Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento článok je sponzorovaný obsah spoločnosti Fondee.
7. septembra 2022, 9:00
Čas čítania 5:14
Sponzorovaný obsah

5 vecí, ktoré by si mal vedieť, než budeš mať 30

ZAUJÍMAVOSTI INVESTOVANIE TIPY A TRIKY VZDELÁVANIE
Uložiť Uložené
Citlivý obsah
Článok môže obsahovať:
  • produkty a služby určené pre osoby staršie ako 18 rokov
  • sex, nahotu a iný NSFW obsah
  • násilie, krv alebo obsah nevhodný pre citlivé povahy
mám nad 18 rokov (zobraziť obsah)
späť na hlavnú stránkuSpäť

Nad čím je dobré sa zamyslieť a aké vedomosti sa ti zídu?

Medzi 20. a 30. rokom riešiš pravdepodobne najviac zmien. Končíš školu, snažíš sa vybudovať si kariéru, zažívaš veľké lásky a objavuješ vlastné hodnoty. Tridsiatka sa stala akýmsi pomyselným míľnikom „dospelosti“ – mal by si už vedieť, čo chceš v živote dosiahnuť alebo rozmýšľať nad zakladaním rodiny.

Ak sa k tomuto číslu približuješ, no stále sa nevidíš s kočíkom či v rebríčku „tridsať pod tridsať“, nestresuj sa, každý žije vlastným tempom. Pripravili sme prehľad vecí, s ktorými sa oplatí vysporiadať, kým dosiahneš túto životnú métu. Medzi dôležité veci na zozname patrí napríklad vlastná finančná rezerva. Vo Fondee veria, že investovanie je v dnešnej dobe už nevyhnutnosť, pretože by ti mohlo pomôcť zabezpečiť si lepšiu budúcnosť.

Okrem podobných otázok na zamyslenie sa pozrieme aj na „life hacky“, vďaka ktorým si nebudeš lámať hlavu nad maličkosťami. Vieš, ako zohreješ na ďalší deň pizzu, aby opäť chutila ako čerstvá? 

našetri si na budúcnosť
žena
Zdroj: Pexels/Vlada Karpovich

1. Cestuj

Celý život máš na to, aby si sa snažil nejakou formou zarobiť peniaze. Jediné, čo ti na účte nikdy nepribudne, je čas. Je to síce smutné, no ani presne nevieš, koľko ho máš. Spoznávanie iných kultúr je obohacujúca skúsenosť, ktorá ťa naučí veľa vecí o iných ľuďoch, ako aj o sebe samom. Cestovanie má pozitívny vplyv na mentálne zdravie a určite ťa v živote posunie ďalej.

Nemyslíme iba na vylihovanie v predraženom rezorte. Cestovať sa dá aj low-cost, len si to vyžaduje viac energie a plánovania. Raz príde moment, keď si povieš, že si príliš starý na to, aby si opustil svoju komfortnú zónu. Je možné, že s pribúdajúcim vekom budeš skôr riešiť kids friendly hotel a drinky pri bazéne. Na tom nie je nič zlé, no môže sa ti stať, že časom zabudneš na spoznávanie samého seba. 

2. Vyberaj si svoje bitky

Unavuje ťa, že tvoja polovička či kolega v práci necháva po sebe riad v dreze „odmočiť“, no nikdy ho neumyje alebo nedá do umývačky? Zakaždým, keď to vidíš, nervozita stúpa a začínaš prehnane reagovať už aj na iné veci. Toto je síce zjednodušený príklad, ale pokiaľ ide o vzťahy všeobecne, je dôležité uvedomiť si, kedy by si mal bojovať a kedy by si to mal nechať plávať. Premýšľaj o „za“ a „proti“ sporu a potom sa rozhodni, či výhody prevažujú nad dôsledkami. Hádka, pri ktorej si nepamätáš ani príčinu, len vieš, že chceš vyhrať, nemá žiadnu hodnotu, iba ti pohladká ego. 

