Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
3. júla 2021, 17:20
Čas čítania 1:10
Martin Mičuda

Najrýchlejšie SUV na svete oficiálne odhalené. Volá sa Porsche Cayenne Turbo GT

Najrýchlejšie SUV na svete oficiálne odhalené. Volá sa Porsche Cayenne Turbo GT
Zdroj: Porsche
TECH AUTOMOBILOVÉ NOVINKY PORSCHE
Uložiť Uložené

Porsche predstavilo úplne nový variant svojho najväčšieho SUV, ktoré má na svedomí rekordný čas na Severnej slučke.

Porsche nám už pred časom jasne naznačilo, že má v pláne uviesť na trh ďalší pozoruhodný počin s vynikajúcim časom na slávnom Nürburgringu. Tentoraz je síce vo veci SUV, nie však hocijaké, ale rovno to najrýchlejšie na svete.

Práve tak nemecká športová automobilka po rekordnej jazde na Severnej slučke novinku tituluje. Volá sa Cayenne Turbo GT a my už vieme nielen to, ako vyzerá, ale aj akým sa hrdí výkonom.


Prekvapením nie je, že pod kapotou je známy 4-litrový osemvalec, ktorý v úplne novej verzii ponúka výkon presne 471 kW/640 koní a 850 Nm. Verzia Turbo GT je teda silnejšia ako „klasické“ Turbo, zároveň je však slabšia ako 680-koňový plug-inový hybrid Cayenne Turbo S E-Hybrid. Novinka je však ľahšia vzhľadom na absenciu akumulátorov (presný údaj zatiaľ nepoznáme), preto akceleráciu z 0 na 100 km/h zvládne len za 3,3 sekundy, maximálna rýchlosť je 300 km/h.

Porsche, Cayenne Turbo GT,
Zdroj: Porsche


Zaujímavosťou je, že nové vyhotovenie prichádza výhradne v karosárskom variante Coupé, toto označenie sa však z názvoslovia vypúšťa. Najšportovejšia verzia sa jednoducho volá len Cayenne Turbo GT. Jej podstatou je podvozok znížený o 17 milimetrov, o 15 % tuhšie nastavenie, 8-stupňový automat s novým vodným chladením, upravené motorové komponenty, titánová výfuková sústava, karbónovo-keramické brzdy či štandardne dodávané pneumatiky Pirelli P Zero Corsa.

Odporúčané
Vyskúšali sme najrýchlejšie nové auto za 40-tisíc €. Aký je 310-koňový Leon Sportstourer od Cupry? Vyskúšali sme najrýchlejšie nové auto za 40-tisíc €. Aký je 310-koňový Leon Sportstourer od Cupry? 25. mája 2021, 14:30


Do nich sú obuté 22” disky so zlatým nádychom, predný nárazník má väčší otvor na prívod vzduchu, širšie sú aj blatníky, zatiaľ čo vzadu je karbónový difúzor a pri sebe orientované koncovky výfuku. Zadný výsuvný spojler je zároveň o 25 milimetrov väčší než v prípade verzie Turbo. Pozmenené detaily nájdeme aj v športovo ladenom kokpite, kde si miesto našli športové sedadlá a početne zastúpená Alcantara.


Na záver pripomeňme, že Cayenne Turbo GT je s časom 7:38,9 najrýchlejším sériovo vyrábaným SUV na Nürburgringu. Rekordné Porsche sa k prvým zákazníkom dostane v septembri, základná cena bola stanovená na sumu približne od 150-tisíc eur.

Porsche, Cayenne Turbo GT,Porsche, Cayenne Turbo GT,Porsche, Cayenne Turbo GT,Porsche, Cayenne Turbo GT,
Zobraziť galériu
(11)
Domov
Zdieľať
Diskusia