovej patria svetové prehliadkové móla aj titulky prestížnych svetových magazínov.
Topmodelke Barbore Bruškovej patria svetové prehliadkové móla aj titulky prestížnych svetových magazínov. Zdroj: archív Barbory Bruškovej

Napriek tomu, že Barbora vo svete modelingu dosiahla veľa, svoje kariérne úspechy berie s pokorou a neraz dokázala, že stojí nohami pevne na zemi. Popri práci totiž stihla získať inžiniersky titul a tiež založiť vlastnú ekologickú značku STROOI Slovensko.

„Človek naozaj nikdy nevie, kde sa ocitne. Teraz je svet taký rýchly, že dnes som v Tokiu, ale neviem, ako to bude, keď prídem domov. Trh aj svet sa menia každý deň. Je dobré ísť za svojím cieľom, ale rovnako je dobré mať zadné dvierka. Len čakať na niečo, čo môže byť, ale aj nemusí, je veľmi riskantné,“ povedala Barbora.

V Refresheri ti radi prinášame príbehy úspešných Slovákov. Ak ťa bavia články o inšpiratívnych ľuďoch, ktorí vynikajú v umení, kultúre či módnom priemysle, staň sa členom klubu REFRESHER+ a všetky články si prečítaj bez obmedzení.

Od tvojho kastingu pre Elite Model Look už uplynulo desať rokov a dnes patríš medzi najúspešnejšie slovenské modelky. Čo všetko sa ti za tie roky podarilo stihnúť? 

Presne nad týmto som sa nedávno zamýšľala, keď som opäť prišla do Tokia. Kvôli práci som sem chodila častejšie, no prvýkrát som toto mesto navštívila v roku 2012. Aj ja sama som si vlastne spravila taký „lifecheck“. 

Odporúčané
Ako ušetriť na cestovaní po Bratislave? Najlepšie tipy Ako ušetriť na cestovaní po Bratislave? Najlepšie tipy 24. apríla 2024, 15:00

Nejako som nechcela premýšľať nad tým, čo by som urobila vtedy inak, čo by bolo keby... Celé som to, naopak, poňala s obrovskou vďakou a radosťou a uvedomujem si, že vstup do modelingu mi dal extrémne veľa príležitostí, priateľov, zážitkov, skúseností, samozrejme, aj tých cestovateľských, ale hlavne pracovných.

Topmodelka Barbora Brušková sa momentálne kvôli práci nachádza v najľudnatejšom meste sveta Tokiu. Prezradila, čo nás na japonskej metropole môže prekvapiť aj ktoré spoty rozhodne nevynechať.
Topmodelka Barbora Brušková sa momentálne kvôli práci nachádza v najľudnatejšom meste sveta Tokiu. Prezradila, čo nás na japonskej metropole môže prekvapiť aj ktoré spoty rozhodne nevynechať. Zdroj: archív Barbory Bruškovej

Okrem toho, že som popri modelingu a cestovaní stihla úspešne vyštudovať vysokú školu, začala som vlastné podnikanie. Hlavne som sa mentálne posunula a myslím si, že aj prirodzene dosť vyzrela.

Keď teraz vidím dievčatá na kastingoch, ktoré sú v podobnom veku, v akom som sem prvýkrát prišla, niekedy si hovorím, čo som tu vlastne vtedy robila, že som tu určite musela byť trochu stratená. Dnes som však veľmi vďačná, že som tam, kde som, a nehľadím na to, kde by som ešte mohla byť.

Ako prebiehajú tvoje dni v Tokiu, na čom všetkom momentálne pracuješ?


Pracovný týždeň je viac-menej rovnaký, predovšetkým sú to fotenia, ale napríklad včera som mala prehliadku pre vlasovú značku Toni&Guy. Väčšinou tu však pracujem pre lokálne japonské značky alebo to môžu byť japonské magazíny. No a pomedzi to máme kastingy, ktoré sú niekedy aj po celom Tokiu, takže to dá celkom zabrať.

Odporúčané
TOP 15 tričiek s krátkymi rukávmi na leto 2024. Trendy je minimalizmus aj výrazné grafiky TOP 15 tričiek s krátkymi rukávmi na leto 2024. Trendy je minimalizmus aj výrazné grafiky 19. apríla 2024, 11:00

Do toho pracujem na svojej vlastnej značke STROOI Slovensko, ktorá je zameraná na stopercentne prírodné a kompostovateľné slamky z bambusu a obilné slamky. Vybavujem maily, objednávky, faktúry, veci týkajúce sa sociálnych sietí. A okrem iného sa snažím aj si to tu užiť.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Barbora Bruskova (@barborabruskova)

Ako na teba japonské hlavné mesto pôsobí? 

