Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
13. júla 2022, 19:16
Čas čítania 1:00
Eduard Starkbauer

Turisti pošliapali vzácne 2 500 rokov staré obrazce v Peru. Údajne mali pri sebe aj lopatku

NEWS TURISTIKA
Uložiť Uložené

2 500 rokov starý monument je chránenou pamiatkou. Narušiteľom hrozí až 6 rokov za mrežami.

Na chránenom historickom obrazci v podobe trojzubca v Peru našli po víkende množstvo ľudských stôp. Turisti však majú na kopec s monumentom prísny zákaz vstupu. Asi 2 500-ročný, 170 metrov vysoký a 60 metrov široký geoglyf, vrytý do kopca na polostrove Paracas, môžu oficiálne obdivovať iba z priľahlého pobrežia. Miestna polícia už podľa rte.ie po neznámych páchateľoch vyhlásila pátranie.

O incidente, pri ktorom našli v okolí aj obrysy pneumatík, informovalo v oficiálnom stanovisku ministerstvo kultúry. Tvrdí, že na geoglyfe našli „dva rady stôp idúcich zospodu obrazca nahor, ktoré prenikli na pravé aj ľavé rameno i do strednej časti trojzubca“. 

Narušenie geoglyfu si ako prvý všimol kapitán turistickej lode, ktorý v miestnej televízii spomenul, že zbadal „zahraničný pár, ktorý spolu so synom lopatkou poškodzoval monument“. Televízna stanica odvysielala aj zábery z mobilného telefónu, ktoré zachytili skupinu až piatich ľudí.

Odporúčané
Michal šiel na najvyšší vrch Ameriky: Počas výstupu tam zomreli traja ľudia. Pár dní nato aj známy Slovák (Rozhovor) Michal šiel na najvyšší vrch Ameriky: Počas výstupu tam zomreli traja ľudia. Pár dní nato aj známy Slovák (Rozhovor) 21. februára 2024, 14:30

Pôvod obrazca, ktorý Peru v roku 2016 vyhlásilo za národné dedičstvo, ostáva predmetom výskumu. V prípade preukázania viny hrozí narušiteľom za poškodenie archeologického monumentu 3 až 6 rokov väzenia.

Mohlo by ťa zaujímať:
Netflix do konca roka vydá 10 filmov, na ktoré sa tešíme viac ako na Avatara 2
Nový variant omikronu sa volá centaurus. Britskí virológovia varujú pred jeho rýchlym šírením
Eleven zo Stranger Things má vlastnú značku kozmetiky, kúpiš ju aj na Slovensku
Domov
Zdieľať
Diskusia