Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
15. júla 2022, 10:19
Čas čítania 1:12
Ema Stanovská

Prelomová štúdia: Alkohol škodí najmä ľuďom do 40 rokov, starším môže občasné pitie prospievať

NEWS ALKOHOL SPRÁVY ZO SVETA VEDA A VÝSKUM
Uložiť Uložené

Najprísnejšie usmernenia by sa mali týkať mužov vo veku od 15 do 39 rokov. Tí sú vystavení najvyšším rizikám spojeným s konzumáciou alkoholu.

Nový výskum kanadských vedcov uverejnený v prestížnom vedeckom časopise The Lancet potvrdzuje tvrdenie, že alkohol je škodlivý v akomkoľvek množstve – ak máš menej ako 40 rokov. Prekvapivo, ukázalo sa, že ľuďom nad 40 rokov môže občasné pitie malého množstva alkoholu prospievať. 

Zistili totiž, že zvyšujúcim sa vekom klesajú zdravotné riziká pitia „štandardného“ množstva alkoholu – teda jedno deci vína alebo 375 ml plechovku piva.

Rozsiahlou analýzou globálnych údajov vedci dospeli k záveru, že mladí ľudia čelia vyšším zdravotným rizikám spojeným s konzumáciou alkoholu ako starší dospelí. Pitie jedného pohára červeného vína denne môže zdravým jedincom nad 40 rokov pomôcť znížiť riziko kardiovaskulárnych ochorení, mŕtvice a cukrovky.

Najviac môžu piť ľudia nad 65 rokov

Ide o prvé zistenia v tejto oblasti, ktoré zvažujú aj faktory ako je geografická oblasť, vek, pohlavie a rok. Vedci navrhujú, aby sa celosvetové odporúčania týkajúce konzumácie alkoholu odvíjali od veku a lokality s najprísnejšími usmerneniami pre mužov vo veku 15 – 39 rokov, ktorí sú vystavení najvyšším rizikám konzumácie alkoholu. Ukázalo sa, že až 59 % tých, ktorí pili vysoké množstvo alkoholu, spadalo do tejto vekovej kategórie. Tri štvrtiny z toho tvorili muži.

Odporúčané
Vyskúšala som bota, ktorý mi pomohol vybrať kandidáta v ruských voľbách. Radšej než voliť Putina mi poradil znehodnotiť lístok Vyskúšala som bota, ktorý mi pomohol vybrať kandidáta v ruských voľbách. Radšej než voliť Putina mi poradil znehodnotiť lístok 15. marca 2024, 13:47

Ľudia vo veku 40 – 64 rokov môžu za bezpečnú konzumáciu považovať pitie polovice nápoja až dvoch štandardných nápojov denne. U osôb nad 65 rokov sú rizikové viac než tri štandardné nápoje denne. 

Priemerne však odporúčaný príjem alkoholu pre dospelých vo veku nad 40 rokov zostal nízky a dosiahol vrchol 1,87 štandardného nápoja denne. Následne sa zdravotné riziká zvyšovali s každým drinkom.

„Náš odkaz je jednoduchý: mladí ľudia by nemali piť, ale starším ľuďom môže pitie malého množstva prospieť,“ povedala vedúca autorka, doktorka Emmanuela Gakidouová, profesorka vied na Lekárskej fakulte University of Washington.

„Hoci je nerealistické myslieť si, že mladí ľudia teraz nebudú piť, myslíme si, že je dôležité informovať o najnovších poznatkoch, ktoré ľuďom pomôžu robiť správne rozhodnutia,“ dodala profesorka.

Domov
Zdieľať
Diskusia