Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
25. mája 2021, 14:30
Čas čítania 4:13
Martin Mičuda

Vyskúšali sme najrýchlejšie nové auto za 40-tisíc €. Aký je 310-koňový Leon Sportstourer od Cupry?

Vyskúšali sme najrýchlejšie nové auto za 40-tisíc €. Aký je 310-koňový Leon Sportstourer od Cupry?
Zdroj: Refresher/MARTINZMARTINA
TECH AUTOMOBILOVÉ TESTY CUPRA LEON
Uložiť Uložené

Po nedávnom teste Formentora prišla na rad najslávnejšia Cupra.

Keď sa v roku 2018 osamostatnila značka Cupra, zaujímal nás prvý model bez loga Seat. Reč je o veľmi atraktívnom modeli Formentor, ktorý sme vyskúšali nedávno. Teraz sa nám však do rúk dostal Leon – model, ktorý je synonymom Cupry. Nová generácia má emotívnejšie krivky a vylepšenú techniku. 


My sme testovali auto v najvyššej konfigurácii. Bol to 310-koňový Sportstourer s pohonom 4Drive a 7-stupňovým DSG. Ak by sme mali hneď v úvode vypichnúť jeho prednosť, tak je to predovšetkým rýchlosť. Na trhu totiž nie je za túto cenu rýchlejšie auto. 

Cupra, Leon, Sportstourer,
Zdroj: Refresher/MARTINZMARTINA

 Emócie už na prvý pohľad

Leon má rovnaký technický základ ako koncernové modely Škoda Octavia a Volkswagen Golf. Jeho exteriér je však oproti ostatným určite najpríťažlivejší. Testovaná konfigurácia mala snehobiely lak, čierne doplnky či nádherné tmavé 19” disky s povestnými medenými detailmi. Tie jednoducho sadnú na mimoriadne ladné krivky.

Odporúčané
Prvý vlastný model značky Cupra sa nám dostal pod kožu. Ako jazdí 310-koňový Formentor? Prvý vlastný model značky Cupra sa nám dostal pod kožu. Ako jazdí 310-koňový Formentor? 23. apríla 2021, 15:31

K celkovej atraktivite prispela aj nízka karoséria. Výška len 1 437 milimetrov sa medzi vozidlami kombi často nenosí. Exteriér ponúka efektné sivé spätné zrkadlá na stopkách, úzke A-stĺpiky, vypuklé blatníky, prísne čelné full-LED svetlá so slušnou funkcionalitou, kapotu, ktorá sa prepadáva do nízkej masky, a agresívny predný nárazník s pomerne veľkými plochými sekciami. 

Cupra, Leon, Sportstourer,
Zdroj: Refresher/MARTINZMARTINA


Smerom dozadu elegantne našponovaná karoséria nepôsobí zbytočne ťažkopádnym dojmom. Proporčne nám sedí o poznanie viac ako hatchback, je totiž dlhšia o 10 centimetrov. 

 
Zaujala nás aj športovoelegantná zadná časť, ktorej dominuje zrezaná silueta strechy, ostré línie nad prepojenými full-LED svetlami a zaujímavo vypuklý zadok. Ani tu nie je model označený, uprostred veka batožinového priestoru je len centrálne umiestnený nápis. 

Odporúčané
Najvýkonnejší štvorvalec na svete nám vyrazil dych. Mercedes-AMG CLA 45 S je doslova kompaktný superšport Najvýkonnejší štvorvalec na svete nám vyrazil dych. Mercedes-AMG CLA 45 S je doslova kompaktný superšport 1. novembra 2020, 16:40

Obrovský batožinový priestor má objem 620 litrov a je veľmi dobre dostupný. Vrcholný variant má 4 koncovky výfuku, ktoré sú plne funkčné a ponúkajú slušný zvuk. Nie je to nič extra, ale v kontexte dnešných noriem to nie je vôbec zlé. Už čoskoro sa však v ponuke objaví možnosť priplatiť si za výfuky z dielne Akrapovič, ktoré zaručia perfektnú zvukovú kulisu.

Cupra, Leon, Sportstourer,
Zdroj: Refresher/MARTINZMARTINA

Koncernový štandard na španielsky spôsob

Kokpit sa podobá na model Formentor. Štýlový crossover totiž vychádza práve z Leona. Jediná relevantná odlišnosť je v tom, že Cupra Leon má „len“ 10,25” stredový displej infotainmentu, zatiaľ čo Formentor ponúka až 12,3” riešenie. 

Po nastúpení dovnútra sa tak usadíš do výborných, vlastne takmer škrupinových sedadiel s perfektným bočným vedením a úžasne nízkym ukotvením. Ruky ti podá športový volant s ideálnou hrúbkou venca, relatívne tuhým riadením, povrchovou úpravou pripomínajúcou karbónovú štruktúru, veľkými plastovými pádlami a vyvedenými ovládačmi na štartovanie a zmenu režimu. Palubná doska má príťažlivé línie. 

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 98527 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Čo vyčítame modernému interiéru.
  • V čom spočíva unikátnosť náladového osvetlenia.
  • Čo zaručuje povestné Cupra kombo.
  • Akú dlhodobú spotrebu sme dosiahli po celom teste.
  • Za koľko dá Cupra Leon Sportstourer rýchlosť 100 km/h z pokoja.
  • Či je táto Cupra pohodlná a vhodná na denné jazdenie.
Domov
Zdieľať
Diskusia