Aspoň raz za život prajem každému, ak má tú možnosť alebo príležitosť, Tokio naozaj zažiť. Je to mesto, ktoré je skrátka jedinečné a špecifické, a myslím si, že nič také nikde inde nezažijete.

Už len prechádzka po ulici je tu jeden obrovský zážitok, napríklad aj vďaka japonskému štýlu obliekania. Nič spolu neladí, ale vlastne... všetko spolu ladí. Je to taký mišung, na druhej strane je to niečo veľmi jedinečné, čo na prvý pohľad pôsobí pútavo a dotvára atmosféru mesta. 

Topmodelka Barbora Brušková sa momentálne kvôli práci nachádza v Tokiu. Porozprávala nám o tom, ako sa módny priemysel mení, ale aj ako si jedinečnú japonskú metropolu užiť.
Topmodelka Barbora Brušková sa momentálne kvôli práci nachádza v Tokiu. Porozprávala nám o tom, ako sa módny priemysel mení, ale aj ako si jedinečnú japonskú metropolu užiť. Zdroj: Instagram/Barbora Bruskova

Máš tipy, čo rozhodne v meste neobísť?

Japonsko je hlavne o jedle a tých skvelých spotov je naozaj neúrekom. Ak sa sem niekto chystá, pokojne mi napíšte na Instagrame a rada sa s vami podelím o svoje nekonečné zoznamy.

Odporúčané
Chiara Ferragni: jedna z najvplyvnejších influenceriek na svete prichádza o reputáciu. Koľko si pýta za jeden príspevok? Chiara Ferragni: jedna z najvplyvnejších influenceriek na svete prichádza o reputáciu. Koľko si pýta za jeden príspevok? 14. apríla 2024, 9:30

Ako vegánka môžem spomenúť skvelé miesta ako T’s tan tan ramen, Izakaya Masaka, Newport, 8ablish, Sorano, ale i nevegánske Niyota Aoyama, Narisawa, Kaikaya, Sushi Katsumidori či iné. Na lahodnú matchu odporúčam zájsť do The Matcha Tokyo, Cafe Kitsune, Nana’s Green Tea, ale i Steamer Coffee Company.

Čo sa týka barov, úžasný zážitok ponúka New York Bar s neskutočným výhľadom na rozľahlé mesto, takisto Rooftop bar Andaz alebo No.501, Apéro, Wineshop Flow, kde môžete ochutnať aj víno našich skvelých slovenských vinárov.

Scestovaná Slovenka nám poradila, čo v japonskej metropole rozhodne nevynechať.
Scestovaná Slovenka nám poradila, čo v japonskej metropole rozhodne nevynechať. Zdroj: archív Barbory Bruškovej

Je niečo, čo ťa v Tokiu prekvapilo?

Je tu úžasný poriadok! A to aj napriek tomu, že tu nikde nemajú koše, ktoré po roku 1995 odstránili v dôsledku istého teroristického útoku, pretože by sa v nich mohlo niečo nebezpečné skrývať.

Tie sú len niekde v obchodoch, podnikoch, no na verejných priestranstvách ich nenájdete, prípadne naozaj len veľmi zriedkavo. Rovnako tu však nie sú odpadky. Japonci sú skrátka od malička vychovávaní, že si smeti berú so sebou a zrecyklujú ich doma.

Topmodelka Barbora Brušková nám porozprávala o tom, ako vníma Japoncov aj čo by nás na Tokiu mohlo prekvapiť.
Topmodelka Barbora Brušková nám porozprávala o tom, ako vníma Japoncov aj čo by nás na Tokiu mohlo prekvapiť. Zdroj: Instagram/Barbora Bruskova

Dobre, keby ste išli v piatok večer do nejakej turistickej časti, kde sú bary a kluby, tak sa to môže stať, ale keď sa tou istou časťou prejdete skoro ráno, bude to upratané. Dokonca som párkrát videla, že niekto zdvihol servítok či papier aj napriek tomu, že nebol jeho.

Ako vnímaš Japoncov ako národ?

Japonci sú perfektní, čo sa týka time manažmentu a dochvíľnosti. To, čo povedia, neskôr naozaj platí. Všetci robia to, čo majú, podľa pravidiel a nariadení. Všetko funguje a je tu neskutočná disciplína. Keďže ja sama som veľká perfekcionistka a potrebujem mať všetko spravené do detailov tak ako treba, veľmi to, samozrejme, oceňujem a bude mi to na Slovensku nesmierne chýbať.

