Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
14. augusta 2022, 16:11
Čas čítania 0:59
Tímea Krauszová

Medvieďa sa predávkovalo halucinogénnym medom, ktorý vie vyvolať eufóriu aj u ľudí

Medvieďa sa predávkovalo halucinogénnym medom, ktorý vie vyvolať eufóriu aj u ľudí
Zdroj: TASR – Milan Kapusta
NEWS SPRÁVY ZO SVETA ZVIERACIA RÍŠA
Uložiť Uložené

Špeciálny med z Turecka mal na malú medvedicu silný vplyv.

V severozápadnom Turecku zachránili dezorientované medvedie mláďa, ktoré sa zrejme predávkovalo tzv. „šialeným medom“. Med s halucinogénnym efektom podľa Guardianu pochádza z miestneho druhu rododendronov, ktoré produkujú špeciálny neurotoxín so schopnosťou navodiť pocity eufórie a silné halucinácie u cicavcov.

Medveď na tripe

Samička sa rýchlo stala známou vďaka krátkemu videu, kde sedí opretá o roh prívesu. Viditeľne oslabené zviera sa tackalo po lese, keď ju ľudia zachránili a odviezli k veterinárovi. Podľa úradníkov je medvieďa v dobrom stave a čoskoro ho pustia späť do lesa.

Med, ktorý v turečtine nazývajú deli bal, vyrábajú včelári v malom množstve v horskom pásme Kaçkar. Okrem tohto pásma rastú halucinogénne rododendrony už len na úpätí Himalájí. Med vyrobený z nektáru týchto kvetín má blatistočervenú farbu, ostrú vôňu a horkú chuť. U cicavcov môže vyvolať omámenie.

Odporúčané
Moja sliepka hrá v reklame na Kinekus a s kozou cvičíme agility. Stano je tréner zvierat (Rozhovor) Moja sliepka hrá v reklame na Kinekus a s kozou cvičíme agility. Stano je tréner zvierat (Rozhovor) 16. marca 2024, 12:30

Miestni ho bežne používajú ako liečivo: malá lyžička medu sa zmieša s horúcou vodou alebo mliekom pri domácej liečbe vysokého krvného tlaku, impotencie a niekoľkých ďalších zdravotných problémov.

Pri predávkovaní však vedie k nebezpečným komplikáciám vrátane závratov, zástav srdca a iných srdcových problémov, alebo v zriedkavých prípadoch až k smrti. V Turecku každoročne prijmú nemocnice desiatky ľudí, ktorí sa týmto medom priotrávili.

Domov
Zdieľať
Diskusia