Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
1. novembra 2020, 16:40
Čas čítania 4:32
Martin Mičuda

Najvýkonnejší štvorvalec na svete nám vyrazil dych. Mercedes-AMG CLA 45 S je doslova kompaktný superšport

Najvýkonnejší štvorvalec na svete nám vyrazil dych. Mercedes-AMG CLA 45 S je doslova kompaktný superšport
Zdroj: REFRESHER / MARTINZMARTINA
TECH AUTOMOBILOVÉ TESTY MERCEDES-BENZ
Uložiť Uložené

Mercedes-AMG priniesol na trh bezkonkurenčný mix.

Keď sa v roku 2013 na trhu objavilo A 45 AMG s výkonom 360 koní vydolovaných zo štvorvalca, segmentom športových hatchbackov (hot-hatchov) poriadne zatriaslo. Neskôr 45-kový variant začali ponúkať aj v štýlovejšom CLA prevedení a minulý rok predstavili 2. generáciu, ktorá obrovský výkon ešte zvýšila. 

Pod kapotou modelov A 45 S, CLA 45 S a CLA 45 S Shooting Brake sa totiž nachádza najvýkonnejší štvorvalec na svete. My sme posledný menovaný variant dostali na testovanie a teraz ti z neho prinesieme naše dojmy.

 

Exteriér 

CLA v karosárskom variante Shooting Brake možno označiť za najštýlovejší kompaktný model, a to nielen v portfóliu Mercedesu. Jeho podstatou je efektne zrezaná zadná časť a elegantne klesajúca línia strechy. Tá pritom tak trochu klame "telom", lebo navádza dojem,  že na úkor pekného dizajnu doplatila praktickosť. Opak je ale pravdou. Zadní pasažieri dostali značne viac priestoru nad hlavou než v klasickom CLA-čku, zatiaľ čo batožinový priestor má až 505 litrov. 

AMG-čková verzia pridáva rozmerný strešný spojler, široký difúzor a štyri 90-milimetrové koncovky. Nemusíš však mať ani vytrénovaný zrak autičkára a všimneš si, že za peknými koncovkami je len jedna rúra uprostred. 

Mercedes-AMG CLA 45 S test oktober
Zdroj: REFRESHER / MARTINZMARTINA

Maska s negatívnym odklonom vyžaruje rešpekt, auto ale pôsobí elegantne. K tomu prispieva aj vydarená konfigurácia – matný šedý lak, čierne doplnky (Night Packet) a  dvojfarebné hviezdicové 19” disky. Predné 360-milimetrové kotúče majú 6-piestikové strmene. 

Odporúčané
Vyskúšali sme Porsche Taycan. Automobilka ním dokazuje, že aj elektrika môže byť športová Vyskúšali sme Porsche Taycan. Automobilka ním dokazuje, že aj elektrika môže byť športová 4. októbra 2020, 18:40

CLA je spomedzi kompaktných Mercedesov skutočná dizajnová pecka. Vo verzii AMG má po prvýkrát aj rozšírený rozchod kolies a blatníky, nový agresívny nárazník s obrovskými otvormi na prívod vzduchu, Panamericana Grill s vertikálnymi lamelami, no a v našej testovanej verzii aj najvyššie, Multibeam LED svetlá. 

Mercedes-AMG CLA 45 S test oktober
Zdroj: REFRESHER / MARTINZMARTINA

Interiér

Palubná doska CLA-čka je identická s klasickým A-čkom – jej centrom sú dve 10,25" obrazovky s bezkonkurenčnou grafikou a animáciami. Verzia AMG má navyše nový superšportový vizuál.  Otáčkomer a rýchlomer sú umiestnené v strede, zatiaľ čo všetky ostatné informácie sú zobrazené po stranách. 

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 89672 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako sa auto správa v zákrutách
  • Ako radí keď dupneš na pedál
  • Aký je komfort jazdy a či je dostatočne odhlučnené
  • Akú má auto s takýmto výkonom spotrebu paliva
  • Či dokáže aj štvorkolka driftovať
Domov
Zdieľať
Diskusia