Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
2. septembra 2022, 9:30
Čas čítania 6:14
Denisa Šútorová

Obťažovanie, drastické diéty aj diskriminácia. Nový dokument o značke Victoria's Secret odhaľuje temné zákulisie módneho giganta

MÓDA MÓDA
Uložiť Uložené

Pozreli sme si nový trojdielny dokument o značke Victoria's Secret. Odhaľuje temné škandály nablýskaného sveta modelingu.

Azda nejestvuje žena, ktorá by nepodľahla značke Victoria's Secret, jej luxusným modelom spodnej bielizne, odvážnym plavkám či saténovému županu. Kým kedysi značke vládli anjelici s dokonalými postavami, dnes Victoria's Secret prestáva zákazníkom hovoriť, ako majú vyzerať a podporuje ich „v každej fáze ich života“. 

Do kampane obsadzuje ženy s krivkami, celebritné „nemodelky“ ako Hailey Bieber či Camila Cabello, ale aj prvú modelku s Downovým syndrómom. Nová trojdielna miniséria Victoria's Secret: Angels and Demons od režiséra Matta Tyrnauera, v ktorej vypovedajú modelky aj bývalí zamestnanci, odhaľuje, čo stojí za touto do očí bijúcou zmenou. To, čo sa dialo v zákulisí, malo podľa dokumentu len pramálo spoločné s pozlátkou na pódiu.

Victoria’s Secret: Angels and Demons odhalil, aké je v skutočnosti Victoriino tajomstvo.
Victoria’s Secret: Angels and Demons odhalil, aké je v skutočnosti Victoriino tajomstvo. Zdroj: Getty Images/Taylor Hill

Kedysi si sa každý rok v zime tešil na najočakávanejšiu módnu prehliadku s veľkolepou produkciou, ktorej súčasťou boli tie najzvučnejšie mená modelingu či hudobnej scény, sexi kostýmy, svetlá reflektorov a kulisy miestami pripomínajúce vystúpenie v Moulin Rouge. Poslednú šou si mohol vidieť v roku 2019, po nej na povrch postupne vyplávalo niekoľko škandálov. 

Odporúčané
TOP 15 tričiek s krátkymi rukávmi na leto 2024. Trendy je minimalizmus aj výrazné grafiky TOP 15 tričiek s krátkymi rukávmi na leto 2024. Trendy je minimalizmus aj výrazné grafiky 19. apríla 2024, 11:00

Hovorilo sa o spojení predstaviteľov značky so zvrhlíkom Epsteinom, nezdravej ideológii, ktorá formovala spoločnosť, či o marketingu, ktorý podľa niektorých hraničil s pornom. Kým Tyra Banks úprimne priznáva extrémne nároky Victoria's Secret, Heide Klum tvrdí, že ako anjelik zažila najkrajšie časy. Po pozretí dokumentu nás nenechalo chladnými niekoľko vecí. 

V Refresheri ti radi prinášame príbehy z módneho sveta. Ak ťa bavia články o histórii značiek a inšpiratívnych ľuďoch, ktorí vynikajú v umení, kultúre či módnom priemysle, staň sa členom klubu REFRESHER+ a všetky články si prečítaj bez obmedzení.
Odporúčané
Netrpela len Bella Hadid, už sto modeliek sa podpísalo pod otvorený list adresovaný Victoria's Secret. Žiadajú o okamžitú nápravu Netrpela len Bella Hadid, už sto modeliek sa podpísalo pod otvorený list adresovaný Victoria's Secret. Žiadajú o okamžitú nápravu 7. februára 2020, 20:15


1. Prvý majiteľ Victoria's Secret spáchal samovraždu

Značku Victoria's Secret založil v roku 1977 americký obchodník Roy Raymond po tom, ako chcel svojej žene kúpiť darček v obchode so spodnou bielizňou a cítil sa pri tom nepríjemne. Rozhodol sa tak vytvoriť miesto s dámskou bielizňou, ktoré bolo zamerané na kvalitný zákaznícky servis aj pre mužov. Victoria's Secret bola inšpirovaná viktoriánskou érou v Anglicku, ktorá bola pomenovaná po kráľovnej Viktórii, čo malo nastaviť ducha a koncept exkluzívnej značky.

Do roku 1982 spoločnosť zarábala viac ako štyri milióny dolárov na ročných tržbách, no podľa finančných správ sa v tom čase aj tak blížila k bankrotu. Práve v tomto momente sa Raymond rozhodol značku predať miliardárovi a obchodníkovi Lesovi Wexnerovi a následne spáchal samovraždu skokom z Golden Gate Bridge.

2. Zo spodnej bielizne sa nenaješ, no podľa Wexnera bola rovnako dôležitá ako chlieb

Wexner, ktorý založil spoločnosť L Brands (predtým Limited Brands), bol už v tom období známy vo svete maloobchodu a módneho priemyslu. Okrem iných značiek mu patrila aj dobre známa Abercrombie & Fitch. Po Victoria's Secret však túžil už dlho, keďže v biznise s dámskou spodnou bielizňou videl zlatú baňu a dieru na trhu. Niekoľkokrát tak mal volať aj Raymondovi, žiadajúc ho o spoluprácu. 

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 120039 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Prečo prvý majiteľ Victoria's Secret spáchal samovraždu a druhý z nej spravil zlatú baňu.
  • Ako naučila Victoria's Secret Ameriku mínať peniaze.
  • Prečo sa bývalá modelka Alicia Arden pri kastingu cítila ako prostitútka.
  • Koľko kíl musela schudnúť Tyra Banks, ktorej povedali, že má príliš veľké krivky.
  • Kto bol Jeffrey Epstein a prečo mal prsty v tom, že sa značka od roku 2019 otriasa v základoch.
  • Prečo mal Epstein plnú kontrolu nad majetkom majiteľa Victoria's Secret.
  • Ako a kde mali byť modelky zneužívané.
  • Prečo dal hlavný šéf marketingu Ed Razek výpoveď.
Domov
Zdieľať
Diskusia