hádka
Zdroj: Pexels/Timur Weber

3. Investuj

Podobne ako sme ti povedali v predošlom bode, investuj do vecí, ktoré ti za to stoja. Tvoj čas, energia a peniaze sú vzácne, preto sa nauč s nimi múdro hospodáriť. Málokomu pred tridsiatkou napadne riešiť dôchodok. Keď sa nad tým na chvíľku zamyslíš, chceš sa v pokročilom veku spoliehať iba na sumu, ktorá ti pípne na účet od štátu? Pár desiatok eur, ktoré by si minul na úplne zbytočnosti, ti môže pomôcť zabezpečiť lepšiu budúcnosť. Využiť ich môžeš aj skôr, ako napríklad na svadbu, kúpu auta či vyplatenie hypotéky. Vo Fondee môžeš mať dokonca viacero investičných portfólií naraz. Umožnia ti sporiť si na každý tvoj investičný cieľ zvlášť. Takže, na čo začneš šetriť ako prvé?

vytvor si rezervu

Začať s investovaním môžeš aj bez predošlých skúseností. Vo Fondee ťa prevedú krok po kroku – najprv ti dajú vyplniť dotazník, ktorý im pomôže zistiť, aký je tvoj postoj k riziku. Následne si vyberieš portfólio ETF podľa svojich potrieb a preferencií, výber ti uľahčí výsledok dotazníka. V každom portfóliu je štrnásť ETF (Exchange Traded Fund). Sú to fondy, s ktorými sa obchoduje na burze a ich cena kopíruje vývoj trhového indexu. Výkonnosť každého portfólia sledujú, za posledných desať rokov sa rozsah zhodnotenia pohyboval v rozmedzí 3,71 až po 9,54 percenta ročne.

fondee
Zdroj: Fondee

Na vytvorenie portfólia ti stačí len 40 eur a potom už môžeš investovať, koľko chceš a ako často chceš. Samozrejme, odporúčanou investičnou stratégiou je investovať dlhodobo a najmä pravidelne. Tým lenivejším to pomôže jednoducho vyriešiť nastavenie trvalého príkazu. Plusom je, že sa nemusíš viazať. Svoje investície môžeš kedykoľvek predať a peniaze ti pošlú späť na účet.

fondee
Zdroj: Fondee

Fondee si účtuje ročný poplatok vo výške 0,9 percenta z hodnoty tvojich investícií. Vďaka svojim poplatkom sú aktuálne najdostupnejšou investičnou službou na trhu. Celý proces je transparentný, jednoduchý a moderný. Všetky informácie o tvojom portfóliu totiž nájdeš v klientskej zóne, aby ti nič neuniklo.

ak chceš zistiť viac, opýtaj sa profesionálov
Investovanie je spojené s rizikom.

4. Správaj sa k svojmu telu ako k najcennejšiemu pokladu

Veľa mladých ľudí vníma zdravie ako samozrejmosť. Všimol si si, že čím si starší, tak ti ráno praská viac kostí alebo tvoje opice sú dlhšie a nepríjemnejšie? S prebdenými nocami a zlou stravou sa tvoje telo dokáže relatívne vyrovnať, keď máš ledva dvadsať rokov.

Bohužiaľ, nezdravé návyky ťa skôr či neskôr dobehnú. Nie je hanba, ak sa z posedenia pri pive vyberieš domov skôr iba preto, že sa chceš dobre vyspať. Vyvážená strava, pohyb a dostatok spánku nie je iba otrepaná odpoveď, ale aj kľúč k väčšej fyzickej aj duševnej pohode.

šport
Zdroj: Unsplash/LyfeFuel

5. Feedback je tvoj kamoš

Počúvať kritiku, aj keď je konštruktívna, nie je vždy jednoduché. Pre niektorých ľudí je spätná väzba (či už ju dávajú, alebo prijímajú) nepríjemná, dokonca počas nej pociťujú úzkosť. V práci alebo škole si pýtaj spätnú väzbu, pretože je to vec, ktorá ťa posunie dopredu. Je veľmi dôležitá pre tvoj osobný aj profesionálny rozvoj, naučíš sa pracovať na svojich chybách alebo ťa utvrdí v tom, že niečo robíš dobre.