Odporúčané
Dopraj si bohémsky wellness a zaži dokonalý oddych. Vychutnáš si ho len pár kilometrov od Bratislavy Dopraj si bohémsky wellness a zaži dokonalý oddych. Vychutnáš si ho len pár kilometrov od Bratislavy 12. apríla 2024, 11:30

Zároveň sú veľmi priateľskí, doslova by sa aj rozdali. S tými ich úklonmi sa tu niekedy cítim ako princezná (smiech) a všetci sa vám snažia pomôcť, no niekedy až príliš. Možno ani sami nevedia ako, ale chcú vám skrátka pomôcť. Preto je niekedy lepšie nepýtať sa na cestu a radšej použiť Google Maps.

Topmodelka Barbora Brušková sa momentálne nachádza v Tokiu. Dala nám skvelé tipy na dobrý ramen aj výborné matcha latte.
Topmodelka Barbora Brušková sa momentálne nachádza v Tokiu. Dala nám skvelé tipy na dobrý ramen aj výborné matcha latte. Zdroj: archív Barbory Bruškovej

V Tokiu si pred viac ako desiatimi rokmi rozbiehala svoju kariéru. Preferuje Ázia čoraz viac európske typy modeliek? 

Je to tu úplne iné, ako keď som tu bola prvýkrát. Dnes je tu po mojom looku modelky oveľa menší dopyt. Pred desiatimi rokmi boli naozaj v kurze vysoké blondíny s modrými očami, dnes už pre Áziu, a myslím, že i celkovo pre svet, také zaujímavé nie sú. Áno, stále si tu dokážem nájsť prácu aj ja, ale je to ťažšie.
 

Naopak, dnes sa v Tokiu oveľa viac uchytia dievčatá s tmavšími a kratšími vlasmi, teda prirodzene cítiť, že aj Japonci si hľadajú imidž bližší svojmu typu. Je to však aj tým, ako sa vyvíja spoločnosť, trendy, situácia inde vo svete, a, samozrejme, ovplyvnil to aj covid.

Topmodelka Barbora Brušková porozprávala aj o tom, ako sa modeling zmenil od čias, keď začínala.
Topmodelka Barbora Brušková porozprávala aj o tom, ako sa modeling zmenil od čias, keď začínala. Zdroj: Instagram/Barbora Bruskova

Ako dnes uspieť v modelingu a čo je v ňom iné, odkedy si začínala?

Myslím si, že dnes je v modelingu skôr vyhľadávaný typ osobnosti ako krása. Ľudia hľadajú aj niečo iné ako to, že má modelka peknú tvár a skvelú postavu, lebo dokonalé miery a výšku už má väčšina modeliek.

Odporúčané
Podpätky, legíny či tangáče. Toto sú ikony ženského šatníka, ktoré pôvodne vznikli pre mužov Podpätky, legíny či tangáče. Toto sú ikony ženského šatníka, ktoré pôvodne vznikli pre mužov 9. apríla 2024, 14:30

Dnes je už dôležité vedieť sa niečím odlíšiť. Či už fyzicky, jedinečným znamienkom, alebo osobnostne, napríklad aktivitami pomimo, intelektom alebo profesionalitou. Zároveň to už nie je ani také striktné ako kedysi. Je to o jedinečnosti a inakosti... skrátka o tom, ako vyniknúť v dave.

Keď si sem prvýkrát vycestovala kvôli práci, mala si iba šestnásť. Čo by si poradila dievčatám v podobnom veku, ktoré s modelingom začínajú?
Nebáť sa, ísť do toho naplno a užívať si to. Pokiaľ taká príležitosť je, treba ju využiť a byť za ňu vďačná. Samozrejme, s rozumom a nohami pevne na zemi.

Barbora Brušková odkráčala prehliadky pre svetoznáme značky Dior, Louis Vuitton či Saint Laurent. John Galliano sa netají tým, že slovenská kráska je jeho múzou.
Barbora Brušková odkráčala prehliadky pre svetoznáme značky Dior, Louis Vuitton či Saint Laurent. John Galliano sa netají tým, že slovenská kráska je jeho múzou. Zdroj: Instagram/Barbora Bruskova

Na druhej strane a celkom úprimne obdivujem svoju maminu, ktorá ma vtedy v šestnástich rokoch pustila na dva mesiace samu do Japonska. Je to naozaj o veľkom strachu matky a tej svojej za túto možnosť veľmi ďakujem. 

