Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento článok je sponzorovaný obsah zdravotnej poisťovne Dôvera.
30. augusta 2022, 9:00
Čas čítania 4:03
Sponzorovaný obsah

Aký je život s fyzickým postihnutím? 25-ročný paralympijský hráč vysvetľuje, ako vyzerajú každodenné aktivity aj tréning

ZAUJÍMAVOSTI SLOVENSKO ŠPORT ZDRAVIE
Uložiť Uložené

Do fitka chodí možno častejšie ako ty.

Vidíš mladíka na vozíku, možno sa uhneš, v duchu poľutuješ, alebo sa zamyslíš, ako asi tak vyzerá jeho každodenný život. Netušíš, že okolo teba prešiel paralympionik, ktorý má na konte štyri medaily a každý deň je vo fitku. Paralympionik Samuel Andrejčík nám prezradil, ako vyzerá každodenný život človeka, ktorý má fyzický hendikep, a aj to, ako vyzerá cesta za vytúženým víťazstvom. 

Samuel Andrejčík je 25-ročný paralympijský hráč boccie (hra podobná petangu) a na konte má tri zlaté a jednu striebornú medailu. Napriek tomu, že žije s diagnózou, ktorá sa prejavuje stuhnutím kĺbov končatín, teda má zníženú schopnosť pohybu, je dosť aktívny. Každodenné tréningy, práca a škola, dokonca je motivátorom v rámci projektu Sme si rovní. Na otázku o voľnom čase so smiechom odpovedá, že „taký čas neexistuje“. Stačí s ním pár minút rozhovoru a tušíš, že to v živote nevzdáva. 

Sú ľudia, ktorí to ako Samuel aj napriek rôznym zdravotným prekážkam v živote nevzdávajú. Práve im pomáha zdravotná poisťovňa Dôvera so svojím grantovým programom Bojovníci za zdravie. Podporili aj Samuela, ktorému prispeli v plnej výške na prídavný pohon k vozíku. 

Viac o grantovom programe

Ako vyzerá deň osoby s fyzickým hendikepom? 

Jeho program tvorí šport, škola a pracovné povinnosti. Aktuálne ukončil prvý ročníku doktorandského štúdia na Technickej univerzite v Košiciach. Keďže je športovec, jeho deň sa začína skoro, a to cvičením s kondičným trénerom. Od pondelka do piatku ho čaká viac ako hodinový tréning, no neskôr aj ďalší v hale.

Tréningy na bocciu máva častejšie pred rôznymi majstrovstvami či turnajmi. Trénuje tu rôzne techniky, ale aj svoju myseľ. Boccia je totiž charakteristická tým, že vyžaduje 100 % sústredenosť, každú malú chybičku využije súperiaci tím. „Zakaždým sa nám potvrdí, že kto je psychicky odolnejší a vie si dlhšie zachovať chladnú hlavu a riešiť situácie, ktoré tam vznikajú, vyhráva aj v turnaji,“ vysvetľuje. 

Samuel Andrejčík s mamou na paralympijských hrách v Tokio 2020.
Samuel Andrejčík s mamou na paralympijských hrách v Tokio 2020. Zdroj: Archív Samuel Andrejčík



Samuel hovorí, že túto schopnosť nijak špeciálne netrénuje, napríklad doma meditáciou, je to skrátka súčasť tréningu. Pomáha im však aj mentálny kouč. V tíme s ním riešia rôzne témy, ako napríklad zvrátiť nepriaznivý výsledok zápasu, odbúravať stres či komunikáciu v tíme.

Na šport využíva špeciálny vozík

Nie je jedno, aký má paralympionik vozík, ten na športové aktivity je odlišný. Ako každý šport, aj boccia vyžaduje investície do vybavenia. „Všetko, čo používam pri športovom výkone, je úplne na mieru – počnúc športovým vozíkom, ktorý využívam v 99 % iba pri športových výkonoch,“ vysvetľuje. Takýto vozík stojí podľa jeho slov aj okolo štyri až päť tisíc eur. 

