Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
17. novembra 2022, 11:30
Čas čítania 1:08
Tímea Krauszová

Vieš, čo je fexting? Táto manipulatívna technika ti podľa odborníčky môže zničiť vzťah

NEWS O VZŤAHOCH A LÁSKE RANDENIE V 21. STOROČÍ
Uložiť Uložené

Odborníčka neodporúča konflikty riešiť cez správy. Ľahko to môže zničiť aj dlhoročný vzťah.

Hádaš sa občas s partnerom alebo partnerkou cez telefón? Posielanie nahnevaných správ a riešenie konfliktov online sa zjavne stalo takým bežným, že preň už v angličtine existuje aj oficiálny termín: fexting. Spája slová fighting (hádanie sa) a texting (posielanie správ). Toto slovo v rozhovore pre Harper's Bazaar použila aj prvá dáma USA Jill Biden, ktorá priznala, že občas „fextuje“ so svojím manželom.

Odporúčané
Príbehy Sloveniek, ktorým sa nevyplatilo poslať nahú fotku: Na druhý deň mi ju poslali cudzí ľudia, mali aj komentáre na môj výzor Príbehy Sloveniek, ktorým sa nevyplatilo poslať nahú fotku: Na druhý deň mi ju poslali cudzí ľudia, mali aj komentáre na môj výzor 29. novembra 2020, 9:30

Môže ti to zničiť vzťah

Znie to ako vzdialený bratranec sextingu, a je tiež nebezpečný. Medzi formy fextingu patrí napríklad bombardovanie správami (už len samotné množstvo môže oponenta v hádke vyčerpať a zmiasť), alebo využívanie sarkazmu či emotikonov tak, aby spôsobili bolesť.

Podľa portálu Well and Good je fexting aj to, keď cielene neodpisuješ, nereaguješ na výčitku alebo naschvál píšeš, aby druhá strana videla informáciu o tom, že odpisuješ, no ty nikdy nič nepošleš. Sú to manipulatívne techniky, ktoré môžu vyvolať negatívne reakcie alebo spôsobiť bolesť.

Fexting je nové slovo pre hádky cez telefón.
Fexting je nové slovo pre hádky cez telefón. Zdroj: Unsplash/Asterfolio

Psychoterapeutka Hannah Martin pre magazín Glamour vysvetlila, že hádky cez správy sú nebezpečné. Textové správy sa môžu ľahko nesprávne pochopiť, pretože ti chýba kontext, ktorý je bežne pri komunikácii tvárou v tvár dostupný: výrazy tváre, intonácia či gestikulácia.

Okrem toho môžeš ľahko v zápale hnevu poslať niečo, čo potom oľutuješ. „Správy často píšeme rýchlo a bez premýšľania, najmä keď sme nahnevaní alebo podráždení. Môže to byť zdrvujúce. Viem o vzťahoch a celoživotných priateľstvách, ktoré skončili pre jednu nahnevanú správu poslanú v amoku,“ vraví psychoterapeutka.

Odporúčané
Vyrazila som na speed dating. Bola som nahnevaná, frustrovaná a takmer som utiekla s plačom Vyrazila som na speed dating. Bola som nahnevaná, frustrovaná a takmer som utiekla s plačom 8. marca 2024, 12:30

Problém je, že v hneve ľahko pošleš niečo, čo nemyslíš vážne. Alebo niečo, čo je síce pravdivé, ale je lepšie o tom nehovoriť alebo si to nechať na neskôr. Keď už raz správu odošleš, niet cesty späť. Martin preto ľuďom odporúča, aby sa dohodli, kedy budú o probléme hovoriť osobne, a neriešili konflikty cez správy.

Domov
Zdieľať
Diskusia