- produkty a služby určené pre osoby staršie ako 18 rokov
- sex, nahotu a iný NSFW obsah
- násilie, krv alebo obsah nevhodný pre citlivé povahy
Vysokoškoláčka nám priblížila pivnú kultúru, v ktorej sa za posledné roky stala odborníčkou.
Hoci má Dorota Šujanská z Nových Zámkov iba 21 rokov, o pive toho vie omnoho viac než skúsení baroví povaľači. Dosvedčuje to i fakt, že v súťaži Pilsner Urquell Master Bartender sa umiestnila na treťom mieste, čím sa stala najmladším výhercom.
S mladou, pozitívne naladenou bartenderkou sme sa, samozrejme, stretli „na pive“. Počas toho, ako z pohárov ubúdal poctivo načapovaný šnyt, nám Dorota svojím rozprávaním priblížila skutočnú pivnú kultúru. V rozhovore prezradila, podľa čoho spoznáš zlé pivo, ako manipulovať s pivným sklom, ale i to, čo všetko musela zvládnuť, aby mohla hrdo nosiť titul Master Bartender.
Ako si sa dostala k pivu? Koľko rokov si musela stráviť v gastronómii, aby si sa ho naučila správne čapovať?
Úplne prvýkrát som sa s pivom dostala do kontaktu ešte ako dieťa, keď sme naň chodili s rodičmi. Väčšinou sme boli niekde u babky na dedine a ocino mi dal ochutnať z peny. (smiech)
V gastronómii som sa však pohybovala vyše päť rokov, kým som sa skutočne dostala k pivnej kultúre. To, že existuje nejaký rozdiel medzi tým, či je dobre alebo zle načapované pivo, som sa dozvedela až v podniku, v ktorom pracujem dnes.
Ale čapovala si ho už aj predtým v iných podnikoch, však?
Áno aj nie. Podnik, v ktorom som robila v minulosti, bol zameraný skôr na kávu a drinky. Cez deň tam išla káva, limonáda, koláčiky a večer drinky. Keby som povedala, že som tam za večer načapovala dve pivá, tak možno aj preháňam.
Čo ťa najviac teda prekvapilo, keď si začala objavovať pivnú kultúru?
Spomínam si, že keď som nastúpila do svojej aktuálnej práce, kolegovia mi hneď na prvej zmene vysvetlili, že existuje hladinka, šnyt a mlieko. Zdalo sa mi nereálne, že to ľudia skutočne pijú a neobjednajú si jednoducho len veľké pivo.
Hneď v prvý pracovný deň prišli do baru chlapi a jeden z nich chcel šnyt, druhý mlieko a ďalší hladinku a ja som bola z toho úplne popletená. Ešte som v hlave nemala zmemorované, čo to presne je a čo odo mňa chcú.
Prišla som teda ku kolegyni a povedala som jej, že mám pána, ktorý chce šnyt a je o tom presvedčený, pričom netuším, čo odo mňa chce. Bolo to komické. Vlastne na prvej zmene som zistila, že som celý čas v predchádzajúcom podniku čapovala pivo úplne zle.
Ako sa dá pivo načapovať úplne zle? Viem si to ako zákazník všimnúť?
Čo sa dozvieš po odomknutí?
- Aký je trik na to, aby si okamžite spoznal zle načapované pivo.
- Podľa akého znaku si vieš ľahko vybrať podnik s dobrým pivom.
- Či jej pivo chutí, aj keď s ním pracuje, a koľko pív zvládne vypiť za večer.
- Ako Dorotina rodina vníma, že sa viac venuje pivu ako škole.
- Či sa cíti pri pive ako žena v mužskom svete.
- Či bartenderkou mieni zostať aj po ukončení štúdia.