Som hrdá Slovenka a Slovensko je naozaj úžasná krajina, ale iba cestovaním a spoznávaním, zažívaním a stretávaním nových ľudí rastieme aj my ako osobnosti a potom ako národ. Ale dnes, keď viem, ako to vo svete chodí, mam voči tomu ozajstný rešpekt. 

Ako modelka máš na sebe často luxusné oblečenie, aký je však tvoj štýl mimo práce?

Nepovažujem sa za nasledovateľa trendov. Mám rada minimalistické a kombinovateľné kúsky – čierna, biela, sivá, denim sa podľa mňa spolu vždy dajú pekne skombinovať. 

Odporúčané
Martin s Amy cestujú od Antarktídy po Aljašku: Hádky vyrieši naše veľké auto. Keď sedím dole a Amy je hore, nevidíme sa (Rozhovor) Martin s Amy cestujú od Antarktídy po Aljašku: Hádky vyrieši naše veľké auto. Keď sedím dole a Amy je hore, nevidíme sa (Rozhovor) 6. apríla 2024, 9:30

Keď si niečo vyberám, snažím sa dbať aj na ekologický dosah a tiež radšej investujem do niečoho kvalitnejšieho a drahšieho, čo môžem mať na celý život. Samozrejme, veľmi rada podporujem aj lokálnu tvorbu našich slovenských dizajnérov. Riadim sa mottom, že menej je viac.

Barbora Brušková nám porozprávala o svojej kariére aj o tom, ako vníma svoje začiatky.
Barbora Brušková nám porozprávala o svojej kariére aj o tom, ako vníma svoje začiatky. Zdroj: Instagram/Barbora Bruskova

Nehovorím však, že si nikdy nič nekúpim vo fast fashion obchode, nie všetky ekologické značky sú aj mne dobré a nie všetky udržateľné nohavice či rifle napríklad sedia na môj typ postavy. Myslím si, že som to však v poslednom čase s nákupmi celkom dosť obmedzila. Kedysi som si zvykla dopriať aj nejaké drahšie kúsky, dnes radšej peniaze investujem tam, kde sa zídu viac.

Sama si idolom mnohých dievčat v modelingu. Kto inšpiruje teba?

Myslím, že také to každodenné bytie. Ulica, svet, cestovanie, rôzne krajiny, mestá, ale, samozrejme, aj fotenia a samotné prehliadky. Som veľmi pocitový človek, teda nielen v obliekaní, ale aj vo vnímaní, v živote a situáciách. Veľkú inšpiráciu vidím aj vo svojich blízkych, kamarátoch a ľuďoch, ktorými sa obklopujem.

Topmodelka Barbora Brušková stojí nohami pevne na zemi. Počas kariéry stihla vyštudovať aj založiť si vlastný biznis.
Topmodelka Barbora Brušková stojí nohami pevne na zemi. Počas kariéry stihla vyštudovať aj založiť si vlastný biznis. Zdroj: Instagram/Barbora Bruskova

Aké sú tvoje plány do budúcna?

Stále robiť to, čo robím, a pokiaľ ide o modeling, tak ak sa bude dať, fungovať ako doteraz. Kým sa darí, určite budem veľmi rada pokračovať na tejto svojej ceste. Ďalej chcem budovať svoju značku, rozširovať portfólio ekologických produktov, pracovať na zaujímavých projektoch a vzdelávať sa, aby som stále rástla. 

Odporúčané
Hviezda Transformerov aj anjelik Victoria’s Secret? Toto si možno nevedel o krásnej partnerke Jasona Stathama Hviezda Transformerov aj anjelik Victoria’s Secret? Toto si možno nevedel o krásnej partnerke Jasona Stathama 5. apríla 2024, 12:30

Plánom je hlavne užívať si všetko to, čo mi do života prichádza, tešiť sa z maličkostí, milovať a nezblázniť sa. Dnes žijeme takú rýchlu dobu, že si neuvedomujeme, že každodenné bytie je obrovským zážitkom a veľkou vzácnosťou.

Barbora Brušková je slovenská topmodelka, ktorá do sveta modelingu prerazila vďaka kastingu Schwarzkopf Elite Model Look 2011. Okrem toho, že ju John Galliano hrdo nazýva svojou múzou, má krásna Slovenka na zozname aj prehliadky svetových značiek ako Saint Laurent, Hermès, Giorgio Armani, Zimmermann, Schiaparelli, Elie Saab či No.21 a pravidelne pózuje na titulkách časopisov Vogue, Elle, Harper’s Bazaar či l’Officiel. Popri modelingu rozbehla úspešnú ekologickú značku STROOI Slovensko.
Domov
Zdieľať
Diskusia