Vďaka tomu, že je ako športovec súčasťou tímu, všetky náklady sú hradené z dotácie„Na to, aby som bol zaradený v tomto top tíme, musím pravidelne podávať výsledky – na medailových pozíciách, dôležitých turnajoch ako sú majstrovstvá Európy, majstrovstvá sveta či paralympijské hry.“ Čím lepšie výsledky dosahuje, tým vyššie dotácie získava. Ak by však nedosahoval dostatočný športový výkon, musel by si hľadať sponzorov alebo všetko hradiť z vlastných zdrojov

Pomáha mu osobný asistent, ktorého si sám vyberá

Pri opise jeho naplneného harmonogramu ľahko zabudneš, že ide o niekoho, kto je na vozíku. Samuel na mnohé aktivity nikdy nie je sám. „Osobný asistent je neoddeliteľnou súčasťou môjho života a takisto aj športového výkonu,“ vysvetľuje. Autom sa odvezie do školy či na tréning, no nesmie chýbať práve táto dôležitá osoba. Osobných asistentov má viacero a vyberá si ich on, podobne, ako si to mohol vidieť vo filme Nedotknuteľní či Predtým, ako som ťa spoznala

Samuel Andrejčík počas tréningu boccie.
Samuel Andrejčík počas tréningu boccie. Zdroj: Archív Samuel Andrejčík

„Je to hlavne o časovom manažmente, ale, samozrejme, aj o tom ľudskom, aby sme si sadli ako dve osobnosti, ktoré sú nejakým spôsobom späté počas celého dňa.“ Spolu s osobným asistentom musia mať všetko dobre naplánované. Zdravý človek nemyslí na to, či má fitko alebo škola bezbariérový prístup, skrátka sa vyberie a ide. U Samuela to podľa jeho slov vyžaduje dobrý time manažment a fyzicky zdatného asistenta – aby šlo všetko hladko a mohol mu pomôcť, keď je to potrebné. 

Neprispôsoboval sa on škole, ale škola jemu

Skĺbiť športové tréningy aj štúdium sa zdá i pre niekoho bez hendikepu náročné. Samuelovi pomohol aj prístup Technickej univerzity v Košiciach, ktorý si pochvaľuje. Jednak mu umožnili študovať v rámci individuálneho študijného plánu, taktiež mu prispôsobili vyučovanie aj pracovné povinnosti tak, aby jeho vozík nebol prekážkou.

„Snažili sa vytvoriť také podmienky, aby som všetky predmety absolvoval v bezbariérových priestoroch, takže ich pravidelne presúvali do budov, ktoré boli prispôsobené,“ hovorí. Nezmenilo sa to ani po jeho nástupe na doktorandské štúdium – do kancelárie má rovnako bezbariérový prístup. „Sú naozaj moderní, promptní a zaujímajú sa, ako tieto svety zdravého človeka a človeka s fyzickým hendikepom prepojiť čo najviac, aby to spojenie fungovalo,“ dodáva. 

Cestovanie je jeho vášňou

Na otázku, čo robí vo voľnom čase, so smiechom odpovedá, že taký čas neexistuje. Ak sa však nájde voľná chvíľa, rád ju strávi s rodinou a priateľmi. Vďaka športu veľa precestoval, takže aj teraz, keď môže, ide na výlet

Životná energia mu nechýba, čoho je dôkazom aj fakt, že je motivátorom. Na otázku, ako zostáva motivovaný on, odpovedá, že je bojovný typ. „Mám rád výzvy a rád tie výzvy prekonávam. Rád cestujem po svete, mám rád športové aktivity, rád pracujem. Neviem, či k tomu potrebujem nejakú ďalšiu extra motiváciu, ale každý výsledok ma motivuje k ďalšej práci a teší ma. Pokiaľ sú úspechy,“ vysvetľuje.

samuel andrejčík
Zdroj: Archív Samuel Andrejčík

Aj ty alebo tvoj blízky môže byť bojovníkom za zdravie

Podobne ako Samuel, aj ty či niekto z tvojho okolia, kto prišiel na svet s hendikepom, prekvapila ho nejaká choroba alebo mu cestu skrížil úraz či nehoda, môžete byť bojovníkmi za zdravie. Stávaš sa ním už vtedy, keď niekomu povieš o grantovom programe Bojovníci za zdravie od Dôvery.

Rôzne lieky, pomôcky, terapie či zákroky a operácie niekedy nie je možné hradiť zo zdravotného poistenia a pacienti si ich musia hradiť sami. Mohli by im pritom pomôcť, výrazne zlepšiť kvalitu života a samotné zdravie. Grantový program preto pomáha tam, kde nestačia verejné zdroje. Žiadať o príspevok môžu len poistenci Dôvery. Aktuálne je posielanie žiadostí otvorené. 

podať žiadosť

Ak potrebuješ ty alebo niekto z tvojho okolia operáciu v zahraničí, rehabilitácie, pomôcku, ktorá ti zlepší život, či lieky, ktoré ti inak zdravotná poisťovňa nemôže zo zákona preplatiť, môžeš podať žiadosť o príspevok v rámci grantového programu Bojovníci za zdravie

Domov
Zdieľať
Diskusia