Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
5. augusta 2022, 11:30
Čas čítania 1:17
Martin Mičuda

Cayenne ako kabriolet? Unikátny prototyp odhalil, že Porsche sa s touto myšlienkou naozaj pohrávalo

Cayenne ako kabriolet? Unikátny prototyp odhalil, že Porsche sa s touto myšlienkou naozaj pohrávalo
Zdroj: Porsche,
TECH AUTOMOBILOVÉ NOVINKY PORSCHE
Uložiť Uložené

Značka v zmysle prieskumu trhu nepredpokladala veľký komerčný úspech, preto projekt napokon stopla.

Keď v roku 2002 Porsche vyrukovalo s modelom Cayenne, na tradične športovú značku sa spustila lavína kritiky. Dnes už nie je žiadnym tajomstvom, že (aj) vďaka SUV značka dokázala prežiť neľahké obdobie, navyše sa ukázalo, že išlo o trefu do čierneho.

Cayenne sa zaradil medzi predajne úplne najúspešnejšie modely v portfóliu a nastolil nový trend, na ktorý dodnes nadväzuje skoro každá športová značka – na trh po čase prišiel Urus, Bentayga či DBX a čoskoro svoje SUV predstaví aj Ferrari.

Odporúčané
Vyskúšali sme najrýchlejšie nové auto za 40-tisíc €. Aký je 310-koňový Leon Sportstourer od Cupry? Vyskúšali sme najrýchlejšie nové auto za 40-tisíc €. Aký je 310-koňový Leon Sportstourer od Cupry? 25. mája 2021, 14:30

Pri príležitosti osláv 20. výročia modelu nám Porsche opätovne pripomenulo, že už v prípade prvej generácie športového SUV vývojári experimentovali s rôznymi karosárskymi vyhotoveniami. Okrem klasického modelu Cayenne totiž dizajnéri pracovali aj na verzii Coupé (tá sa dostala do série až nedávno), predĺženom vyhotovení so 7-miestnym interiérom a kabriolete. Jedine tretí menovaný sa napokon pretavil aj do reality, hoci len ako prototyp. Porsche nám tak aktuálne ukazuje, že Cayenne Convertible nebol ďaleko od produkcie.

Porsche, Cayenne, Cayenne Cabriolet,
Zdroj: Porsche,

To, na čo sa pozeráš, teda nie je žiadna garážová úprava, ale takmer hotový reálny prototyp značky, ktorá sa reálne pohrávala s myšlienkou prísť na trh s SUV kabrioletom. Jeden jediný vyrobený exemplár vychádza z pôvodného Cayennu, z ktorého odstránili celú strechu vrátane stĺpikov. Následne použili nižšie čelné okno a stĺpiky, predĺžili predný pár dverí o 20 centimetrov a na to namontovali nový skelet karosérie zadnej časti.

Zaujímavosťou je, že dizajnéri sa nevedeli rozhodnúť, ktorý z návrhov zadných partií je lepší, preto na prototyp implementovali obe verzie s tým, že keď to uvidia naživo, rozhodnú sa. 

Odporúčané
TEST: BMW i4 M50 – z tohto auta nám spadla sánka TEST: BMW i4 M50 – z tohto auta nám spadla sánka 18. júla 2022, 12:30

Nakoniec to nebolo potrebné, keďže Porsche tento projekt stoplo ešte v zárodku. Dôvodom údajne bola najmä skutočnosť, že značka v zmysle prieskumu trhu nepredpokladala veľký komerčný úspech a kompetentní sa navyše obávali, že finálna podoba nebude esteticky dokonalá. Problémom bol totiž komplikovaný mechanizmus strechy, ktorý napokon ostal len v podobe počítačovej simulácie.

Prototyp slúžil len na ukážku dizajnu, strechu bolo nutné vyťahovať ručne. Tento unikátny exemplár však dodnes existuje a je umiestnený vo firemnom depozite.

Porsche, Cayenne, Cayenne Cabriolet,Porsche, Cayenne, Cayenne Cabriolet,Porsche, Cayenne, Cayenne Cabriolet,Porsche, Cayenne, Cayenne Cabriolet,
Zobraziť galériu
(7)
Domov
Zdieľať
Diskusia