Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento článok je PR správa spoločnosti Coca-Cola HBC.
14. októbra 2022, 15:30
Čas čítania 1:47
Sponzorovaný obsah

5 najčastejších chýb pri príprave domácej kávy

ZAUJÍMAVOSTI KÁVA
Uložiť Uložené

Aj doma to môže chutiť ako v poctivej kaviarni.

Ranná šálka kávy je akýsi rituál a jej správna príprava môže byť pre niekoho celkom veda. Musíš dohliadnuť na správny výber zŕn, uskladnenie, ale aj na údržbu zariadenia, ktoré používaš. Nič z toho by si nemal podceniť. Ak však dodržíš odporúčaný postup prípravy, tvojou odmenou bude šálka kávy, ktorú si vychutnáš plnými dúškami.

Kávová expertka z Costa Coffee Tereza Hrabálková, ktorá sa venuje príprave kávy už viac ako 20 rokov, ti poradí, na čo si dať pozor pri príprave domácej kávy. Prezri si 5 chýb, ktorých sa najčastejšie dopúšťajú slovenskí kávičkári.

zisti viac zo sveta kávy
Tereza Hrabálková, kávová expertka z Costa Coffee
Tereza Hrabálková, kávová expertka z Costa Coffee Zdroj: Coca-Cola

1. Nesprávna voľba pri výbere zrniek

Výber poctivých surovín je dôležitý ako pri varení, tak aj pri príprave kávy. Aj tu platí, že pokiaľ si chceš na káve pochutnať, mala by byť čerstvá a kvalitná. V prípade, že kupuješ balenú kávu, tvojou jedinou možnosťou je odhadnúť čerstvosť podľa dátumu spotreby a dátumu praženia. Ak vrecko môžeš otvoriť alebo nakupuješ na váhu, máš to jednoduchšie.

Čerstvá káva sa vyznačuje veľmi intenzívnou vôňou. Naopak, prepražené zrná majú menej citeľnú vôňu a na povrchu sú mierne mastné. Ak si chceš dať záležať, neboj sa opýtať odborníka. Ďalší faktor, ktorý treba zobrať do úvahy, je, aký typ kávy chceš pripraviť. Väčšina zmesí sa hodí na espresso, no nemusí sa hodiť napríklad na filtrovanú kávu či chemex.

vyber si kávu

2. Nevhodné skladovanie 

Aby si káva uchovala svoju vôňu, chuť a arómu, musí byť dobre skladovaná. Do obalu, v ktorom ju máš uloženú, nesmie mať prístup vzduch a svetlo a mal by byť v podmienkach izbovej teploty. Káva má tendenciu absorbovať pachy, a to veľmi rýchlo. Ideálnou nádobou na skladovanie sú preto špeciálne vákuové dózy na kávu.

3. Zanesené zariadenie na prípravu kávy 

Je jedno, akým spôsobom kávu pripravuješ – či v automatickom kávovare, vo french presse alebo pomocou rýchlovarnej kanvice. Vždy by si mal dbať na dôkladné čistenie. Pri každom z týchto typov je potrebné dohliadnuť na výmenu alebo aplikáciu vodného filtra a odstránenie zvyškov kávy či iných usadenín.

costa coffee, káva
Zdroj: Coca-Cola

4. Neodvápnená technológia

Súčasťou pravidelnej údržby by malo byť aj odvápňovanie. Daj si na to obzvlášť pozor, ak máš v domácnosti tvrdšiu vodu. Vodný kameň sa postupne usadzuje v dýzach, nádobe na vodu aj v ďalšom vnútornom ústrojenstve kávovaru. Zhoršuje jeho funkčnosť a v horšom prípade svoje zariadenie nenávratne poškodíš. Usadený vodný kameň ovplyvní aj chuť kávy. Pokiaľ máš doma tvrdú vodu, je ideálne odvápňovať raz mesačne. 

5. Nesprávny pomer kávy a vody pri filtrovanej káve

Ideálna teplota na prípravu filtrovanej kávy sa pohybuje v rozmedzí 92 až 96 stupňov Celzia. Ideálny pomer kávy je cca 16 gramov na 250 ml vody a extrakcia by mala trvať po dobu troch minút. Po dlhšej extrakcii káva stráca vôňu, chuť aj charakter.

Domov
Zdieľať
Diskusia