Každý máme iné priority, niekto chce stihnúť do tridsiatky bývanie vo vlastnom, niekto  zbohatnúť, ďalší chce nájsť svoju naozajstnú vášeň. Práve mnohé z prechádzajúcich tipov ti môžu pomôcť v dosahovaní svojich cieľov.

Niektoré ti život uľahčia, iné ti pomôžu osobnostne rásť alebo zabezpečiť budúcnosť. Na pomyselnom zozname vecí, ktoré chceš stihnúť do tridsiatky, však môžu byť aj jednoduché veci. Napríklad ísť na sólo výlet alebo naučiť sa upiecť bábovku. 

človek, osoba
Zdroj: Ben Sweet, Unsplash

Užitočné tipy, ktoré si možno nepoznal 

Pomyselný míľnik, ktorý predstavuje tridsiatka, nie je len o veľkých lekciách či formovaní osobnosti. Vybrali sme pre teba maličkosti, ktoré ti rovnako uľahčia život a možno si o nich doposiaľ netušil. Pomôžu, ak je tvoj cieľ naučiť sa variť alebo upiecť spomínanú bábovku.

Oddeľovanie žĺtkov od bielkov je otravné. Väčšina ľudí „prelieva“ vajíčko medzi rozpolenými škrupinami, až kým sa bielok úplne neoddelí. Často sa však kúsok škrupinky odlomí a musíš vyloviť úlomok zo slizkej hmoty. V horšom prípade pri oddeľovaní celý žĺtok rozbiješ a tvoja snaha vyšla nazmar. Vedel si, že ak si potrieš na prsty kúsok cesnaku, dokážeš celý žĺtok z rozbitého vajíčka jednoducho vybrať? Cesnak uvoľňuje benzylmerkaptán, kvôli ktorému sú tvoje prsty akoby lepkavé a vytvorí väzbu s vaječným žĺtkom. 

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Bayashi_バヤシ (@bayashi_tv)

Určite si už niekedy nadával na mikrovlnnú rúru. Zohriate jedlo bolo v strede stále studené, ale na okrajoch by ti už spálilo jazyk. Ideálne je, ak si zohrievaš jedlo na rovnakom mieste, ako bolo pripravené. Vo všeobecnosti celkom platí, že polievku najlepšie zohreješ na sporáku či pečené mäso v trúbe. Keďže kuchynka v práci či na internáte ti tento luxus nie vždy dopraje, vyskúšaj svoj tanier presunúť zo stredu mikrovlnky na okraj. Malo by ti to zabezpečiť rovnomerný ohrev jedla.

Vieš, ako najlepšie zohreješ pizzu, aby chutila ako čerstvá? Aj tu môžeš využiť mikrovlnku, stačí na tanierik k pizzi priložiť pohárik alebo malú mištičku s vodou. Pizza nebude pripomínať gumenú, s ktorou sa hrajú deti, a bude chutiť takmer ako čerstvá.

Veľa sporákov má v spodnej časti zásuvku, v ktorej väčšina z nás skladuje plechy na pečenie. Neplatí to síce pri všetkých produktoch, túto vychytávku nájdeš hlavne pri starších modeloch. Zásuvka pôvodne slúžila na to, aby tvoje jedlo udržala teplé, kým ho budeš servírovať. 

Niekedy sa stačí naučiť niekoľko takýchto užitočných trikov, ktoré život uľahčia a cítiš sa o čosi viac ako „dospelák“, ktorým si tak veľmi túžil byť ako malý. Netreba však zabúdať aj na triky, ktoré ti pomôžu aj v budúcnosti, ako napríklad investovanie. Je to jeden z bodov v živote, pri ktorom svojmu mladšiemu ja poďakuješ, že ho nevynechalo v rebríčku priorít. 

Domov
Zdieľať
Diskusia