Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
2. novembra 2022, 9:30
Čas čítania 8:51
Lukáš Čelka

21-ročná Dorota je majsterkou za výčapom: Existuje trik, ako hneď zistiť, či ti v podniku pivo načapovali správne (Rozhovor)

21-ročná Dorota je majsterkou za výčapom: Existuje trik, ako hneď zistiť, či ti v podniku pivo načapovali správne (Rozhovor)
Zdroj: Archív/Dorota Šujanská
REFRESHER NEZVYČAJNÉ POVOLANIA PIVO PIVOVARY ROZHOVORY
Uložiť Uložené
Citlivý obsah
Článok môže obsahovať:
  • produkty a služby určené pre osoby staršie ako 18 rokov
  • sex, nahotu a iný NSFW obsah
  • násilie, krv alebo obsah nevhodný pre citlivé povahy
mám nad 18 rokov (zobraziť obsah)
späť na hlavnú stránkuSpäť

Vysokoškoláčka nám priblížila pivnú kultúru, v ktorej sa za posledné roky stala odborníčkou.

Hoci má Dorota Šujanská z Nových Zámkov iba 21 rokov, o pive toho vie omnoho viac než skúsení baroví povaľači. Dosvedčuje to i fakt, že v súťaži Pilsner Urquell Master Bartender sa umiestnila na treťom mieste, čím sa stala najmladším výhercom.

Odporúčané
Adrián sa živí ako vyhadzovač: Chalaniskovi som musel odfúknuť lajnu koksu, keď si ju rysoval rovno na stole v podniku (Rozhovor) Adrián sa živí ako vyhadzovač: Chalaniskovi som musel odfúknuť lajnu koksu, keď si ju rysoval rovno na stole v podniku (Rozhovor) 11. septembra 2022, 9:30

S mladou, pozitívne naladenou bartenderkou sme sa, samozrejme, stretli „na pive“. Počas toho, ako z pohárov ubúdal poctivo načapovaný šnyt, nám Dorota svojím rozprávaním priblížila skutočnú pivnú kultúru. V rozhovore prezradila, podľa čoho spoznáš zlé pivo, ako manipulovať s pivným sklom, ale i to, čo všetko musela zvládnuť, aby mohla hrdo nosiť titul Master Bartender.

Na našom webe ti pravidelne prinášame rozhovory s inšpiratívnymi a zaujímavými ľuďmi. Naposledy sme vyspovedali rapera Paulieho Garanda či prvú slovenskú horskú vodkyňu Denisu Šulcovú. Ak chceš podporiť našu snahu stále skvalitňovať obsah a získať neobmedzený prístup k článkom, pridaj sa do klubu Refresher+.
Dorota si uvedomila, že po prvom dni v aktuálnom podniku si uvedomila, ako celé roky v predchádzajúcom zamestnaní pivo čapovala nesprávnym spôsobom. Nikto sa však nesťažoval.
Dorota si po prvom dni v aktuálnom podniku uvedomila, že celé roky v predchádzajúcom zamestnaní pivo čapovala nesprávnym spôsobom. Nikto sa však nesťažoval. Zdroj: Archív/Dorota Šujanská
Refresher v žiadnom prípade nepodporuje pitie alkoholu ani užívanie rôznych iných návykových látok. Článok má čisto informačný charakter. V prípade, že máš problém so závislosťou, pomoc môžeš vyhľadať na telefónnom čísle 02/5341 7464 alebo na stránkach Centra pre liečbu drogových závislostí

Ako si sa dostala k pivu? Koľko rokov si musela stráviť v gastronómii, aby si sa ho naučila správne čapovať?

Úplne prvýkrát som sa s pivom dostala do kontaktu ešte ako dieťa, keď sme naň chodili s rodičmi. Väčšinou sme boli niekde u babky na dedine a ocino mi dal ochutnať z peny. (smiech)

Odporúčané
Šéfredaktor Aktualít Peter Bárdy: Strana Hlas-SD zanikne. Po Pellegriniho odchode z nej Fico poberie ľudí (Rozhovor) Šéfredaktor Aktualít Peter Bárdy: Strana Hlas-SD zanikne. Po Pellegriniho odchode z nej Fico poberie ľudí (Rozhovor) 24. apríla 2024, 14:30

V gastronómii som sa však pohybovala vyše päť rokov, kým som sa skutočne dostala k pivnej kultúre. To, že existuje nejaký rozdiel medzi tým, či je dobre alebo zle načapované pivo, som sa dozvedela až v podniku, v ktorom pracujem dnes.

Ale čapovala si ho už aj predtým v iných podnikoch, však?

Áno aj nie. Podnik, v ktorom som robila v minulosti, bol zameraný skôr na kávu a drinky. Cez deň tam išla káva, limonáda, koláčiky a večer drinky. Keby som povedala, že som tam za večer načapovala dve pivá, tak možno aj preháňam.

Čo ťa najviac teda prekvapilo, keď si začala objavovať pivnú kultúru?

Spomínam si, že keď som nastúpila do svojej aktuálnej práce, kolegovia mi hneď na prvej zmene vysvetlili, že existuje hladinka, šnyt a mlieko. Zdalo sa mi nereálne, že to ľudia skutočne pijú a neobjednajú si jednoducho len veľké pivo.

Hneď v prvý pracovný deň prišli do baru chlapi a jeden z nich chcel šnyt, druhý mlieko a ďalší hladinku a ja som bola z toho úplne popletená. Ešte som v hlave nemala zmemorované, čo to presne je a čo odo mňa chcú.

Prišla som teda ku kolegyni a povedala som jej, že mám pána, ktorý chce šnyt a je o tom presvedčený, pričom netuším, čo odo mňa chce. Bolo to komické. Vlastne na prvej zmene som zistila, že som celý čas v predchádzajúcom podniku čapovala pivo úplne zle.

Ako sa dá pivo načapovať úplne zle? Viem si to ako zákazník všimnúť?

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 123398 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Aký je trik na to, aby si okamžite spoznal zle načapované pivo.
  • Podľa akého znaku si vieš ľahko vybrať podnik s dobrým pivom.
  • Či jej pivo chutí, aj keď s ním pracuje, a koľko pív zvládne vypiť za večer.
  • Ako Dorotina rodina vníma, že sa viac venuje pivu ako škole.
  • Či sa cíti pri pive ako žena v mužskom svete.
  • Či bartenderkou mieni zostať aj po ukončení štúdia.
Domov
Zdieľať
Diskusia