Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
1. novembra 2022, 12:30
Čas čítania 5:25
Jana Chovancová

5 vecí, ktoré by sa Slováci mali naučiť od ostatných krajín. V čom zaostávame najviac?

5 vecí, ktoré by sa Slováci mali naučiť od ostatných krajín. V čom zaostávame najviac?
Zdroj: Unsplash/Martin Katler
ZAUJÍMAVOSTI CESTOVANIE EURÓPA SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Tak ako každá iná krajina, aj Slovensko má zopár nedostatkov. Hovorí sa, že učenia nie je nikdy dosť a ľudia sa majú vzdelávať celý život. Zostavili sme preto päť vecí, ktoré by sa Slovensko mohlo naučiť od ostatných krajín.

Slovensko. Poučka z učebníc geografie hovorí o tom, že naša krajina leží v srdci Európy obklopená piatimi susedmi. Jej dominantami sú majestátne hory, Tatry, jedinečné jaskyne, množstvo hradov a zámkov či bohatá zásoba termálnych vôd. Slovensko má tiež bohatú históriu, o čom svedčia aj kultúrne pamiatky. Čo však naša takmer dokonalá krajina nemá a čo v poučke z učebnice nenájdeš?

V Refresheri ti každý deň prinášame zaujímavé články z domova i zo sveta. Ak sa ti naša tvorba páči a chceš podporiť redakčný tím, staň sa členom klubu Refresher+.

Od Slovákov si stále môže brať príklad niekoľko krajín. Zlepšili sme sa napríklad v recyklácii odpadu a pri otázke čistoty v domácnostiach sa od nás môžu ostatné krajiny tiež čo-to priučiť. Existuje však množstvo vecí, ktoré by si Slováci mohli osvojiť od zahraničia. Vybrali sme päť najdôležitejších. 

Tolerovať menšiny ako napríklad Švédi

Začnime rovno zhurta. My Slováci radi pripomíname, že sme k ľuďom láskaví, priateľskí a pohostinní. Často to však platí iba v prípadoch, ak daná osoba spĺňa našu predstavu „normálneho“ človeka. O tom, že je Slovensko v tolerancii menšín pozadu desiatky rokov, sme sa mohli na vlastné oči presvedčiť v uplynulých dňoch. Krátko po tragickej streľbe na Zámockej, pri ktorej zomreli dvaja LGBTI+ ľudia, poslanci neschválili inštitút partnerského spolužitia.

Na porovnanie, manželstvá párov rovnakého pohlavia sú legalizované v 33 krajinách sveta, pričom 18 z nich je v Európe. U nás nemajú LGBTI+ ľudia bohužiaľ ani základné práva.

Odporúčané
Spevák Adam Pavlovčin: Chcel som tu ostať, ale po tomto všetkom rozmýšľam nad odchodom (Videorozhovor) Spevák Adam Pavlovčin: Chcel som tu ostať, ale po tomto všetkom rozmýšľam nad odchodom (Videorozhovor) 20. októbra 2022, 19:00

Tolerancia sa však netýka iba komunity LGBTI+. Ide aj o národnostné, náboženské a iné menšiny. Slováci neustále riešia otázku vierovyznania, ťažko akceptujú iné náboženstvo ako kresťanstvo. „Starosti“ im robia aj imigranti či Rómovia. Podľa prieskumu z roku 2019 na stránke Pewresearch sa na posledných priečkach v otázke tolerancie menšín umiestňujeme práve my Slováci. Prvenstvá obsadili krajiny ako Švédsko, Nemecko či Holandsko.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 123773 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • V čom by sme sa mali inšpirovať od Islandu.
  • V čom je zdravotná starostlivosť vo Švédsku lepšia.
  • Ktoré krajiny v Európe majú dobré diaľnice a či patríme k nim.
  • Kde na svete sú modré zóny a čo sa môžeme od nich naučiť.
Domov
Zdieľať
Diskusia